0 1 min 4 ώρες
Η Χαμάς έδωσε τη λίστα με τους ομήρους που απελευθερώνονται – Τι θα γίνει με την εκεχειρία
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς στην πρώτη φάση της συμφωνίας για εκεχειρία.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, την Κυριακή (19/1), ότι έχουν δοθεί τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία ενημέρωση για το αν αυτό σημαίνει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ξεκινήσει σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Αυτή η λίστα με τα ονόματα, σύμφωνα με το BBC, ήταν το βασικό εμπόδιο και έτσι το Ισραήλ καθυστέρησε την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός σήμερα το πρωί, η οποία επρόκειτο να αρχίσει στις 08:30 π.μ. [τοπική ώρα]. Μέρος της συμφωνίας ορίζει ότι τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν, πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα. Νωρίτερα, η Χαμάς δήλωσε ότι ο λόγος της καθυστέρησής της οφειλόταν σε «τεχνικό» ζήτημα.

Ως εκ τούτου, το Ισραήλ έλαβε τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όπως μετέδωσε το κύριο κεντρικό ειδησεογραφικό κανάλι του Ισραήλ, το Channel 12. Η Χαμάς, σύμφωνα με τον Guardian, δήλωσε ότι απελευθερώνει σήμερα τους εξής Ισραηλινούς ομήρους: Romi Gonen – 24 ετών, Emily Damari – 28 ετών και Doron Shtanbar Khair – 31 ετών.

Israel-Gaza war live: Israeli forces reportedly withdrawing from parts of Rafah ahead of ceasefire

[image or embed]

— The Guardian (@theguardian.com) January 19, 2025 at 7:42 AM

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ισραήλ, με ανάρτησή του στο Χ ανέφερε ότι 33 όμηροι που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, η οποία επρόκειτο να αρχίσει στις 08:30 π.μ. της Κυριακής (19/1).

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, την Κυριακή (19/1) δήλωσε ότι παραιτήθηκε από την κυβέρνηση εξαιτίας της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, δύο άλλοι υπουργοί από το εθνικιστικό-θρησκευτικό κόμμα του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ παραιτήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το κόμμα τους. Το κόμμα Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) δεν συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά ανέφερε ότι δεν θα προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι, την εβδομάδα που προηγήθηκε, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ είχε απειλήσει να παραιτηθεί, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτη συμφωνία». Μάλιστα, ο ίδιος είχε προτρέψει άλλα σκληροπυρηνικά κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, λέγοντας ότι η συμφωνία, όπως προτάθηκε, θα «έσβηνε τα επιτεύγματα του πολέμου», απελευθερώνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους μαχητές και αποχωρώντας από στρατηγικές περιοχές της Γάζας, με τη Χαμάς αήττητη.

Η δεύτερη και η τρίτη φάση της συμφωνίας για εκεχειρία

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους από τα σπίτια τους Παλαιστίνιους να κυκλοφορούν ελεύθερα στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία το Ισραήλ έχει κόψει σε δύο μισά μέσω ενός στρατιωτικού διαδρόμο. Οι τραυματίες θα πρέπει να απομακρύνονται για θεραπεία στο εξωτερικό και η βοήθεια προς την περιοχή θα πρέπει να αυξηθεί σε 600 φορτηγά την ημέρα, πάνω από το ελάχιστο όριο των 500 που, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής, είναι απαραίτητο για να περιοριστεί η καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ακόμα, σε δεύτερη φάση, οι εναπομείναντες ζωντανοί όμηροι θα πρέπει να σταλούν στο Ισραήλ και μια αντίστοιχη αναλογία Παλαιστίνιων κρατουμένων θα απελευθερωθεί. Το Ισραήλ θα αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή. Οι λεπτομέρειες υπόκεινται σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν 16 ημέρες μετά την πρώτη φάση.

Η τρίτη φάση αφορά στην ανταλλαγή των σωμάτων των νεκρών ομήρων και των μελών της Χαμάς και περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας. Οι ρυθμίσεις για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας παραμένουν ασαφείς.

Τέλος, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, καθώς και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής της ημιαυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη, η οποία έχασε τον έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς σε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2007. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει την πρόταση αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.