0 1 min 2 ώρες
Έκτακτα μέτρα για τη Σαντορίνη: Τι αποφάσισε η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου
Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα 3/2, αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους και αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών στη Σαντορίνη.

Έκτακτη, ευρεία σύσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου, με αποφάσεις για έκτακτα, προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη. Όλες οι αποφάσεις, τι λένε οι ειδικοί.

Στο επίκεντρο των ειδικών παραμένει η Σαντορίνη, καθώς οι σεισμοί στην περιοχή δεν έχουν τέλος.

Πιο αναλυτικά, η Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου (1/2) και αποφάσισε να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών.

«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε επιφυλακή οι ειδικοί

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τους συνεχόμενους σεισμούς στις Κυκλάδες, με τα βλέμματα να στρέφονται στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρακολουθούν με προσοχή τους σεισμούς που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και τα γύρω νησιά.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος το πρωί ήταν καθησυχαστικός, όμως σε νεότερες δηλώσεις του επισημαίνει μια διαφοροποίηση του φαινομένου που έχει να κάνει με την αύξηση του πλήθους των σεισμών, την αύξηση των μεγεθών των δονήσεων καθώς και την επέκταση στα επίκεντρα των σεισμών που δείχνει ότι διευρύνεται το τμήμα του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί.

Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει, μεταξύ άλλων πως «όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».

Το πρωί ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφέρει στην ΕΡΤ:

«Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά.

Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο.

Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, τόνισε πως « η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο. Ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».

Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε λέγοντας πως «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Αλλά και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».

Τσελέντης: «Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος – Τα ηφαίστεια είναι ενεργά»

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη σε συνδυασμό με την ύπαρξη του ηφαιστείου στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει:

«Λίγα λόγια για να μάθετε για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης: Τους τελευταίους δύο μήνες παρακολουθούν μια “ήπια” σεισμική-ηφαιστειακή δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο των τρων κυρίων ηφαιστειακών κέντρων της Σαντορίνης: στην Νέα Καμένη και στον Κολούμπο, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους».

Η ανάρτηση του κ. Τσελέντη:

{https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/9123100391089369?ref=embed_post}

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.