0 1 min 3 ώρες
Το μεγάλο κενό στον νέο ΚΟΚ: Συνεχίζεται η ατιμωρησία στα τροχαία με εγκατάλειψη
149 ήταν τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων που εγκαταλείφθηκαν το 2024, όμως ο νέος ΚΟΚ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ως ελαφρύ πλημμέλημα την εγκατάλειψή τους.

Στο απυρόβλητο εξακολουθούν να παραμένουν οι δράστες που εγκαταλείπουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Βάσει του άρθρου 43 του νέου κυρωτικού ΚΟΚ, -η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών-, η εγκατάλειψη θύματος από τροχαίο ατύχημα, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ελαφρύ πλημμέλημα, επιφέροντας ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis ο Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», πρόκειται για μια δυσοίωνη εξέλιξη, ειδικά εφόσον συνυπολογιστεί ο τεράστιος αριθμός θυμάτων από τροχαία με εγκατάλειψη που καταγράφηκε και την περσινή χρονιά.

«Διάκριση υπέρ των οδηγών»

Βάσει όσων σχολίασε ο κ. Κουβίδης, το άρθρο 43 του νέου ΚΟΚ, «είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για μια διάκριση υπέρ των οδηγών, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πέραν των τροχαίων, η εγκατάλειψη θύματος αποτελεί κακούργημα. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε ισονομία και να σταματήσει αυτή η διακριτική μεταχείριση».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, «απορούμε γιατί υπάρχει στον ΚΟΚ αυτό το άρθρο, καθώς η εγκατάλειψη αποτελεί ένα δεύτερο συμβάν. Σε περιπτώσεις τροχαίων, τα δικαστήρια εξετάζουν το πριν, το πως δηλαδή έγινε το τροχαίο. Η εγκατάλειψη μπορεί να συμβαίνει μερικά δευτερόλεπτα μετά, αλλά είναι διαφορετικό συμβάν».

18 νεκροί και 131 τραυματίες

Ο σύλλογος συγκεντρώνει στοιχεία για τροχαία με εγκατάλειψη τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Όπως όμως σχολίασε ο κ. Κουβίδης, «η Τροχαία έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να δίνει στοιχεία αναφορικά με αυτό το φαινόμενο. Επομένως, τα στοιχεία του συλλόγου προέρχονται από ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. και των οικογενειών των θυμάτων για αναζήτηση μαρτύρων, καθημερινή παρακολούθηση ΜΜΕ όλων των νομών της χώρας ή από αναφορές συγγενών στον σύλλογο. Είναι λοιπόν προφανές ότι ο κατάλογος είναι ελλιπής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», το 2024 καταγράφηκαν πανελλαδικά 133 τροχαία με εγκατάλειψη από 136 δράστες. Συνολικά υπήρξαν 149 θύματα, εκ των οποίων 18 νεκροί και 131 τραυματίες κάποιοι εκ των οποίων υπέστησαν σύμφωνα με τον σύλλογο βαρύτατους τραυματισμούς, όπως βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τετραπληγίες, παραπληγίες και ακρωτηριασμούς. Στους 18 θανάσιμα τραυματίες συμπεριλαμβάνονται 9 πεζοί, 7 οδηγοί δικύκλων και 2 οδηγοί Ι.Χ.

«Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα»

Είναι αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών (79,70%) σημειώθηκε σε κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται για στοιχείο που σύμφωνα με τον κ. Κουβίδη, αναδεικνύει ότι «το ζήτημα της ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές, σχετίζεται άμεσα με τον μεγάλο αριθμό τροχαίων. Είναι επίσης σημαντικό ότι τροχαία με εγκατάλειψη δεν συμβαίνουν μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επομένως μας προξενεί εντύπωση ότι η κουβέντα που γίνεται σήμερα αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών, αφορά μόνο την Αττική».

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο σύλλογος, από τα συνολικά 133 τροχαία με εγκατάλειψη που σημειώθηκαν το 2024, τα 35 εξ’ αυτών σημειώθηκαν στην Αττική, 17 στη Στερεά Ελλάδα, 16 στη Μακεδονία, 16 στο Αιγαίο, 15 στην Πελοπόννησο, 14 στην Κρήτη, 7 στο Ιόνιο, 7 στη Θεσσαλία, 4 στη Θράκη και 2 στην Ήπειρο.

