Το Μεξικό μπλοκάρισε τον επαναπατρισμό μεταναστών από τις ΗΠΑ. Δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C-17 των Ηνωμένων Πολιτειών μετέφεραν μετανάστες στη Γουατεμάλα χθες το βράδυ, όπως επιβεβαίωσαν τρεις αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και μια πηγή με γνώση της κατάστασης.
Ωστόσο, μια άλλη πτήση που είχε προγραμματιστεί να μεταβεί στο Μεξικό ακυρώθηκε, καθώς οι μεξικανικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια προσγείωσης, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους που επικαλείται το NBC News.
Κάθε πτήση μετέφερε περίπου 80 επιβάτες. Σήμερα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις, αν και αυτό ενδέχεται να αλλάξει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Απελάσεις με αλυσοδεμένους μετανάστες στην εποχή Τραμπ
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις με τις οποίες μετανάστες που μπήκαν παράνομα στο έδαφος των ΗΠΑ και πλέον απελαύνονται από την κυβέρνηση Τραμπ άρχισαν, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η Καρολίν Λίβιτ ανέβασε στον λογαριασμό της στο X εικόνες με μετανάστες επιβιβάζονται σε στρατιωτικό αεροσκάφος.
Οι άνδρες είναι αλυσοδεμένοι ενώ και τα χέρια τους είναι δεμένα. Τους συνοδεύουν στρατιωτικοί για να ανέβουν στη ράμπα του μεταγωγικού.
«Οι πτήσεις για τις απελάσεις άρχισαν», γράφει σε ανάρτησή της στο X και προσθέτει: «Ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα σε όλο τον κόσμο: αν μπεις παράνομα στις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσεις σοβαρές επιπτώσεις».
{https://x.com/PressSec/status/1882759560613527770}
Η χρήση των στρατιωτικών αεροσκαφών είναι πάντως μια «καινοτομία» της διακυβέρνησης Τραμπ.
Ωστόσο, δεν έγινε σαφές από πού ήταν αυτοί οι μετανάστες, εικάζεται ότι πρόσφατα συνελήφθησαν από τη συνοροφυλακή.
Οι πρώτες πτήσεις έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης (23/1), όπως ανέφερε στο CNN αξιωματούχος του υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας. Απελάθηκαν 75-80 άτομα από τη Γουατεμάλα.
Σύμφωνα με το Fox News Digital μετέδωσε ότι από τα μεσάνυχτα της 21ης Ιανουαρίου ως τις 09:00 της 22ας Ιανουαρίου συνελήφθησαν πάνω από 460 μετανάστες με ποινικό μητρώο (κλοπές, ληστείες, σεξουαλικές επιθέσεις και βίαια). Οι χώρες προέλευσης ήταν από τη Νότια Αμερική (Βολιβία, Βραζιλία, Βενεζουέλα και άλλες), αλλά και την Ασία και την Αφρική (για παράδειγμα, Αφγανιστάν και Αγκόλα).