Απολογήθηκε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο νεαρός που, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (19/1), έβρισε και έφτυσε το άγαλμα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Αντώνη Κατσαντώνη, στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο νεαρός που έβρισε και έφτυσε το άγαλμα στη Θεσσαλονίκη – μεταξύ άλλων – έγραψε: «Δεν είμαι Αλβανός. Έλληνας τσιγγάνος είμαι και δεν ήξερα τι σημαίνει το άγαλμα. Μόλις το έμαθα και εγώ, τρελάθηκα. Λέω θα πάω εκεί να το σκουπίσω. Θα πάρω μαζί μου νερό να το σκουπίσω. Θα πέσω στα γόνατα και θα ζητήσω μια ταπεινή συγγνώμη. Θα τραβήξω και βίντεο και θα το ανεβάσω στο Facebook, στο Instagram και στο Tiktok».
Σφοδρή αντίδραση από τον δημιουργού του αγάλματος
Ο Γιώργος Κικώτης, που δημιούργησε το συγκεκριμένο άγαλμα, έκανε λόγο για «προσβολή της Ελλάδος» σε διαδικτυακή ανάρτησή του.
Χαρακτηριστικά, σε σχετική δημοσίευσή του στο Facebook, ο γλύπτης έγραψε το εξής: «Να βρεθούνε αυτοί οι… όλη η παρέα τους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά! Και να γίνει και η απέλασή τους άμεσα! Εδώ δεν μιλάμε για ζημιά σε ένα μνημείο, εδώ μιλάμε για εξευτελισμό και προσβολή της ιστορίας της Ελλάδος!».
Το βίντεο με τον ανδριάντα στη Θεσσαλονίκη
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δείχνει έναν νεαρό στη Θεσσαλονίκη να βρίζει και φτύνει άγαλμα του Αντώνη Κατσαντώνη, ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπομπή «Action Weekend» του ACTION24, «το παιδί απευθύνεται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, βρίζει και φτύνει τον ανδριάντα ενός ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, του Αντώνη Κατσαντώνη». Πάντως, το εν λόγω βίντεο έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Μάλιστα, ένας φίλος του νεαρού βιντεοσκοπεί αυτή την ενέργεια και το υλικό δημοσιεύθηκε στο TikTok. Οι Αρχές αναζητούν τον δράστη.
Ποιος ήταν ο Αντώνης Κατσαντώνης
Ο Αντώνης Κατσαντώνης του Ιωάννη (πραγματικό όνομα Αντώνης Μακρυγιάννης, 1775 – 28 Σεπτεμβρίου 1808) ήταν ήρωας του προεπαναστατικού Ελληνισμού. Υπήρξε αρχηγός Ελλήνων κλεφταρματολών, εθνομάρτυρας, πρόδρομος του 1821.
Έζησε και έδρασε στα βουνά των Αγράφων και των γύρω περιοχών. Τον Αύγουστο του 1807, ο Κατσαντώνης συνελήφθη με δόλιο τρόπο, κατ’ εντολή του Αλή Πασά, και οδηγήθηκε στα Ιωάννινα. Εκτελέστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1808, αφού υπέστη βασανιστήρια.
Η φήμη του Κατσαντώνη επέζησε και μετά από την περίοδο της επανάστασης και διαδόθηκε κυρίως από τη δημοτική μούσα ως ο «Αετός των Αγράφων» και το «Λιοντάρι της Κλεφτουριάς». Πρωτοπαλίκαρό του υπήρξε ο «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης», όπως ονόμασε ο Κωστής Παλαμάς τον Γεώργιου Καραϊσκάκη.