Άσχημα είναι τα νέα για όσους συνεχίζουν να πιστεύουν στους «οιωνούς», αλλά είναι ακόμα χειρότερα για εκείνους που είναι προσκεκλημένοι στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Δευτέρα (20/1).
Κι αυτό γιατί θα πρέπει να προσέλθουν στην τελετή ντυμένοι… «κρεμμύδια», καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι στην Ουάσιγκτον την ημέρα εκείνη ενδέχεται οι καιρικές συνθήκες να είναι οι πιο παγερές απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη τέτοια τελετή για δεκαετίες.
Αν και δεν αναμένεται να κάνει τόσο κρύο όσο όταν ορκιζόταν για δεύτερη φορά ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1985, όταν η θερμοκρασία το μεσημέρι ήταν –14° Κελσίου, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), η υψηλότερη θερμοκρασία τη Δευτέρα προβλέπεται να είναι –6° Κελσίου κι η αίσθηση ακόμη χαμηλότερη.
Παραδοσιακά, η ορκωμοσία γίνεται σε εξωτερικό χώρο, στη δυτική πλευρά του ομοσπονδιακού Καπιτωλίου.
Κατά τα αρχεία της NWS, η «συνήθης» υψηλή θερμοκρασία την ημέρα της ορκωμοσίας του εκάστοτε αμερικανού προέδρου είναι 7° Κελσίου και η χαμηλή –1° Κελσίου. Το μεσημέρι κυμαίνεται γενικά περί τους 3° Κελσίου.
Μάλιστα, οι προσκεκλημένοι πρέπει να έχουν καθίσει στις θέσεις τους πολλή ώρα προτού αρχίσει η ορκωμοσία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διερωτηθεί σαρκαστικά στο παρελθόν, σε περιπτώσεις κυμάτων ψύχους, τι απέγινε εκείνη η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εξαιτίας της υπερβολικά χαμηλής θερμοκρασίας το 1985, προτιμήθηκε η ορκωμοσία να γίνει σε εσωτερικό χώρο. Έλαβε χώρα στη Ροτόντα, αίθουσα του Καπιτωλίου. Επρόκειτο για τη χαμηλότερη θερμοκρασία οποιαδήποτε ημέρα προεδρικής ορκωμοσίας αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1871, πάντα κατά την NWS.
Οι γενναιόδωροι χορηγοί της τελετής ορκωμοσίας του Τραμπ – Ποια είναι τα «βαριά πορτοφόλια»
Η πρώτη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έπιασε στον ύπνο τις επιχειρήσεις της Αμερικής. Αυτή τη φορά, οι βιομηχανίες που σύντομα θα εποπτεύει η διοίκησή του κατακλύζουν την επιτροπή ορκωμοσίας του με δωρεές ρεκόρ – και φροντίζουν ώστε τόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος όσο και το κοινό να αντιληφθούν τη γενναιοδωρία τους.
Οι εταιρείες όχι μόνο δίνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι έδωσαν στην πρώτη ορκωμοσία του Τραμπ -όταν δεν είχαν καταλάβει καλά πώς να χειριστούν τις επιφυλάξεις για τον ευμετάβλητο πολιτικό- αλλά το κάνουν με πολύ πιο δημόσιο τρόπο, ανακοινώνοντας τις δωρεές μήνες πριν από την αναφορά τους στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.
«Το στίγμα μιας δωρεάς του Τραμπ, το οποίο υπήρχε σε κάποιο βαθμό πριν από οκτώ χρόνια, δεν υπάρχει πλέον», δήλωσε ο Μπράιαν Μπάλαρντ, μακροχρόνιος χρηματοδότης του Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει χρήματα για τον πρόεδρο.
«Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε δύο μήνες από τώρα; Αλλά για σήμερα, πάνω κάτω, οι εταιρείες της Αμερικής είναι σταθερά υπέρ του Τραμπ».
Είναι επίσης πολύ μακριά από την πρόσφατη κατάσταση πριν από τέσσερα χρόνια, όταν μεγάλο μέρος των εταιρειών της Αμερικής έκανε επίδειξη διακοπής των δεσμών με τον Τραμπ λόγω του ρόλου του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Έκτοτε, οι επακόλουθες καταδίκες του Τραμπ για κακούργημα, οι υποσχέσεις του να δώσει χάρη στα μέλη του όχλου που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ή να εκδικηθεί όσους τον διώκουν, ελάχιστα έκαναν για να αμβλύνουν την εταιρική αναζήτηση για την έγκριση του Τραμπ.
