Εν κινήσει βρίσκεται το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου και μάλιστα είναι πιθανό να συγκρουστεί με ένα απομακρυσμένο βρετανικό νησί.
Γνωστό ως η «βασίλισσα των παγόβουνων», περιστρέφεται βόρεια από την Ανταρκτική προς τη Νότια Γεωργία (βρετανικό έδαφος και καταφύγιο άγριας ζωής), όπου θα μπορούσε να καταλήξει και να σπάσει σε κομμάτια.
{https://x.com/EQ3_clown193/status/1815268344406429732}
Η πορεία ενός παγόβουνου είναι πολύ απρόβλεπτη -όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο- και έτσι, κάνεις δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει στη συνέχεια.
{https://www.youtube.com/watch?v=1fNssnTjtA0&t=39s&ab_channel=BritishAntarcticSurvey}
Αν όμως καταλήξει στη Νότια Γεωργία, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην άγρια ζωή, καθώς τα γιγάντια παγόβουνα μπορούν να εμποδίσουν τις διαδρομές των ζώων προς την τροφή.
«A23a»: Από τα αρχαιότερα παγόβουνα του πλανήτη
Το εν λόγω παγόβουνο είναι γνωστό ως «A23a» και είναι ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Είναι τόσο μεγάλο που μπορείτε να το δει κανείς από το… διάστημα.
{https://x.com/sen/status/1869495347376185555}
Αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Filchner στην Ανταρκτική το 1986, αλλά κόλλησε στον πυθμένα της θάλασσας και στη συνέχεια παγιδεύτηκε σε μια ωκεάνια δίνη, όπως μεταδίδει το BBC.
Τον Δεκέμβριο, απελευθερώθηκε και τώρα βρίσκεται στο τελευταίο του ταξίδι.
Τα θερμότερα νερά βόρεια της Ανταρκτικής λιώνουν και αποδυναμώνουν τους τεράστιους βράχους της, αλλά οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι εξακολουθεί να έχει περίπου το μέγεθος της Κορνουάλης.
Το παγόβουνο A23a μπορεί να σπάσει σε τεράστια τμήματα ανά πάσα στιγμή, τα οποία θα μπορούσαν να «τριγυρνούν» για χρόνια και να επιπλέουν σαν πόλεις από πάγο.
{https://x.com/peakaustria/status/1871854469534945785}
Αποτελεί απειλή το παγόβουνο;
Η περιοχή φιλοξενεί αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων και εκατομμύρια θαλάσσιους ελέφαντες και γουνοφόρες φώκιες.
«Η Νότια Γεωργία βρίσκεται στον δρόμο των παγόβουνων, οπότε αναμένονται επιπτώσεις τόσο για την αλιεία όσο και για την άγρια ζωή, και αμφότερα έχουν μεγάλη ικανότητα προσαρμογής», λέει ο θαλάσσιος οικολόγος Mark Belchier.
Πώς επηρεάζονται τα παγόβουνα από την κλιματική αλλαγή
Καθώς η Ανταρκτική γίνεται πιο ασταθής με τις θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών και του αέρα, περισσότερα τεράστια κομμάτια των παγετώνων αναμένεται να αποκολληθούν.
Μια βρετανική ομάδα που ερευνά την Ανταρκτική βρέθηκε κοντά στο Α23α το 2023. Ήθελαν να μελετήσουν τι προκαλούν τα τεράστια παγόβουνα στο περιβάλλον.
Το πλοίο έπλευσε σε μια ρωγμή στα τοιχώματα του παγόβουνου και η διδακτορική ερευνήτρια Laura Taylor συνέλεξε δείγματα νερού. «Είδα ένα τεράστιο τείχος πάγου πολύ ψηλότερα από μένα, όσο μπορούσα να δω. Είχε διαφορετικά χρώματα σε διαφορετικά σημεία. Κομμάτια έπεφταν – ήταν αρκετά μαγευτικό», είπε.
Η εργασία της Laura εξετάζει τον αντίκτυπο που έχει το λιωμένο νερό στον κύκλο του άνθρακα στον νότιο ωκεανό.
«Αυτό δεν είναι απλώς νερό όπως αυτό που πίνουμε. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες, καθώς και μικροσκοπική ζωή, όπως το φυτοπλαγκτόν, που έχουν παγώσει στο εσωτερικό του», εξηγεί η Laura.
Καθώς λιώνει, το παγόβουνο απελευθερώνει όλα αυτά στο νερό, αλλάζοντας τη χημεία του ωκεανού.
Αυτό θα μπορούσε να αποθηκεύσει περισσότερο άνθρακα βαθιά στον ωκεανό και να μπλοκάρει μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Προς το παρόν οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το παγόβουνο θα καταφέρει να μείνει μακριά από το νησί.
Στο κυβερνητικό σκάφος Pharos της Νότιας Γεωργίας, ο πλοίαρχος Simon Wallace δήλωσε: «Θα ήμουν εξαιρετικά ευτυχής αν έλειπε εντελώς».