Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε μία θυελλώδη τηλεφωνική συνομιλία σχεδόν 45 λεπτών, την περασμένη εβδομάδα με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.
Στο επίκεντρο φυσικά ήταν το θέμα με το μέλλον της Γροιλανδίας.
Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κάποιο δημόσιο σχόλιο αναφορικά με αυτήν την επικοινωνία.
Όμως, σύμφωνα με όσα μετέφεραν στους Financial Times 5 Ευρωπαίοι νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την έκβαση της εν λόγω επικοινωνίας, το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ήταν κάτι παραπάνω κακό.
Η Φρέντερικσεν φέρεται να ξεκαθάρισε, από την πλευρά της Δανίας, ότι το νησί της Γροιλανδίας, που αποτελεί αυτόνομο κομμάτι του βασιλείου της Δανίας, δεν είναι προς πώληση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο τη Γροιλανδία, μια πρόθεση στην οποία φέρεται μάλιστα να επέμεινε.
«Ήταν φρικτό», είπε ευρωπαϊκή πηγή αναφερόμενη στο συγκεκριμένο τηλεφώνημα, οι λεπτομέρειες του οποίου «είναι πιθανό να εμβαθύνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες που θέλουν την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία να δοκιμάζει τους διατλαντικούς δεσμούς περισσότερο από ποτέ», αναφέρουν οι Financial Times.
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι τα σχόλιά του σχετικά με την επιδίωξη ελέγχου της Γροιλανδίας για λόγους «εθνικής ασφάλειας» ήταν ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία και η Κίνα διεκδικούν επίσης θέση στην Αρκτική.
Όμως η τηλεφωνική επικοινωνία με την Φρέντερικσεν κατέρριψε αυτές τις ελπίδες, βαθαίνοντας την κρίση εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Η πρόθεση ήταν πολύ σαφής. Το θέλουν. Οι Δανοί βρίσκονται τώρα σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε ένα άτομο που είχε ενημερωθεί για το τηλεφώνημα.
Ένας άλλος είπε: «Δεν είναι η μόνη φορά που θα πρέπει να το κάνω αυτό: «Οι Δανοί έχουν φρικάρει εντελώς από αυτό».
Ένας πρώην Δανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ σκληρή συζήτηση. Απείλησε με συγκεκριμένα μέτρα κατά της Δανίας, όπως στοχευμένους δασμούς».
Το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζει την ερμηνεία της συνομιλίας που δόθηκε από ανώνυμες πηγές». Η Γροιλανδία, όπου κατοικούν μόλις 57.000 άνθρωποι, αποτελεί σημείο εισόδου στις νέες ναυτιλιακές οδούς που ανοίγουν σταδιακά μέσω της Αρκτικής- διαθέτει επίσης άφθονα αλλά δύσκολα προσβάσιμα ορυκτά.
Σημαντική για τις ΗΠΑ η Γροιλανδία
«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η ασφάλεια και η προστασία της Γροιλανδίας είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε όλη την περιοχή της Αρκτικής», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί όχι μόνο να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Αρκτική, αλλά και να συνεργαστεί με τη Γροιλανδία για να διασφαλίσει την αμοιβαία ευημερία και για τα δύο έθνη».
Ο Τραμπ απείλησε στις αρχές Ιανουαρίου ότι θα επιβάλει δασμούς στη Δανία αν του αντιταχθεί στο θέμα της Γροιλανδίας. Αρνήθηκε επίσης να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να πάρει τον έλεγχο του νησιού. «Ο κόσμος πραγματικά δεν γνωρίζει καν αν η Δανία έχει κάποιο νόμιμο δικαίωμα σε αυτό, αλλά, αν έχει, θα πρέπει να το παραδώσει γιατί το χρειαζόμαστε για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. «Μιλάω για την προστασία του ελεύθερου κόσμου», πρόσθεσε.
«Έχετε παντού πλοία της Κίνας. Έχετε ρωσικά πλοία παντού. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί αυτό».