Τώρα, μεταξύ της επιτροπής ορκωμοσίας του Τραμπ, ενός συμμαχικού super PAC και μιας ομάδας 501(c)4 που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει πολιτικά την επερχόμενη κυβέρνηση – και η οποία δεν υποχρεούται να αποκαλύψει τους δωρητές της – οι σύμμαχοι του Τραμπ θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν έως και 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Μπάλαρντ.
Μεγάλοι χορηγοί
Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται από τα μεγαλύτερα ονόματα των βιομηχανιών τεχνολογίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, υγειονομικής περίθαλψης και ορυκτών καυσίμων. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο έδωσαν η καθεμία τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια, είτε απευθείας είτε μέσω των επικεφαλής τους. Το ίδιο έκαναν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Uber και της OpenAI. Οι γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, Ford και General Motors διέθεσαν από 1 εκατομμύριο δολάρια, όπως και η φαρμακοβιομηχανία-κολοσσός Pfizer, η εταιρεία τηλεϊατρικής Hims & Hers και η φορολογική υπηρεσία Intuit. Η Robinhood, η εφαρμογή διαπραγμάτευσης μετοχών, συνεισέφερε 2 εκατομμύρια δολάρια.
«Όλοι προσπαθούν να φιλήσουν το δαχτυλίδι και να κερδίσουν την εύνοια της νέας διοίκησης», δήλωσε ένας λομπίστας της υγειονομικής περίθαλψης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα διοίκηση θα είναι πιο φιλική από την προηγούμενη».
Το εταιρικό χρήμα που εισρέει για να υποστηρίξει την ορκωμοσία του Τραμπ είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο δεδομένου ότι πολλές από τις ίδιες εταιρείες blue chip είτε διέκοψαν είτε δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν μελλοντικές προεκλογικές συνεισφορές σε μέλη του Κογκρέσου που ψήφισαν, με παρότρυνση του Τραμπ, κατά της επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.
Αλλά αυτές οι δωρεές μπορεί να είναι πολύ λίγες και πολύ αργά για ορισμένους στην τροχιά του εκλεγμένου προέδρου.
«Μία από τις ερωτήσεις [της επερχόμενης διοίκησης] που θα θέσει όταν οι εταιρείες ζητήσουν συνάντηση με έναν από τους οργανισμούς είναι: «Ποια ήταν η θέση σας σχετικά με τα μέλη που δεν ψήφισαν για την πιστοποίηση των εκλογών το 2020;» και αν η απάντησή σας είναι: «Λοιπόν, παρακρατήσαμε κεφάλαια», θα πουν: «Λοιπόν, δεν μας ενδιαφέρει να συναντηθούμε μαζί σας»», δήλωσε ένας λομπίστας των Ρεπουμπλικανών για την επερχόμενη διοίκηση.
Τα στελέχη που θα στελεχώσουν τη δεύτερη διοίκηση Τραμπ «είναι διαφορετικού είδους άνθρωποι και δεν οφείλουν τη νίκη τους με κανέναν τρόπο στις επιχειρήσεις της Αμερικής ή στους ανθρώπους που παραδοσιακά βοηθούσαν στην εκλογή προέδρων», υποστήριξε ο λομπίστας.
Οι υποχρεώσεις της επιτροπής ορκωμοσίας
Οι κυβερνητικοί παρατηρητές και οι βετεράνοι των προηγούμενων επιτροπών ορκωμοσίας είναι επιφυλακτικοί ότι η ομάδα του Τραμπ θα μπορέσει να ξοδέψει τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχει συγκεντρώσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού για την ορκωμοσία ενός προέδρου και πολλές από τις χοροεσπερίδες και άλλες εκδηλώσεις γύρω από τις επίσημες διαδικασίες χρηματοδοτούνται ξεχωριστά από εταιρείες.
«Τόσο μεγάλο μέρος των πόρων για την ορκωμοσία είναι δημόσια δολάρια», εξήγησε ένα μέλος της επιτροπής του Μπάιντεν για την προεδρική ορκωμοσία, το οποίο δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα πρακτικά, αναφέροντας ως παραδείγματα την ασφάλεια και την ομοσπονδιακή γη και τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν την ίδια την τελετή. «Έτσι, αν ο κόσμος νομίζει ότι τα εκατομμύρια δολάρια του [διευθύνοντος συμβούλου της Meta] Ζάκερμπεργκ θα πάνε σε κάτι όπως η τελετή ορκωμοσίας, αυτό δεν ισχύει».
