Την πόρτα της εξόδου έδειξε ο Άρειος Πάγος σε δύο δικαστικές λειτουργούς, που τιμωρήθηκαν με την ποινή της οριστικής παύσης, για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε υποθέσεις, που χειρίζονταν.
Η απόφαση για την απόλυση των δύο δικαστών από το δικαστικό Σώμα, ελήφθη με απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη σημερινή της συνεδρίαση, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ως αρμόδιο Πειθαρχικό Δικαστήριο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 72, 111 και 113 παρ.2β του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν.4938/2022), αποφάσισε την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης σε δύο δικαστικές λειτουργούς».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΑΠ, αναμένεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, που δημοσιεύεται περιληπτικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση οριστικής παύσης των δύο δικαστών.
Η διάθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να βάλει τέλος στις καθυστερήσεις των δικαστικών λειτουργών, έχει απασχολήσει κατά καιρούς την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ερώτημα την οριστική παύσης δικαστών, για ανεπάρκεια άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, λόγω των πολλών καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και ήδη μέχρι τα μέσα Απριλίου 2024 είχαν απομακρυνθεί 35 «ράθυμοι» δικαστικοί λειτουργοί.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με τις οποίες ασχολήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο οι καθυστερήσεις ανά έτος έφταναν και τις 230 υποθέσεις!
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Αρεοπαγίτη, «κατά τη συνεδρίαση της Ποινικής Ολομέλειας (σήμερα), αναβλήθηκε, λόγω αποχής των Δικηγόρων, για την δικάσιμο της 27 ης Φεβρουαρίου 2025 η συζήτηση της αναίρεσης του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, επί αποφάσεως πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, προκειμένου να εξετασθεί, αν η διάταξη του άρθρου 67 του ν. 4735/2020 , όπως η έννοιά της ερμηνεύθηκε με την διάταξη του άρθρου 93 του ν. 4745/2020 και αφορά την αναδρομική άρση του αξιόποινου των πράξεων (μεταξύ των οποίων και σοβαρές κακουργηματικές, όπως της ψευδούς βεβαιώσεως) αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι αντισυνταγματική, διότι υποκρύπτει συγκεκαλυμμένη αμνηστία.
Τέλος, κατά τη συνεδρίαση της Πλήρους Πολιτικής Ολομέλειας έλαβε χώρα διάσκεψη για την αναίρεση ή όχι αποφάσεων των δικαστηρίων ουσίας, σχετικά με την δικαιοδοσία των πολιτικών ή διοικητικών δικαστηρίων σε διαφορές, που απορρέουν μεταξύ των ΝΠΔΔ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και του ιατρικού, οδοντιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, που μετά από αξιολόγηση εντάχθηκε σε οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ Ιατρών – Οδοντιάτρων του ΕΣΥ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η απόφαση θα δημοσιευθεί στις επόμενες ημέρες.