Ήταν η σειρά του Φοίβου Δεληβοριά να αποχωρήσει, στον δρόμο των άλλων καλλιτεχνών από την κωμική παράσταση «Πες το Ψέματα» με τους 17 άνδρες. Οι αντιδράσεις για την παράσταση φούντωσαν όσον αφορά τον αποκλεισμό γυναικών κωμικών.
«Ανυπομονώ να δω καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες που εκτιμώ βαθιά, να λύνουν ένα δεσμό που σε καμιά περίπτωση δεν είναι γόρδιος», δήλωσε ο Φ. Δεληβοριάς.
Από την παράσταση έχουν αποχωρήσει ο Στέλιος Ανατολίτης, ο Μάκης Παπασημακόπουλος, ο Διονύσης Ατζαράκης, ο Θωμάς Ζάμπρας αλλά και η Μάρθα Φριντζήλα που είχε συμπεριληφθεί σε επόμενο σχήμα της παράστασης στο οποίο περολαμβάνονταν γυναίκες.
Τώρα, την αποχώρησή του ανακοίνωσε και ο Φοίβος Δεληβοριάς, καθώς, όπως λέει «η στενοχώρια που δημιουργήθηκε δεν θα με έκανε να απολαύσω μια εξ’ ορισμού παιχνιδιάρικη συμμετοχή».
Ο τραγουδοποιός εκφράζει τον σεβασμό του για τις γυναίκες που αισθάνθηκαν αποκλεισμένες ενώ δηλώνει βέβαιος για την ειλικρίνεια της ανακοίνωσης των παραγωγών της παράστασης.
Η ανάρτησή του Φοίβου Δεληβοριά:
«Έχω μεγάλη αγάπη και σεβασμό στους φίλους κωμικούς που κάλεσαν εμένα και άλλες-ους συναδέλφους απ’ το χώρο του τραγουδιού, για σύντομη έκτακτη συμμετοχή στην κωμική παράσταση που ετοιμάζουν. Την ίδια μεγάλη αγάπη και τον ίδιο σεβασμό έχω και για τις γυναίκες συναδέλφους τους που αισθάνθηκαν αποκλεισμένες από την παράσταση αυτή», εξήγησε αρχικά.
«Ξέροντας με πόσο σεβασμό και αγάπη μιλούσε πάντως και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, ως συνεργάτης στην “Ταράτσα” μου γι’ αυτές -και μεσολαβούσε ή έπαιρνε την πρωτοβουλία με πολλή χαρά για να τις καλέσω-, είμαι βέβαιος για την ειλικρίνεια της ανακοίνωσης των παραγωγών. Επειδή όμως η στενοχώρια που δημιουργήθηκε δεν θα με έκανε να απολαύσω μια εξ’ ορισμού παιχνιδιάρικη συμμετοχή, δεν μπορώ να πάω», αποκάλυψε.
«Ανυπομονώ να δω καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες που εκτιμώ βαθιά, να λύνουν ένα δεσμό που σε καμιά περίπτωση δεν είναι γόρδιος -και που με καλή πίστη θα προχωρήσει τα πράγματα μπροστά. Και είναι κάτι που δεν παίρνει αναβολή- χρειαζόμαστε την κωμωδία και το ταλέντο τους όσο τίποτα στους καιρούς που ζούμε», έγραψε στο τέλος της ανάρτησης ο Φοίβος Δεληβοριάς.
Οι αντιδράσεις
Ανάμεσα σε συνολικά 17 συμμετέχοντες, κωμικούς και καλεσμένους, δεν βρίσκεται ούτε μία γυναίκα στο show κωμωδίας με αληθινές και μη ιστορίες, με τίτλο «Πες το ψέματα». Την παρουσίαση και την αρχισυνταξία του οποίου υπογράφει ο κωμικός Βύρωνας Θεοδωρόπουλος.
Η αφίσα για την ανακοίνωση τoυ show κυκλοφόρησε και ανακοινώθηκε για συνολικά τέσσερις παραστάσεις – κάθε παράσταση περιλαμβάνει δύο κωμικούς, τον παρουσιαστή και τρεις καλεσμένους – αποτελείται από τους:
Δημήτρη Μακαλιά, Μιχάλη Μαθιουδάκη, Λάμπρο Φισφή, Δημήτρη Χριστοφορίδη, Ζήση Ρούμπο, Άγγελο Σπηλιόπουλο, Θωμά Ζάμπρα, Στέλιο Ανατολίτη, Σωτήρη Καλυβάτση, Novel729, Δημήτρη Μεντζέλο, Αντώνη Καφετζόπουλο, Μάκη Παπασημακόπουλο, Θοδωρή Παπαλουκά, Φοίβο Δεληβοριά και Διονύση Ατζαράκη.
Γυναίκες κωμικοί αλλά και άτομα από το κοινό αντέδρασαν άμεσα και αναρωτήθηκαν αν το χιούμορ είναι ανδρικό προνόμιο.
Η κωμικός Ήρα Κατσούδα έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook: «Τόσες μέρες προσπαθώ να διαχειριστώ την θλίψη, την απογοήτευση και τον θυμό που μου προκαλεί η εικόνα μιας αφίσας το 2025 όπου παίζουν 17 άνδρες και ΚΑΜΙΑ γυναίκα από κανένα χώρο του θεάματος.
Θα μου πεις αυτή περίμενες για να ταραχτεις; Πιο πριν τρεχάτε ισότιμα στα λιβάδια; Όχι φυσικά, απλά αυτή την φορά δεν μπήκε κανεις στον κόπο να βάλει ΕΣΤΩ και μία για ξεκάρφωμα. Γιατί τόσα μάτια είδαν την αφισα και δεν τους ξένισε τίποτα και είπαν οκ “Ανέβασ’το”.
Και αυτό γιατι βλέπουν την συμπερίληψη των γυναικών στις παραστάσεις σαν αναγκαίο κακό, οπότε είναι μοιραίο κάποια στιγμή να γίνει το “λάθος” και να το “αμελήσουν”. Αλλά επειδή δεν θέλω να το κουράσουμε γράφοντας τα αυτονόητα (αυτονόητα όχι για όλους καθώς φαίνεται), αυτό που με στεναχωρεί και με θυμώνει περισσότερο είναι ότι περνάει το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν είναι αστείες. Οι γυναικες δεν είναι για σκηνή. Ή όπως μου είχε πει πριν χρόνια στα μούτρα ένας συνάδελφος κωμικός: “Η γυναίκα στη σκηνή πρέπει να χει στύλο και να λέει κεράσει ουίσκι.”
Οπότε κόσμε μην φρικάρεις..!
Η συγκεκριμένη παράσταση θα έχει γυναίκες. Σίγουρα μια στο μπαρ και μια στα εισιτήρια. Τουλάχιστον. Θέλω να πιστεύω. Τι; Όχι;».
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Κύνθια Βουκουβαλίδου, έκανε αναρτήσεις στο Facebook σχολιάζοντας με τον δικό της τρόπο τη σύνθεση γένους αρσενικού των συμμετεχόντων στο show. «Δίναμε μάχη για να μην ακούγεται “και τώρα καλωσορίστε την πρώτη γυναίκα κωμικό της βραδιάς” και πλέον δεν ακούγεται», έγραψε αρχικά, ενώ αργότερα ανέβασε, μεταξύ άλλων, το εξής: «-Δεν καταλαβαίνω τι θεμα υπάρχει, έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες και αντιμετώπιση. -Πες το ψέματα».
Η stand up comedian Δήμητρα Νικητέα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ναι, αυτή η αφίσα που είδατε είναι απαράδεκτη.
Και το ξέρουμε όλες οι συναδέλφισσες, χωρίς να μας το στείλετε.
