Το τραγούδι με τίτλο «La Poupée Monte Le Son» που ερμηνεύει η Laura Thorn, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (25/1), θα εκπροσωπήσει το Λουξεμβούργο στη Eurovision 2025. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελεί φόρο τιμής στο τραγούδι «Poupée De Cire, Poupée De Son», με το οποίο η France Gall είχε χαρίσει τη δεύτερη νίκη – από τις συνολικά πέντε – στο Λουξεμβούργο πριν από 60 χρόνια, δηλαδή το 1965.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Eurovision, επτά τραγούδια διαγωνίστηκαν στη δεύτερη έκδοση του Luxembourg Song Contest, δηλαδή του εθνικού τελικού του Λουξεμβούργου για τη Eurovision. Το αποτέλεσμα κρίθηκε από την ψηφοφορία του κοινού και από την ψηφοφορία μιας διεθνούς κριτικής επιτροπής.
Έτσι, στο τέλος της βραδιάς, ο εθνικός τελικός του Λουξεμβούργου για τη Eurovision 2025 είχε ξεκάθαρο νικητήριο τραγούδι και αυτό ήταν το «La Poupée Monte Le Son». Το τραγούδι «Ride» των ZERO POINT FIVE κατετάγη στη δεύτερη θέση, ενώ το «Je Danse» του Luzac κατέληξε στην τρίτη θέση.
Ποια είναι η Laura Thorn
Η Laura Thorn είναι ένα φρέσκο πρόσωπο στη δημόσια σφαίρα του Λουξεμβούργου και είναι καθηγήτρια στο Ωδείο Μουσικής του Ες/Αλζέτ. Με εκτεταμένη εκπαίδευση στη θεωρία της μουσικής, στο πιάνο, στο βιολοντσέλο, στα πλήκτρα, στη μουσική δωματίου και στον χορό από νεαρή ηλικία, η Laura έχει βαθιά σχέση με τον κόσμο της μουσικής.
Ακόμα, η εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου στη Eurovision 2025 ολοκλήρωσε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στη θεωρία της μουσικής, στη μουσική παιδαγωγική και στο ποπ τραγούδι, από το Βασιλικό Ινστιτούτο Κορυφαίας Μουσικής και Παιδαγωγικής του Ναμούρ στο Βέλγιο.
Laura Thorn pic.twitter.com/NTnYz0YFKZ
— ESCvideos (@ESCvideos) January 25, 2025
Το Λουξεμβούργο στη Eurovision
Επισημαίνεται ότι το Λουξεμβούργο έλαβε μέρος στον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που έγινε το 1956, και έχει κερδίσει τον διαγωνισμό 5 φορές. Η πρώτη του νίκη ήρθε το 1961 χάρη στον Jean-Claude Pascal και το τραγούδι «Nous Les Amoureux» – οι διφορούμενες αναφορές στο φύλο, στους στίχους του τραγουδιού, επέτρεψαν στον Παριζιάνο καλλιτέχνη να τραγουδήσει για μια ομοφυλοφιλική σχέση σε μια εποχή που ένα τέτοιο θέμα δεν συζητιόταν τόσο ανοιχτά όσο σήμερα.
Ακολούθησε άλλη μια νίκη το 1965, όταν η France Gall πήρε το τρόπαιο με το «Poupée De Cire, Poupée De Son» – ένα τραγούδι γεμάτο διφορούμενoυς στίχους και λογοπαίγνια, όχι λιγότερο αμφιλεγόμενο από την προηγούμενη νίκη του Λουξεμβούργου στη Eurovision.
Οι νίκες της Vicky Leandros και της Anne-Marie David το 1972 και το 1973 αντίστοιχα, καθώς και μια πέμπτη νίκη το 1983 χάρη στην Corinne Hermès, εδραίωσαν τo Μεγάλο Δουκάτο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα έθνη στην ιστορία της Eurovision.
Το Λουξεμβούργο επέστρεψε στον διαγωνισμό το 2024 ύστερα από 31 χρόνια απουσίας, εκπροσωπούμενο από την TALI και το τραγούδι της με τίτλο «Fighter», καταλαμβάνοντας τη 13η θέση στον μεγάλο τελικό της περσινής Eurovision με 103 βαθμούς.