Η επιτροπή ορκωμοσίας υποχρεούται από το νόμο να αποκαλύψει τους δωρητές της 90 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Αλλά μπορεί να κρατήσει το κοινό στο σκοτάδι σχετικά με το πώς ξόδεψε τα χρήματα και πού διοχέτευσε τυχόν εναπομείναντα κεφάλαια.
Πού πάνε τα λεφτά
«Θα πάνε στις επιχειρήσεις του Τραμπ; Στο Super PAC του Τραμπ; Δεν ξέρουμε και ο Τραμπ δεν χρειάζεται ποτέ να μας το πει», σημείωσε ο Κρεγκ Χόλμαν, επικεφαλής των κυβερνητικών υποθέσεων της ομάδας παρακολούθησης Public Citizen.
Η Επιτροπή του Τραμπ δήλωσε ότι το όποιο πλεόνασμα είναι πιθανό να πάει προς την προεδρική βιβλιοθήκη του Τραμπ.
Ωστόσο, ακόμη και αυτή η περιορισμένη διαφάνεια στη συγκέντρωση χρημάτων της επιτροπής ορκωμοσίας θα είναι πολύ περισσότερη από ό,τι είναι πιθανό να λάβει το κοινό για τη μετάβαση του Τραμπ – την πρώτη στη σύγχρονη ιστορία που απορρίπτει τη δημόσια χρηματοδότηση και τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις γνωστοποίησης που την συνοδεύουν. Αν και η μετάβαση του Τραμπ υποσχέθηκε στα τέλη Νοεμβρίου να αποκαλύψει τους ιδιώτες δωρητές της, δεν το έχει κάνει ακόμη, και δεν υπάρχει κανένας νομικός μηχανισμός για να τους υποχρεώσει να τηρήσουν αυτή την υπόσχεση. Η μετάβαση δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν, πότε και πώς θα αποκαλύψει τους χρηματοδότες της.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή πρέπει να αναφέρει στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή τα ονόματα όλων των δωρητών που έδωσαν περισσότερα από 200 δολάρια. Αλλά δεν υπάρχει ανώτατο όριο στις εισφορές και κανένας περιορισμός στις δωρεές από ομάδες σκοτεινού χρήματος, κυβερνητικούς εργολάβους, εταιρείες που βρίσκονται επί του παρόντος υπό ομοσπονδιακή έρευνα ή άτομα που επιδιώκουν ρόλο στη νέα κυβέρνηση.
«Χρυσή» ευκαιρία για αγορά επιρροής
Ο συγκέντρωση δωρεών για την ορκωμοσία «είναι μια ευκαιρία, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο αξίωμα, για δωρητές με βαθιά τσέπη να αγοράσουν επιρροή από όποιον είναι πρόεδρος», δήλωσε η βουλευτής Mary Scanlon (D-Penn.), η οποία επανέφερε αυτή την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για να κλείσει τα ηθικά κενά και να αποτρέψει τις συγκρούσεις συμφερόντων στον έρανο για την ορκωμοσία. «Κατά κάποιο τρόπο, είναι ακόμη πιο διαβρωτικό από τις συνηθισμένες δωρεές για προεκλογική εκστρατεία, επειδή ήδη γνωρίζετε ποιος κέρδισε, οπότε κάνετε ειδικά πληρωμές για να προσεταιριστείτε κάποιον που γνωρίζετε ότι θα είναι στο αξίωμα – αυτό είναι απλώς μια ευκαιρία για διαφθορά».
Ορισμένοι προηγούμενοι πρόεδροι επέλεξαν να επιβάλουν τις δικές τους προστατευτικές γραμμές. Η Επιτροπή του Μπάιντεν, για παράδειγμα, αρνήθηκε δωρεές από εγγεγραμμένους λομπίστες και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και έθεσε ανώτατο όριο 1 εκατομμύριο δολάρια ανά συνεισφορά. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε περισσότερο το 2009, αποκλείοντας κάθε εταιρική δωρεά για την ορκωμοσία του.
Ο Τραμπ δεν ανακοίνωσε τέτοιους περιορισμούς.
