Ενώ τριγύρω αυξάνεται η ένταση με τα προβλήματα να χρονίζουν και να κακοφορμίζουν, οι επιλογές γίνονται στον… αυτόματο πιλότο. Με αποποίηση, ή έστω συγκάλυψη, της πολιτικής ευθύνης. Στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι οι «λύσεις» είναι αντικειμενικές, η πορεία χαράσσεται από… κομπιούτερ. Τα οποία, ως γνωστόν, δεν κάνουν ποτέ λάθος…
Πλην όμως, ακόμη και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ανθρώπινο δημιούργημα. «Λύνει» προβλήματα με βάση τον προγραμματισμό. Ακόμη αυτός εξακολουθεί να γίνεται από ανθρώπου/επιστήμονες… Εν προκειμένω ο καταλογισμός, δηλαδή ο λογαριασμός, βγαίνει από την κυβέρνηση…
1. Μέσα στην οικονομική κρίση οι αξίες των ιδιωτικών ασφαλίστρων (συμβόλαια υγείας, ζωής, συνταξιοδοτικά κ.α.) κατέρρευσαν. Όπως συμβαίνει σε κάθε αγορά που βρίσκεται σε κρίση, πύκνωσαν οι προσφορές (ευκαιρίες;).
Στην πανδημία όμως, σε συνδυασμέ με την συγκέντρωση των περισσοτέρων ιδιωτικών μονάδων υγείας σε ένα fund, τα κόστη υγείας αυξηθήκαν. Ενώ η οικονομική ύφεση την περίοδο 2020-22 δεν δικαιολογούσε π.χ. προβλέψεις για (δήθεν) «σταθερές αποδόσεις 3,5%» όπως ανέφεραν πολλά συμβόλαια…
Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Τα αναμενόμενα. Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών προσέφυγαν στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ανάπτυξης ανάθεσαν στο Ινστιτούτο των επιχειρήσεων, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, το ΙΟΒΕ, να… λύσει το πρόβλημα. Έφτιαξε λοιπόν ο επιστημονικός βραχίονας των επιχειρήσεων ένα αλγόριθμο για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, κρυφά από τους αντισυμβαλλόμενους, χωρίς να ερωτηθούν όσοι συνήψαν τα συμβόλαια και πληρώνουν τ’ ασφάλιστρα.
Μονομερείς λοιπόν αυξήσεις οι οποίες ξέφυγαν κάθε ορίου: στο 15% για φέτος…
Τώρα που τους αποκάλυψαν φταίει, λέει, ο αλγόριθμος και θα τον αλλάξουν.
Αλλά τα Μαθηματικά δεν κάνουν λάθος. Βγάζουν ακριβώς ότι τα προγραμματίζεις. Μέχρι που αποκαλύπτεται ο δόλος προγραμματισμός…
2. Η κυβέρνηση πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με Συλλογική Σύμβαση από το αισχρό 24%, στο 80%.
Αλλά επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου παθαίνουν αναφυλαξία με τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, έφτιαξαν έναν αλγόριθμο. Με βάση τον μαθηματικό τύπο θα χορηγούνται αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα από ο 2027.
Αλλά, ενώ ο αλγόριθμος για τ’ ασφάλιστρα βγάζει αυξήσεις 15%, ο μαθηματικός τύπος για τους μισθούς μπορεί να βγάλει ακόμη και… μείωση αποδοχών…
Και έρχεται με μια «γενναία» πράξη η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως και δηλώνει ότι δεν θα επιτραπούν μειώσεις…
Αλλά, δεν θα χορηγηθούν και πραγματικές αυξήσεις…
3. Τα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τα χρήματα δηλαδή που έρχονται από τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους φορολογούμενους για να στηρίξουν το εισόδημα των αγροτών, είναι σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Περί τα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο (25 δισ. την 7ετή περίοδο αναφοράς).
Πώς συμβαίνει όμως και το 2024 οι αγρότες έλαβαν τα μισά (και φέτος ίσως και λιγότερα); Μα είναι ο αλγόριθμος… Ο οποίος κόβει τις ενισχύσεις υπέρ αγρανάπαυσης, «πρασινίσματος» της γης και άλλα ηχηρά παρόμοια (αλλά, ολίγον περιβαλλοντικά…).
Με το ίδιο τρικ που οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου βρίσκονται να βόσκουν τα κοπάδια τους στον Εύβοια και αυτό να γίνεται δεκτό σαν κάτι απολύτως… φυσιολογικό από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών. Έτσι κόβουν και ράβουν τις επιδοτήσεις… Έχοντας μετατρέψει τον αρμόδιο οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ σε «άντρο διαφθοράς» (γι αυτό και βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή παρακολουθήση και εισαγγελική έρευνα…).
4. Όταν οι καταναλωτές κλέβουν ρεύμα από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, δεν υπάρχει πρόβλημα… Ο λογαριασμός μεταφέρεται στους… πειθήνιους καταναλωτές που αγόγγυστα πληρώνουν τον (δικό τους) λογαριασμό. Και μέσω αυτού τον λογαριασμό των άλλων… Η αστυνομία, τα δικαστήρια, ο ΔΕΔΔΗΕ οι παραγωγοί ρεύματος δεν ενδιαφέρονται έτσι να εντοπίσουν τους κλέφτες, να κολάσουν την ρευματοκλοπή, να επιδοτήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά εάν δεν δύνανται να ανταποκριθούν… Ο λογαριασμός των κακοπληρωτών μεταφέρεται με… αλγόριθμο στους υποτακτικούς καταναλωτές, στα συνήθη υποζύγια…
5. Σειρά… υπενδυτών περιμένουν στη ουρά προκειμένου να διασυνδεθούν στην υψηλή τάση του ΑΔΜΗΕ. Ώστε να εισφέρουν στο σύστημα ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα. Συνήθως καλοκαίρι, κατά κανόνα ημέρα με ηλιοφάνεια…
Τι και εάν το σύστημα ένιαι πλεονασματικό τις ημέρες με ηλιοφάνεια, τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μεσημέρια… Οι «επενδύτες» ριχνούν κι άλλο ρεύμα τις συγκεκριμένες ώρες και ημέρες στην αγορά (ενέργειας). Δεν τους ενδιαφέρει η ζήτηση (ενέργειας) αφού πληρώνονται με βάση την (αχρείαστη) προσφορά (ενέργειας) από τους καταναλωτές (μέσω των λογαριασμών ρεύματος).
Είναι ο αλγόριθμος που το ρυθμίζει…
Αλλά, η εποχή της αθωότητας παρήλθε. Όλοι αναγνωρίζουν τους πολιτικούς και υπουργούς πίσω από τις αποφάσεις και τους αριθμούς…