0 1 min 10 ώρες
Στο Περού βρέθηκε ο πρόγονος λευκού καρχαρία - Είναι ηλικίας 9 εκατομμυρίων ετών (Φωτογραφίες)
Το απολίθωμα ανήκει σε ένα θαλάσσιο θηρευτή που είναι κατά τους επιστήμονες πρόγονος του μεγάλου λευκού καρχαρία

Παλαιοντολόγοι στο Περού αποκάλυψαν τη Δευτέρα το απολίθωμα 9 εκατομμυρίων ετών ενός συγγενή του μεγάλου λευκού καρχαρία που κάποτε κατοικούσε στα νερά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, όπου του άρεσε να καταβροχθίζει ψάρια μεταδίδει το Reuters.

Το σχεδόν πλήρες απολίθωμα του Cosmopolitodus Hastalis βρέθηκε περίπου 235 χιλιόμετρα νότια της Λίμα στη λεκάνη Πίσκο του Περού, μια καυτή, ερημική περιοχή που φημίζεται για τις συχνές ανακαλύψεις αρχαίων θαλάσσιων ειδών.

Ο καρχαρίας πιστεύεται ότι είναι πρόγονος του μεγάλου λευκού καρχαρία. Σήμερα έχει εξαφανιστεί, ωστόσο όταν ζούσε στις θάλασσες τα δόντια του έφταναν τα 8,9 εκατοστά (3,5 ίντσες) σε μήκος, ενώ οι ενήλικες μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν τα επτά μέτρα σε μήκος – το μέγεθος ενός μικρού σκάφους.

Ο Cesar Augusto Chacaltana, του Περουβιανού Ινστιτούτο Γεωλογίας και Μεταλλείων, δήλωσε σε μια παρουσίαση ότι τα λείψανα του καρχαρία παρουσιάζουν «εξαιρετική απολίθωση».

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα λείψανα του αρχαίου καρχαρία σε διάφορες γυάλινες λάρνακες, συμπεριλαμβανομένης μιας που περιείχε ένα γιγάντιο, αιχμηρόδοντο σαγόνι.

«Δεν υπάρχουν πολλοί πλήρεις καρχαρίες (απολιθώματα) στον κόσμο», πρόσθεσε ο παλαιοντολόγος Μάριο Ουρμπίνα κατά την παρουσίαση, προσθέτοντας ότι μέσα στο στομάχι βρέθηκαν τα υπολείμματα πολλών σαρδέλων.

Ο Ουρμπίνα σημείωσε ότι, καθώς ο γαύρος δεν υπήρχε ακόμη όταν ο καρχαρίας περιπλανιόταν στις ανοιχτές θάλασσες και τους ωκεανούς, οι σαρδέλες αποτελούσαν βασική διατροφή για τα θαλάσσια αρπακτικά.

{https://x.com/DDNewslive/status/1881507000762442137}

Περουβιανοί παλαιοντολόγοι παρουσίασαν τον Νοέμβριο το απολίθωμα ενός νεαρού κροκόδειλου που έζησε πριν από περισσότερα από 10 εκατομμύρια χρόνια στα ανοιχτά του κεντρικού Περού, όπου βρίσκονται το Πίσκο και η γεωργική περιοχή Ίκα.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι ερευνητές παρουσίασαν το απολιθωμένο κρανίο του μεγαλύτερου ποταμοδέλφινου που είναι γνωστό μέχρι σήμερα, το οποίο κάποτε κατοικούσε στον Αμαζόνιο πριν από περίπου 16 εκατομμύρια χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.