Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ταξιδεύει σήμερα το πρωί στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια συνάντηση που κάποτε θα θεωρούνταν η απόλυτη δύναμη στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «μια συνάντηση δύο λαβωμένων παπιών».
Ο Σολτς αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να περάσει το μήνυμά του, ενώ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα. Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν παλεύει με μια σχεδόν μόνιμη πολιτική κρίση στο εσωτερικό της Γαλλίας.
Έτσι, οι εορτασμοί για την 62η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων είναι πιθανό να είναι μάλλον υποτονικοί.
Οι προκλήσεις και ο παράγοντας Τραμπ
Παρόλα αυτά, η ατζέντα της συνάντησης είναι γεμάτη: η διαχείριση της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ζητήματα σχετικά με τη θέση και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε έναν κόσμο που αλλάζει δυναμικά.
Οι νέες ανησυχίες της ΕΕ προέκυψαν μετά από τις δηλώσεις του Τραμπ, όπου ανέφερε ότι θα επιβάλει δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος την ανάγκη αντιμετώπισης των εμπορικών ανισορροπιών, εξηγώντας την απόφαση με τον δικό του τρόπο:
«Μας αντιμετωπίζουν πολύ, πολύ άσχημα. Οπότε θα τους επιβληθούν δασμοί. Είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η ισορροπία. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει δικαιοσύνη». Μια μέρα νωρίτερα, κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν εισάγει αρκετά αμερικανικά προϊόντα, δηλώνοντας ότι θα «διορθώσει την κατάσταση» είτε επιβάλλοντας δασμούς είτε ζητώντας μεγαλύτερες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτό που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη σημερινή συνάντηση είναι η φημολογούμενη έλλειψη… χημείας μεταξύ Σολτς – Μακρόν. Και δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες.
Γαλλο-γερμανικές σχέσεις: Σε ιστορικό χαμηλό
Μια πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση 1.203 Γάλλων ενηλίκων έδειξε ότι, για πρώτη φορά, μια μικρή πλειοψηφία των Γάλλων – 51% – δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια προς τη Γερμανία, παρόλο που θεωρεί τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις γενικά καλές.
Δύο στους τρεις δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ιδιαίτερα καλά τη Γερμανία. Στις πρώτες τους συνδέσεις με τη χώρα, ανέφεραν την εργασιακή ηθική, τη δύναμη της οικονομίας της και την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, με ποσοστά άνω του 80%.
Ωστόσο, αυτά δεν φαίνεται να εμπνέουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Ακόμα πιο καυστική ήταν η άποψη για τη γερμανική γλώσσα, με το 67% να τη θεωρεί ως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της χώρας.
Η πτώση της γαλλο-γερμανικής ηγεσίας στην ΕΕ
Η πολιτική σημασία της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας φαίνεται επίσης να έχει μειωθεί. Το 2020, το 53% των Γάλλων θεωρούσαν τη Γαλλία και τη Γερμανία ως κοινή ηγετική δύναμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το 2024, το ποσοστό αυτό έπεσε στο μόλις 18%.
Η σημερινή συνάντηση Σολτς και Μακρόν δεν υπόσχεται να αλλάξει αυτή την ψυχρότητα, αλλά ίσως να δώσει το έναυσμα για να επαναξιολογηθεί η γαλλο-γερμανική συνεργασία σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις.