0 1 min 4 ώρες
Υγεία: «Φαρμάκι» και ουρές για τους ασφαλισμένους
Τεράστιο το αδιέξοδο στην Υγεία τόσο για ασφαλισμένους όσο και για συνταξιούχους.

Οι ουρές εξυπηρέτησης… σοβιετικού τύπου φαίνεται ότι είναι ο κανόνας στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα. Όταν δεν υπάρχουν ρατσιστικού τύπου εξαιρέσεις (αγρότες) ή σκανδαλώδεις χρεώσεις…

Είναι, δε, τέτοιο το αδιέξοδο που οι υπουργοί καταφεύγουν σε διαπιστώσεις καταγραφής ή τα «ρίχνουν» σε συναδέρφους τους, όταν δεν κάνουν «ντου» με κλειδαρά να σπάσουν το απόστημα που… οι ίδιοι, εδώ και 6 χρόνια, δημιούργησαν.

1. Στα νοσοκομεία ο κανόνας είναι τα ράντζα στις εφημερίες και οι ουρές στα χειρουργεία. Καθυστερήσεις που αποδίδονται σε ελλείψεις στελεχωμένων μονάδων και λειτουργικά έτοιμων χειρουργικών κρεβατιών, καθώς λείπουν κρίσιμες ειδικότητες. Μια κατάσταση που δεν αλλάζει σημαντικά ούτε με τα 37.000 απογευματινά χειρουργεία (που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης).

2. Οι πάσχοντες από σοβαρές (και σε πολλές περιπτώσεις δυσίατες ασθένειες) ταλαιπωρούνται καθημερινά προκειμένου να λάβουν ένα κρίσιμο, για τη ζωή τους, φάρμακο. Και μόνο μετά τη… σύμπτωση της ταυτόχρονης ασθένειας τριών φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ των Αμπελοκήπων (Αθήνας), ο αρμόδιος υπουργός διαπίστωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απαιτείται και διορισμός φαρμακοποιών.

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της πανδημίας εγκαινιάστηκε η υπηρεσία «delivery» για αντιικά φάρμακα την οποία, όμως, δεν εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ σε χρόνιες παθήσεις.

Τώρα εξετάζεται και το αίτημα των φαρμακοποιών (της γειτονιάς) να διαθέτουν οι ίδιοι τα ακριβά αυτά φάρμακα. Όσο μεγαλύτερος τζίρος γίνεται, ειδικά με τα  φάρμακα για δύσκολες παθήσεις, τόσο ανεβαίνει το κέρδος των (ενδιάμεσων) πωλητών. Το οποίο προσδιορίζεται πάντα σαν ποσοστό επί της αξίας. Και στις συγκεκραμένες συσκευασίες το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό.

3. Την ίδια στιγμή που καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται μέχρι να προμηθευτούν τα αναγκαίο, για τη ζωή τους, φάρμακο και άλλοι αναμένουν κλήση από το (δημόσιο) νοσοκομείο, οι ιδιωτικές κλινικές αυξάνουν στα ύψη το κόστος νοσηλείας. Το οποίο έχει ξεπεράσει το κόστος των κλινικών της… Ελβετίας. Λόγω αυξημένης ζήτησης για υγειονομικές υπηρεσίες σε ένα απαράδεκτο σύστημα δημόσιας – δωρεάν (;) Υγείας. Και, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον υψηλής συγκέντρωσης/ελέγχου πολλών ιδιωτικών κλινικών από ένα fund το οποίο, όλως συμπτωματικά, ελέγχει και μα μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. Έτσι, αυξάνεται ασύστολα το κόστος νοσηλείας και, δια των συμβολαίων υγείας, το βάρος πέφτει στους ασφαλισμένους με… αλγορίθμους και αυξήσεις της τάξης του 30%.

4. Όταν ο ΕΟΠΥΥ δεν παραδίδει τα φάρμακα, ακόμη και σε κατάκοιτους ασφαλισμένους, οι γιατροί αδυνατούν λόγω αβλεψιών του νέου συστήματος να συνταγογραφήσουν. Ένα νέο σύστημα, το οποίο «ετοιμάστηκε» άρον-άρον και την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή ώστε να προλάβει η χώρα να το έχει στον «αέρα» στις 8 Φεβρουαρίου 2025, όταν θα τεθεί σε ισχύ η ενιαία-ευρωπαϊκή πλατφόρμα φαρμάκων. Πλην, όμως, οι γιατροί, διαφωνούντες με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των 200 ραντεβού τον μήνα, ως προϋπόθεση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα), δεν χρησιμοποιούσαν δοκιμαστικά το νέο – πολύπλοκο σύστημα. Με αποτέλεσμα να μην «τεσταριστεί». Και έτσι τέθηκε σε εφαρμογή αδοκίμαστο και χωρίς να έχουν εντοπιστεί οι αδυναμίες και οι αστοχίες του. Οι οποίες συνεχίζουν να διορθώνονται, κυριολεκτικά, πάνω στο σώμα των ασφαλισμένων που δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξη με το φάρμακό τους.

Τελικά, ουδόλως ενδιαφέρει τους πολίτες εάν ευθύνεται ο ένας υπουργός (Υγείας) ή ο άλλος (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης), ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν:

  • Εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ τόσο στις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις
  • Συμμετοχή 1 έως 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό
  • Επιβάρυνση 1 ευρώ ανά (απλή) συνταγή

5. Μετά από συντονισμένες πιέσεις (ΠΑΣΟΚ κ.α.), η κυβέρνηση συνήνεσε να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα (σ.σ. χωρίς τη συμμετοχή του 25%), οι δυνητικοί λήπτες του ΕΚΑΣ. Το οποίο επίδομα καταργήθηκε σταδιακά την περίοδο 2016-2018, ενώ από 13 Μαΐου 2016 και την ισχύ του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) δεν εισήρθαν νέοι δικαιούχοι.

Με την εν λόγω τροπολογία, από 1 Μαρτίου 2025 θα έχουν δωρεάν φάρμακα οι συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα σύνταξης μικρότερο από 630 ευρώ τον μήνα. Όσο ήταν το κατώφλι (ποσό) ένταξης στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ το μακρινό 2015. Πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια…

Πλην, όμως, δεν είναι  δικαιούχοι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι ασφαλισμένοι του αγροτικού τομέα (πρώην ΟΓΑ) οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, λαμβάνουν πενιχρές συντάξεις, δεν εντάσσονται στη ρύθμιση για τα δωρεάν φάρμακα. Επειδή… έτυχε πριν από 30 χρόνια (1996) που καθιερώθηκα το ΕΚΑΣ, να μην καλύπτει (αφορά) τους συνταξιούχους του (τότε) ΟΓΑ.

Με αποτέλεσμα, από τον μεθεπόμενο μήνα να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης φαρμάκων περί τους 135.000 χαμηλοσυνταξιούχους του αστικού τομέα, αλλά όχι και οι 500.000 χαμηλοσυνταξιούχοι αγρότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.