0 1 min 3 ώρες
Το TikTok «θα σβήσει» την Κυριακή (19/1) για 170 εκατομμύρια Αμερικανούς
Η τελευταία ανακοίνωση του TikTok πριν από την επικείμενη απαγόρευσή του στις ΗΠΑ.

Το TikTok δήλωσε, την Παρασκευή (17/1), ότι η υπηρεσία θα «σβήσει» για τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες της την Κυριακή (19/1), λόγω απαγόρευσης στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο φόβων ότι η κινεζική πλατφόρμα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους New York Times, η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «δυστυχώς το TikTok θα αναγκαστεί να σβήσει στις 19 Ιανουαρίου», εκτός εάν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώσει την Apple, την Google και άλλες εταιρείες ότι δεν θα τιμωρηθούν για την παροχή της εφαρμογής στις ΗΠΑ. Αυτή η δήλωση ήταν η τελευταία προσπάθεια του TikTok να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να της χορηγήσει αναστολή από έναν νόμο, που επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή (17/1), ο οποίος ουσιαστικά θα απαγορεύσει την εν λόγω πλατφόρμα από την Κυριακή (19/1).

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το TikTok

Ο αμερικανικός νόμος λέει ότι τα καταστήματα εφαρμογών και οι μεγάλοι πάροχοι cloud δεν μπορούν να παρέχουν το TikTok στους Αμερικανούς, εκτός εάν η εταιρεία πωληθεί από την κινεζική μητρική της εταιρεία, την ByteDance, σε έναν μη κινεζικό ιδιοκτήτη. Το TikTok δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί την Κυριακή (19/1), συμπεριλαμβανομένου του αν θα κλείσει οικειοθελώς ή απλώς θα σταματήσει να λειτουργεί επειδή θα χάσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες που χρειάζεται για να παραμείνει online.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, είχε σηματοδοτήσει νωρίτερα ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν θα αναλάμβαναν αμέσως δράση κατά της Apple, της Google και των άλλων εταιρειών βάσει του νόμου. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok σε νόμο τον Απρίλιο, αφού πέρασε από το Κογκρέσο με διακομματική υποστήριξη. Μάλιστα, οι Αμερικανοί νομοθέτες δήλωσαν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να πιέσει την ByteDance να αποσπάσει ευαίσθητα δεδομένα για Αμερικανούς χρήστες ή να επηρεάσει το περιεχόμενο του TikTok για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κινεζικής κυβέρνησης.

Πάντως, την Παρασκευή (17/1), το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποδέχθηκε το σκεπτικό της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια του νόμου, με τη γνώμη της πλειοψηφίας να επισημαίνει «την κλίμακα και την ευαισθησία του TikTok στον έλεγχο ξένων αντιπάλων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες εκτάσεις ευαίσθητων δεδομένων που συλλέγει η πλατφόρμα».

Η Λίζα Μόνακο, η αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέας, ανέφερε σε δήλωσή της μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί «με την πάροδο του χρόνου». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε ότι η επιβολή του νόμου θα εναπόκειται στην επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα (20/1).

Το TikTok δήλωσε ότι αυτά τα σχόλια δεν ήταν αρκετά για να ικανοποιήσουν άλλες εταιρείες ότι δεν θα προσκρούσουν στο νόμο εάν συνεχίσουν να διανέμουν και να διατηρούν την εφαρμογή. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 5.000 δολαρίων για κάθε χρήστη του TikTok που αποκτά πρόσβαση στην εφαρμογή εντός των ΗΠΑ μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης.

«Οι δηλώσεις που εκδόθηκαν σήμερα τόσο από τον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν όσο και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέτυχαν να παράσχουν την απαραίτητη σαφήνεια και διαβεβαίωση στους παρόχους υπηρεσιών που είναι αναπόσπαστο μέρος της διατήρησης της διαθεσιμότητας του TikTok σε πάνω από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Τι αναμένεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ

Η απώλεια αυτής της βάσης χρηστών θα ήταν σημαντική, αλλά όχι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί το TikTok καθώς, το 2020, απαγορεύτηκε στην Ινδία, όπου είχε 200 εκατομμύρια χρήστες. Όπως και στις ΗΠΑ, έτσι και στην Ινδία οι Αρχές επικαλέστηκαν λόγους εθνικής ασφάλειας για την απόφασή τους κατά του TikTok.

Ο εκλεγμένος Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει την υποστήριξή του προς το TikTok, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα κινηθεί η κυβέρνησή του επί του θέματος. Πάντως, ο ίδιος έχει δηλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πρέπει να γίνει σεβαστή, τονίζοντας: «Η απόφασή μου για το TikTok θα ληφθεί στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, αλλά πρέπει να έχω χρόνο για να επανεξετάσω την κατάσταση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.