Ένα βήμα πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν σήμερα οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παππάς.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι δύο βουλευτές επέλεξαν να ψηφίσουν υπέρ του Τάσου Γιαννίτση, του υποψήφιου που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για αξίωμα.
Πολλοί εξέλαβαν τη ψήφο τους ως επίσημη δήλωση για την πορεία τους προς το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πηγαδάκια, η γενικότερη στάση τους και οι επαφές τους πριν και μετά την ψηφοφορία ενισχύουν αυτό τη θέση.
Είναι ενδεικτικό πως οι Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παππάς βγήκαν από την αίθουσα μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν πως το «ντιλ» έκλεισε. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και επίσημα, τότε το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αυξήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα με δύο ακόμη βουλευτές, ενισχύοντας τη δύναμή του από 31 στους 33.
Μπορεί λοιπόν η σημερινή ψηφοφορία να ήταν άγονη ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως εξάλλου αναμενόταν, υπήρξε όμως ιδιαίτερα «γόνιμη» για το ΠΑΣΟΚ.
Άλλες… περίεργες ψήφοι
Εκτός των Θρασκιά και Παππά, υπήρξαν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές που τράβηξαν την προσοχή με την ψήφο τους. Για παράδειγμα τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, και η ανεξάρτητη προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου, αλλά και οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού και Γιάννης Σαρακιώτης.
Τον Κωνσταντίνο Τασούλα, τον υποψήφιο της ΝΔ, ψήφισε και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες», αλλά και ο Παύλος Σαράκης, ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από την Ελληνική Λύση. Την πρόταση Μητσοτάκη για ΠτΔ υποστήριξαν και οι Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς.
Τέλος οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου), ο Ευάγγελος Αποστολάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας), ψήφισαν παρών.
Ψηφοφορία ξανά σε πέντε ημέρες
Επί της διαδικασίας, μετά τη σημερινή πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, εν προκειμένω στις 31 Ιανουαρίου, κατά την οποία απαιτείται και πάλι η ίδια πλειοψηφία (200 ψήφοι).
Σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων της Ολομέλειας, δηλαδή 180 ψήφοι. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).