Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τη Δευτέρα (20/1) απένειμε προληπτική χάρη σε διάφορα πρόσωπα που «απειλούνται με ποινικές διώξεις», μεταξύ των οποίων ο δρ. Άντονι Φάουτσι και ο πρώην πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μαρκ Μίλεϊ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η προληπτική χάρη αφορά αξιωματικούς που κατέθεσαν στην ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και τα μέλη και το προσωπικό της επιτροπής. Η επιτροπή διερεύνησε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και τον ρόλο του εκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στα γεγονότα εκείνης της ημέρας.
JUST IN – Biden pardons Dr. Anthony Fauci, General Mark Milley, and the Jan. 6 committee in an extraordinary use of presidential power.
— Disclose.tv (@disclosetv) January 20, 2025
Ακόμα, o δρ. Άντονι Φάουτσι, ο οποίος επέβλεψε την αντίδραση των ΗΠΑ κατά την πανδημία του κορονοϊού, έχει επικριθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους πολιτικούς του συμμάχους. Ο Μαρκ Μίλεϊ, από την πλευρά του, έχει γίνει επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ και τον χαρακτήρισε «φασίστα μέχρι το κόκκαλο«. Επίσης, ο Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος είναι πλέον συνταξιούχος, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ανησυχεί μήπως κληθεί πίσω και περάσει στρατοδικείο από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι ο Στιβ Μπάνον, βασικός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποσχεθεί να τον «καταστήσει υπόλογο».
Στην ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος επισημαίνει το εξής: «Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι υπηρέτησαν το έθνος μας με τιμή και διάκριση και δεν αξίζουν να γίνουν στόχοι αδικαιολόγητων και πολιτικά υποκινούμενων διώξεων. Η έκδοση αυτών των συγχωροχαρτιών δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αναγνώριση ότι οποιοδήποτε άτομο συμμετείχε σε οποιοδήποτε αδίκημα, ούτε η αποδοχή θα πρέπει να παρερμηνευθεί ως παραδοχή ενοχής για οποιοδήποτε αδίκημα».
Γιατί ο Μπάιντεν «έσπασε» τις πολιτικές νόρμες
Είναι σύνηθες για έναν Αμερικανό Πρόεδρο να χορηγεί χάρη στο τέλος της θητείας του, αλλά αυτές οι πράξεις προσφέρονται συνήθως σε καθημερινούς Αμερικανούς που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα. Ο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, χρησιμοποίησε την εξουσία αυτή με τον ευρύτερο και πιο αδοκίμαστο τρόπο: Να απονείμει χάρη σε όσους δεν έχουν καν ερευνηθεί ακόμη. Έτσι, όπως επισημαίνει το AP, «έρχεται μια σιωπηρή παραδοχή ενοχής ή αδικήματος, παρόλο που όσοι έχουν λάβει χάρη, δεν έχουν κατηγορηθεί επίσημα για εγκλήματα».
Ο Τζο Μπάιντεν παραχώρησε, επίσης, χάρη στα μέλη και το προσωπικό της επιτροπής που διερεύνησε την εξέγερση στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένων των πρώην βουλευτών, Λιζ Τσέινι και Άνταμ Κίνζινγκερ, αμφότεροι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς και τους αστυνομικούς του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσινγκτον που κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής.
Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση, προσκαλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λέγοντας ότι το έθνος θα είναι εντάξει, ακόμη και όταν προειδοποίησε κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του για μια αυξανόμενη ολιγαρχία. Η απόφασή του να «σπάσει» τις πολιτικές νόρμες με τις προληπτικές αμνηστεύσεις προκλήθηκε από αυτές τις ανησυχίες.