Το ερώτημα είναι πως δεν το καταλαβαίνουν άλλοι; Πώς πέρασε αυτό έτσι; Πώς κάποιοι το βλέπουν οκ αυτό; Ήθελα να πιστεύω ότι τίθεται θέμα αντίληψης.
Ότι απουσιάζει η οπτική γωνία. Δεν ξέρω. Εγώ ακόμα και αν θεωρούσα βαθιά ότι οι γυναίκες δεν είναι αστείες για λόγους εικόνας και μόνο θα έκανα οτιδήποτε περνούσε από το χέρι μου, για να υπάρχουν. Έτσι για το φαίνεστε. Αλλιώς δεν θα την ανέβαζα την αφίσα. Είναι λάθος.
Πάντως, το χαρτί, εν έτη 2025 “Δυσκολία εύρεσης γυναίκας συνάδελφου” αποκλείεται.
Είναι εύκολο και αν μου επιτρέπεται φτηνό, και ίσως περιμένω παρά πάνω πράγματα από ανθρώπους που εκτιμώ και τους έχω σε υπόληψη βλέποντας τους στην σκηνή με έκαναν πιο έξυπνη και πιο καλή κωμικό. Και το χειρότερο αναπαράγει το μήνυμα στον κόσμο “Δεν υπάρχουν γυναίκες στην κωμωδία” ή μάλλον κάτι ακόμα χειρότερο βάσει του φορμάτ της παράστασης: “Δεν χωράνε γενικά οι γυναίκες όσο οι άντρες κωμικοί λένε αστεία”. Αντροπαρέα 35+ χρόνων = Κωμωδία».
Η κωμικός Χριστίνα Βούλγαρη. Συγκεκριμένα, η stand up comedian έγραψε, μεταξύ άλλων, πως «κυκλοφόρησε μια αφίσα για μια σειρά παραστάσεων σε κεντρικότατο θέατρο της πόλης που συμμετέχουν 17 άντρες και καμία γυναίκα. Και πέσατε από τα σύννεφα. Είδηση δυστυχώς θα ήταν το ανάποδο. Το στάνταπ είναι αντρική υπόθεση. Οι γυναίκες είναι καλές για να παίζουν σε καμιά μικρή παραστασούλα, να μπούνε κάνα δυο σε κανένα φεστιβάλ, να κάνουνε κανένα απλήρωτο γκεστάκι, αλλά στις μεγάλες παραστάσεις, παιδιά, τα πράγματα είναι αντρική υπόθεση. Οι γυναίκες είναι καλές όσο είναι ανερχόμενες αλλά παύουν να είναι καλές όταν εισέρχονται στον εργασιακό χώρο και διεκδικούν χρόνο και μεροκάματο. Άσχετα αν τα εισιτήρια και οι επιλογές του κοινού δείχνουν το ανάποδο. Εμείς εδώ θέλουμε γυναίκες κωμικούς χομπίστριες.».
«Υπάρχουν εξαιρετικές κωμικοί εκεί έξω, έχω την χαρά να έχω μοιραστεί την σκηνή με όλες τους, έχω την τιμή πολλές από αυτές να είναι φίλες μου. Μπορώ να είμαι περήφανη ότι πολλές από τις κυριολεκτικά ανερχόμενες κωμικούς υπήρξαν μαθήτριες μου. Έχω αρνηθεί να παίξω σε παραστάσεις που ήμουν η μόνη γυναίκα, έχω φροντίσει σε παραστάσεις που διοργανώνω να είναι τουλάχιστον 50-50, σε open mic και σεμινάρια 70-30. Και κάπως έτσι οδεύεις προς την λύση του προβλήματος. Αν στην post-metoo εποχή δεν υπάρχουν τα αντανακλαστικά να υπάρχει σε μια αφίσα έστω και μία γυναίκα (για τα μάτια του κόσμου ρε παιδί μου) έχουμε ακόμα θέμα».