Θύματα οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι επίσης, ότι βάσει των στοιχείων του συλλόγου, από τα συνολικά 149 θύματα, η συντριπτική πλειοψηφία (88%), είναι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, 60 από τα θύματα ήταν οδηγοί και επιβάτες δικύκλων, 56 ήταν πεζοί, 18 οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων, 12 ποδηλάτες, 2 οδηγοί αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ ένα από τα θύματα ήταν οδηγός πατινιού. Αξίζει να σημειωθεί, πως 22 από τα θύματα ήταν ανήλικοι.

Όπως άλλωστε σχολίασε ο κ. Κουβίδης, «οι ευάλωτοι χρήστες δεν προστατεύονται καθόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εγκαταλείψεων μοτοσικλετιστών εκτινάχθηκε το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, κυρίως στα νησιά της χώρας. Άλλωστε, το ίδιο δίμηνο σημειώθηκε το 30% των συνολικών συμβάντων».

Χωρίς άδεια ή υπό την επήρεια αλκοόλ οι μισοί συλληφθέντες

Αναφορικά με τα στοιχεία των δραστών, το 87,5% εξ΄ αυτών ήταν οδηγοί αυτοκινήτων, ενώ αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 94,44% στα περιστατικά με θανάσιμους τραυματισμούς.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό αναφορικά με τους δράστες, είναι όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει ο σύλλογος, πως μόλις 46 εξ’ αυτών έχουν συλληφθεί ή παραδοθεί στις Αρχές. Μολονότι πρόκειται για αξιοσημείωτα μικρό αριθμό, ο σύλλογος σημειώνει ότι οι μισοί εξ’ αυτών είτε δεν είχαν άδεια οδήγησης, είτε βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουβίδης, «οι δράστες συνήθως εγκαταλείπουν τα θύματά τους επειδή έχουν καταναλώσει αλκοόλ, το οποίο ουσιαστικά ανιχνεύεται για ένα 24ωρο. Άλλωστε, πολλοί επιδιώκουν να διαφύγουν της σύλληψης επειδή ισχύει το άρθρο 290 Α του Π.Κ. για την επικίνδυνη οδήγηση που είναι κακούργημα και μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών. Μπορεί να μην εφαρμόζεται πάντα αυτός ο νόμος, αλλά υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για τους δράστες».

«Νόμος που θεσπίζει την ατιμωρησία»

Ο κ. Κουβίδης στάθηκε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, όταν «νωρίς το πρωί, στο κέντρο της Αθήνας, οδηγός αυτοκινήτου σκότωσε πεζή και στη συνέχεια την μετακίνησε με το πόδι του, προκειμένου να περάσει. Τον κυνηγούσαν μηχανές, του χτυπούσαν τα τζάμια, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ. Οι Αρχές δεν μπορούσαν να τον βρουν σπίτι του. Τελικά, παραδόθηκε έπειτα από ενάμιση μήνα και αμέσως αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, ακόμη δεν του έχουν αποδοθεί κατηγορίες, οι οποίες πιθανότατα θα αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλειψη θύματος. Δηλαδή, θα αντιμετωπίσει πλημμελήματα, η ποινή των οποίων θα μπορεί να εξαγοραστεί ή να δοθεί αναστολή. Ακόμη κι αν του αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης για 3-6 μήνες, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί παρά όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση, δηλαδή αρκετά χρόνια αργότερα».

Το ζητούμενο σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, είναι «να μην στεκόμαστε αμέτοχοι μπροστά σε αυτό το φαινόμενο. Τον περασμένο Ιούνιο, δύο αυτοκίνητα χτύπησαν την 17χρονη κοπέλα στη λεωφόρο Αθηνών και επί μισή ώρα κανένας από τους διερχόμενους δεν έσπευσε προς βοήθεια. Κανείς δεν πήγε να καταθέσει ποιο αυτοκίνητο την χτύπησε. Αυτός είναι ο λόγος που λέμε ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο νόμος που θεσπίζει την ατιμωρησία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.