Λέγεται πως μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις… Αν μάλιστα αυτή συνοδεύεται με ένα λιτό αλλά σαφές μήνυμα, τότε δεν δίνει περιθώρια για «παρερμηνείες».
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη προσωρινή διαμάχη που υπήρξε με την Κολομβία για την απέλαση μεταναστών από τις ΗΠΑ, δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται με βλοσυρό ύφος και ένα καπέλο Fedora, το οποίο έχει συνδεθεί με το ντύσιμο των μαφιόζων από την εμβληματική σειρά ταινιών ο «Νονός».
Και για όποιον δεν κατάλαβε, στη φωτογραφία υπήρχε και ένα μήνυμα: «FAFO» (F@@ around, Find out). Πρόκειται για ένα γνωστό ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται ως προειδοποίηση ότι οι αποφάσεις κάποιου θα έχουν επιπτώσεις. Σε απλή μετάφραση: «Κάνε μ@@@@, να δεις τι θα πάθεις». Και το μήνυμα – προφανώς – δεν αφορά μόνο την Κολομβία.
Το χρονικό της έντασης και η υποχώρηση της Κολομβίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε ενώπιον μιας «μίνι» ανταρσίας από δύο χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής σχετικά με την απόφασή του να απελάσει άμεσα μετανάστες. Πρώτα το Μεξικό και εν συνεχεία η Κολομβία αρνήθηκαν την προσγείωση αεροπλάνων από τις ΗΠΑ που μετέφεραν ανθρώπους, οι οποίοι κρίθηκαν από την νέα αμερικανική ηγεσία ως παράνομοι και ανεπιθύμητοι στη χώρα.
Τελικά η Κολομβία έκανε πίσω και δέχτηκε τη «συμφωνία» που προσέφερε ο Τραμπ. Για την ακρίβεια ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την αντίδραση της Μπογκοτά γνωστοποίησε πως θα επιβληθούν κυρώσεις και δασμοί σε βάρος της χώρας.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Κολομβία αποδέχτηκε τους όρους που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ για επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών.
«Η κολομβιανή κυβέρνηση αποδέχτηκε όλους τους όρους του προέδρου Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της απεριόρισης αποδοχής όλων των παράνομων αλλοδαπών από την Κολομβία που επαναπροωθούν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταφέρονται με στρατιωτικά αεροσκάφη, χωρίς περιορισμό ούτε καθυστέρηση», αναφερόταν στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, μαζί με μια υποσημείωση: «Οι δασμοί και οι κυρώσεις θα επανέλθουν σε ισχύ αν η Μπογοτά παραβιάσει τη συμφωνία».
Λίγο αργότερα ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Χιλμπέρτο Μουρίγιο διαβεβαίωσε ότι το «αδιέξοδο» με τις ΗΠΑ «ξεπεράστηκε».
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ρόλο… «Νονού»
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ μοιάζει περισσότερο «απελευθερωμένος». Από τις πρώτες ημέρες δείχνει τις διαθέσεις του. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως επιθυμεί να πάρει τη Γροιλανδία (η οποία ανήκει στη Δανία) και τη διώρυγα του Παναμά.
Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκει να πετύχει αυτούς τους στόχους θυμίζει τη διάσημη ατάκα από τον «Νονό»: «Θα κάνω μία προσφορά που δεν θα μπορεί να αρνηθεί». Για παράδειγμα αρχικά πρότεινε την εξαγορά της Γροιλανδίας και όταν η Δανία αρνήθηκε, απείλησε ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση.
Ανάλογη ήταν η στάση του και στην υπόθεση της απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ. Αφού πρώτα ανέβαλε για 75 ημέρες την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για απαγόρευση της πλατφόρμας στην επικράτεια των ΗΠΑ, εν συνεχεία προχώρησε και πάλι σε μια προσφορά… «take it or leave it».
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε είτε το οριστικό κλείσιμο της πλατφόρμας, είτε την πώληση του 50% σε Αμερικανό επενδυτή. Όπως εξήγησε τα πράγματα είναι απλά:
«Ως Πρόεδρος μπορώ να άρω την απαγόρευση ή μπορώ να την εφαρμόσω. Το TikTok δεν θα έχει καμία αξία, θα είναι άχρηστο, εάν το αποφασίσω εγώ. Αν λοιπόν δεν κάνουμε μια συμφωνία, το TikTok δεν θα έχει καμία αξία. Αν όμως κάνουμε τη συμφωνία η αξία του θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια».
«Η συμφωνία είναι να πάρουμε το 50%. Πιστεύω ότι δικαιούμαστε το μισό TikTok και συγχαρητήρια στην ιδιοκτησία της πλατφόρμας που θα αποκτήσει έναν καλό συνεργάτη. Και αυτό μπορεί να άξιζε πολλά. Τα νούμερα είναι τρελά. Όμως θα είναι άχρηστο εάν λάβω άλλη απόφαση».
Και αυτό θα άξιζε πολύ. Θα μπορούσε να είναι 500 δισεκατομμύρια δολάρια ή κάτι τέτοιο. Είναι τρελό. Τα νούμερα είναι τρελά. Όμως θα είναι άχρηστο εάν λάβω άλλη απόφαση. Νομίζω λοιπόν πως η πρόταση θα τους αρέσει. Γιατί διαφορετικά δεν θα έχουν τίποτα».