0 1 min 2 ώρες
Σπασμωδικές κινήσεις της Αθήνας για τους γαλλικούς Meteor στην Τουρκία
Πύραυλοι Meteor βάλλουν κατά της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας του 2021.

Σιγή ιχθύος στην Αθήνα για το ενδεχόμενο η Γαλλία να διαθέσει πυραύλους αέρος – αέρος Meteor και στην Τουρκία!

Ήταν προδιαγεγραμμένο να συμβεί κάτι τέτοιο για δυο βασικούς λόγους :

1) Ο ανταγωνισμός στην Παγκόσμια Αμυντική Βιομηχανία είναι μεγάλος και ελάχιστα τα περιθώρια αποκλεισμού πελατών, όπως στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας

2) Η Ελλάδα όταν το 2020 ξεκίνησε την αγορά των Rafale μέσα σε μια νύχτα με fast track διαδικασίες και χωρίς προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού ΔΕΝ έθεσε κανέναν όρο για δέσμευση της κατασκευάστριας χώρας να μην πουλήσει παρόμοια αεροσκάφη και όπλα στην Τουρκία. Στην προκειμένη περίπτωση δεν φταίει η Γαλλία αλλά η Ελλάδα που αδιαφόρησε να προβλέψει τη συγκεκριμένη ασφαλιστική δικλείδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 υπό την πίεση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο η Ελλάδα έσπευσε να συνάψει διμερή αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία η οποία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη κι αν αυτή είναι στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (π.χ. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ).

Οι τυμπανοκρουσίες, η παλικαριά, το γιούρια, η λεβεντιά και η κληρονομιά μας κυριαρχούσαν στα εγχώρια ΜΜΕ παραγνωρίζοντας ότι το βασικό όπλο της Ελλάδας είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Οργανισμοί που συμμετέχει.

Ειδικότερα η Ελλάδα με τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2022 συμφώνησαν σε ανόμοια πράγματα που δεν μπορούν να συγκριθούν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία και γι αυτό είναι καλοδεχούμενη η όποια γαλλική βοήθεια.

Από την πλευρά της η Γαλλία από ποιο εχθρό απειλείται και θα προστρέξει η Ελλάδα για να τη βοηθήσει.

  • Είναι επικράτεια της Γαλλίας οι κτήσεις της, στην Αφρική ή τον Ειρηνικό, και θα προστρέξει η Ελλάδα αν αντιμετωπίσουν κίνδυνο;
  • Είναι επικράτεια της Γαλλίας η επίθεση σ’ ένα πολεμικό πλοίο της Γαλλίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου; Ή η κατάρριψη ενός αεροπλάνου της σε διεθνή εναέριο χώρο;

Η ελληνογαλλική συμφωνία ουδεμία πρόβλεψη έχει για μη πώληση οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία στην Τουρκία τα οποία θα είναι απειλή για εμάς.

Ο Ερντογάν στριμωγμένος, όπως είναι, λέει στη Γαλλία, θέλω να αγοράσω πχ 100 Ραφάλ για να συμπληρώσω την μη παραλαβή των F-35.

  • Τι θα κάνει η Γαλλία;
  • Τι θα κάνει ο Μακρόν και οι Αμυντικές βιομηχανίες της Γαλλίας ;
  • Τι θα κάνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ;

Θα δεχθούν και θα υπογράψουν όσες αμυντικά προγράμματα ζητήσει η Τουρκία….

Αυτή την περίοδο συζητείται έντονα η δημιουργία Ευρωστρατού. Αλλά για να γίνει πρέπει να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Ή μήπως θα υπάρχουν και Ευρωστρατός και ΝΑΤΟ, με διαφορετικές χώρες σε κάθε αμυντικό οργανισμό και να είναι σύμμαχοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.