Η σορός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου τέθηκε, την Κυριακή (26/1), σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου (25/1), ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ως εκ τούτου, η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος αποφάσισε την τέλεση Θεία Λειτουργίας ενώπιον του σκηνώματος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου.
Ακόμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τελεί τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, στο οποίο παρίστανται ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Η ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου της Ελλάδος
«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τω ακούσματι της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου, εκφράζουσα την κατ’ άνθρωπον θλίψη του Προέδρου Αυτής, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, της περί Αυτόν Ιεραρχίας, του Κλήρου και του Λαού της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Εκκλησίας, δέεται προς τον Πανοικτίρμονα Θεό υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου και εκφράζει τα συλλυπητήριά Της προς την Ιεραρχία, τον Κλήρο και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εν Αλβανία αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Άμα τω αγγέλματι της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε Τρισάγιο στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος Πρωθιεράρχου.
Εν συνεννοήσει μετά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, ανακοινώνεται ότι αύριο, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου, της οποίας θα προστεί ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. ‘Αμα τω πέρατι της Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθεί Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου».
Την Πέμπτη (30/1) η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας
Η κηδεία και η ταφή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου θα τελεστούν την Πέμπτη (30/1) στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο κέντρο των Τιράνων, όπως ήταν και η επιθυμία του εκλιπόντος.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι η εξής: «Η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, στις 25 Ιανουαρίου 2025, στις 11:30. Σε αυτή τη συνεδρίαση, η Σύνοδος εξέφρασε τη βαθιά θλίψη που κοιμήθηκε στον Κύριο του Πατρός και Κεφαλής ημών, μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Ιμζότ Αναστάσι.
Επίσης, η Ιερά Σύνοδος πήρε αυτές τις αποφάσεις:
- Εκλογή του Μητροπολίτη Κορυτσάς Ιμζότ Ιωάννh, ως Επόπτη (Locum Tenens) του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.
- Κήρυξη πένθους εκκλησίας για πέντε ημέρες, από 25 – 29 Ιανουαρίου 2025.
- Η υποδοχή της σορού του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα τελεστεί ενώπιον του Καθεδρικού Ναού «Ανάσταση Χριστού» Τιράνων, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 16:00. Σε συνέχεια της δεξίωσης, θα τελεστούν αφιερώματα εντός του καθεδρικού ναού σήμερα το απόγευμα και όλη την ημέρα μέχρι την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025.
- Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 11:00, μετά την Θεία Λειτουργία.
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος τέλεσε τρισάγιο και, παράλληλα, κάλεσε όλους τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου».
Ποιος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος (γενν. 4 Νοεμβρίου 1929), ήταν Έλληνας Ορθόδοξος κληρικός, θεολόγος, συγγραφέας, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου. Ήταν ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, την οποία ανασύστασε το 1992, με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.
Ήταν, επίσης, ένας από τους προέδρους της κεντρικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκευμάτων για την Ειρήνη. Ακόμα, είχε διατελέσει τιτουλάριος επίσκοπος και μητροπολίτης Ανδρούσης και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αρχικά, υπήρξε Πατριαρχικός Έξαρχος εν Αλβανία (Ιανουάριος 1991 – Ιούνιος 1992) και στη συνέχεια Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ανδρούσης (Aύγουστος 1991 – Ιούνιος 1992). Από τις 24 Ιουνίου 1992 ήταν Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας. Το εκκλησιαστικό έργο του Αναστασίου κορυφώθηκε με την αποστολή που του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκ των ερειπίων αναστήλωση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία είχε καταρρεύσει ύστερα από τον – επί 46 έτη – διωγμό του μοναδικού «αθεϊστικού κράτους» της υφηλίου.
Τα τελευταία χρόνια, ο Αναστάσιος επιχείρησε να ανασυγκροτήσει την Εκκλησία της Αλβανίας. Ως αποτέλεσμα του έργου του συγκροτήθηκαν πάνω από 400 ενορίες, ενώ ίδρυσε τη Θεολογική-Ιερατική Σχολή (Ακαδημία) «Ανάστασις» στο Δυρράχιο (1992), το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Tίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο (1998) και στο Σουκθ-Δυρράχιο (2007), τα οποία σήμερα λειτουργούν σε ιδιόκτητα συγκροτήματα, και 50 Κέντρα Νεολαίας σε διάφορες πόλεις.
Μόρφωσε και χειροτόνησε 145 νέους κληρικούς, ενώ φρόντισε για την έκδοση λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων. Συνέστησε Τεχνική Υπηρεσία στην Εκκλησία της Αλβανίας και μερίμνησε για την ανοικοδόμηση 150 νέων ναών, την αναστήλωση 70 μοναστηριών και εκκλησιών-πολιτιστικών μνημείων και την επισκευή 160 ναών και 45 εκκλησιαστικών κτηρίων (Αρχιεπισκοπή, Μητροπόλεις, σχολεία, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νεολαίας κ.α.), στο σύνολο 425 κτήρια. Θεμελίωσε το πρώτο γυναικείο μοναστήρι (Σκήτη των Αγίων Μυροφόρων), στο οποίο ασκητεύει από το 2011 μία μοναχή.
Ανέπτυξε τη φιλανθρωπική μέριμνα της Εκκλησίας, με διανομή εκατοντάδων τόνων τροφίμων, ιματισμού, φαρμάκων. Ίδρυσε την πρώτη ορθόδοξη αλβανική εφημερίδα («Ngjallja»), το παιδικό περιοδικό «Gëzohu» («Χαίρε»), το νεανικό περιοδικό «Kambanat» («Καμπάνες»), την επιστημονική επιθεώρηση «Kërkim» («Αναζήτηση»), το δελτίο «News from Orthodoxy in Albania» και ραδιοφωνικό σταθμό. Μερίμνησε για τη δημιουργία Εργαστηρίων της Εκκλησίας (τυπογραφείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο, εργαστήρια αγιογραφίας και αποκαταστάσεως εικόνων) και πραγματοποίησε αγώνες για τη διεκδίκηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Παράλληλα με την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέπτυξε προγράμματα στους τομείς εκπαιδεύσεως, υγείας, κοινωνικής προνοίας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και οικολογίας. Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου (1999) οργάνωσε ανθρωπιστικό πρόγραμμα με το οποίο βοήθησε 33.000 περίπου πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Αλβανίας.
Συνέδεσε την Εκκλησία της Αλβανίας με διεθνείς Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς. Κατά την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας συνέβαλε στην εκτόνωσή της και στην προσέγγιση των δύο χωρών. Με τις πρωτοβουλίες αυτές δόθηκε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους, δημιουργήθηκαν σοβαρά έργα κοινωνικής υποδομής και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναδείχθηκε σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα. Συγχρόνως, αγωνίστηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Οι δράσεις του αυτές τον οδήγησαν ώστε να είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2000.
Πηγή εικόνων: Eurokinissi