Μια ομάδα Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας έστειλε επιστολή στην επιτροπή ορκωμοσίας του Τραμπ αυτή την εβδομάδα ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ελέγχει τους δωρητές της για να μην παραβιάζει την απαγόρευση εισφορών από ξένους υπηκόους. Οι νομοθέτες σημείωσαν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας δεδομένου ότι η επιτροπή ορκωμοσίας του Τραμπ το 2021 δέχθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια από έναν Πακιστανό επενδυτή, ο οποίος επίσης άσκησε πιέσεις στον Λευκό Οίκο του Τραμπ για λογαριασμό του Κατάρ και αργότερα κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή, παραβιάσεις της χρηματοδότησης της εκστρατείας και μη εγγραφή ως ξένος πράκτορας.
Αλλά έχοντας χάσει την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, δεν θα έχουν πολλά περιθώρια προσφυγής αν η επιστολή τους για την εποπτεία μείνει αναπάντητη.
Η Διεθνής των δεξιών λαϊκιστών στην ορκωμοσία του Τραμπ – Ποιοι έχουν προσκληθεί
Εν τω μεταξύ η λίστα των προσκεκλημένων θυμίζει μια «Διεθνής των Δεξιών Λαϊκιστών».
Παραδοσιακά στην ορκωμοσία των αμερικανών παρευρίσκονται – τυπικά – κυρίως διπλωμάτες, αλλά όχι ξένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Όμως ο Τραμπ, όπως επανειλημμένα έχει αποδείξει, δεν τα πάει καλά με τα… «παραδοσιακά».
Αποφάσισε λοιπόν να προσκαλέσει πολλούς ξένους ηγέτες και πολιτικούς, της δικής του ιδιοσυγκρασίας και αντίληψης, έχοντας μάλιστα φιλοξενήσει στη βίλα του στο Μαρ Α Λάγκο το προηγούμενο διάστημα και ορισμένους εξ αυτών, όπως τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
«Ανεπιθύμητη» όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία – Πρόσκληση μόνο σε ευρωπαίους ακροδεξιούς
Ποιοι λείπουν από τη λίστα των καλεσμένων; Το ευρωπαϊκό κεντρώο μπλοκ. Η ευρωπαϊκή ηγεσία με πρώτη την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει παραγκωνιστεί. Επιδεικτικά δεν έχει προσκληθεί κανείς Ευρωπαίος από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Αντίθετα στον κατάλογο περιλαμβάνεται πληθώρα ακροδεξιών και εθνικιστών πολιτικών, όπως ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστός για την αντιευρωπαϊκή και λαϊκιστική ρητορική του, ο Γάλλος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του Βελγίου Τομ Βαν Γκρίκεν και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραουιέτσκι, ο οποίος συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες σε μια μακρά διαμάχη για το κράτος δικαίου και ο οποίος δήλωσε στο Politico την Τρίτη ότι θα παραστεί στην τελετή στην Ουάσινγκτον.
Στην κορυφή της λίστας προσκεκλημένων βρίσκονται ηγέτες όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μια «φανταστική γυναίκα» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Τραμπ. Το γραφείο της επιβεβαίωσε στο Politico πως έχει λάβει πρόσκληση και πως εάν το επιτρέπει το πρόγραμμά της θα παραστεί στην τελετή.
Παρότι μπορεί τελικά να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μετά την τελετή, ώστε να έχει και περισσότερο χρόνο για συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο, η δηλωμένη επιθυμία της Μελόνι να παραστεί στην ορκωμοσία Τραμπ, σηματοδοτεί ένα επίπεδο σεβασμού – και κατανόησης – του Τραμπ, που θα μπορούσε να ωφελήσει τη διμερή σχέση, σε όλα τα επίπεδα.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τα θερμά αισθήματα που τρέφει για τον Ντόναλντ Τραμπ. Το αποκαλούμενο και «κακό παιδί» της ευρωπαϊκής πολιτικής, εξαιτίας και της φιλορωσικής θέσης του, ανακοίνωσε πως δεν θα μπορέσει να παραστεί, αλλά η στενή σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι αναμφίβολη.
Την παρουσία του στην ορκωμοσία έχει επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, ένα ακόμη «τέκνο» του Τραμπισμού.
Πρόσκληση εστάλη και στην ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Άλις Βάιντελ, παρότι το γραφείο της ανέφερε στο Politico πως δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί εξαιτίας φορτωμένου προγράμματος λόγω των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Στην τελετή θα παρευρεθεί και ο Γιούργκεν Χαρτ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.
Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Vox της Ισπανίας, προσκλήθηκε με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Ευρωπαίοι Πατριώτες, το οποίο περιλαμβάνει μέλη από 11 χώρες της ΕΕ και έχει 86 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την Πορτογαλία, ο Αντρέ Βεντούρα, επικεφαλής του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega, προσκλήθηκε μαζί με άλλα ακροδεξιά ευρωπαϊκά στελέχη.
Γιατί «κόπηκε» η Λεπέν
Αίσθηση προκαλεί πως από τη «Διεθνή των Δεξιών Λαϊκιστών» απουσιάζει η Μαρίν Λεπέν. Μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και τρεις φορές υποψήφια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές με δυναμική εξουσίας πλέον στη Γαλλία, δεν έλαβε πρόσκληση από τον Τραμπ. Το ίδιο και ο Ζορντάν Μπαρντελά, στενός συνεργάτης της και πρόεδρος του κόμματός της «Εθνική Συσπείρωση». Μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι Λεπέν και Μπαρντέλα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα διαχυτικοί υπέρ του Τραμπ όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Δεν είναι φυσιολογικό, αλλά ποιος να γελάσει; Όλοι θέλουν πράγματα από τον Τραμπ»
Ο Έντουαρντ Φραντζ, πρόεδρος του τμήματος ιστορίας και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, σημείωσε μιλώντας στο Politico πως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ακριβώς φυσιολογικό. «Η τελετή και οι διαδικασίες είναι πραγματικά εξ ολοκλήρου εγχώρια υπόθεση», υπογράμμισε. Πράγματι, αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν δείχνουν κανένα προηγούμενο παράδειγμα παρουσίας ξένων ηγετών σε τελετή.
Υπάρχει, ωστόσο στους προσκεκλημένους μία κοινή ιδεολογία: Πολλοί εξ αυτών προέρχονται από το λαϊκίστικο δεξιό ή το ακροδεξιό πολιτικό φάσμα ή είναι ηγέτες τους οποίους ο Τραμπ έχει επαινέσει στο παρελθόν. Πολλοί εξ αυτών είναι και πολιτικά «τέκνα» του, καθώς ξεπήδησαν μετά την πρώτη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, ακολουθώντας την ίδια πολιτική και ρητορική. Υπό αυτή την έννοια, η ορκωμοσία αποκαλύπτει πολλά για την πολιτική πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του.
Διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας στο Politico υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δήλωσε πως «είναι παράξενη η παρουσία ηγετών στην ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου, αλλά η πρόσκληση αντιμετωπίζεται ως κάτι λογικό επειδή έχει σημασία για τον Τραμπ». «Κανείς δεν πρόκειται να γελάσει με αυτό και ορισμένοι θα παρευρεθούν γιατί όλοι χρειάζονται πράγματα από τον Τραμπ», σχολίασε.
Πρόσκληση και στον Σι
Ο Τραμπ προσκάλεσε και τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία, παρότι έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Η πρόσκληση αυτή σηματοδοτεί την «προθυμία του Τραμπ να έχει έναν ανοιχτό διάλογο» με τον Σι, δήλωσε η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, Καρολίν Λέβιτ, στο Fox News.
Η πρόσκληση, ομολογουμένως, αιφνιδίασε τους κινέζους διπλωμάτες και μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ούτε εάν ο Σι έχει λάβει επίσημη πρόσκληση, ούτε εάν και με ποιον τρόπο ανταποκρίθηκε. Προφανώς η παρουσία του Σι στην τελετή είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχει παραστεί Κινέζος ηγέτης σε ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα και οι επισκέψεις του Σι είναι πάντα προγραμματισμένες και προετοιμασμένες καιρό πριν.
Ωστόσο, ο Σι θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα καλής θέλησης στον Τραμπ θα στείλει υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην εκδήλωση. Σύμφωνα με τους Financial Times, στην τελετή είναι πιθανόν να παραστεί ο αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ ή ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Στην τελετή θα παραστεί επίσης ο Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, αλλά και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακέσι Ιβάγια.
Επίσης, έχουν σταλεί προσκλήσεις στον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν θα παρευρεθεί και στον πρόεδρο του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.
Πρόσκληση έχει λάβει και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αλλά δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί καθώς του έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο και του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται σε βάρος του με την κατηγορία του σχεδιασμού πραξικοπήματος
Στην τελετή και οι μεγιστάνες της τεχνολογίας
Εκτός από τον X δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος και τον επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μεγιστάνες της τεχνολογίας από όλο τον κόσμο θα παρευρίσκονται επίσης στην τελετή. Μεταξύ αυτών και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και επιχειρηματίας της τεχνολογίας Ξαβιέ Νιελ, ο οποίος θα είναι παρών με τη σύζυγό του.