Οι ΗΠΑ θέλουν εκλογές στην Ουκρανία μετά από κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ στο Κίεβο, δημιουργώντας προβληματισμό στην εμπόλεμη χώρα.
Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος αξιωματούχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ, οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ουκρανία να διεξαγάγει εκλογές, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους, ιδίως εάν το Κίεβο μπορέσει να συμφωνήσει σε εκεχειρία με τη Ρωσία τους επόμενους μήνες.
«Τα περισσότερα δημοκρατικά έθνη έχουν εκλογές σε περίοδο πολέμου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να το κάνουν», δήλωσε ο Κέλογκ και συνέχισε: «Νομίζω είναι καλό για τη δημοκρατία, αυτή είναι η ομορφιά μιας σταθερής δημοκρατίας, έχεις περισσότερα από ένα άτομα που ίσως να είναι υποψήφιοι».
Ο Τραμπ και ο Κέλογκ δήλωσαν ότι εργάζονται για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας κατά τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης για τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.
Από τις ΗΠΑ έχουν προσφέρει λίγες λεπτομέρειες αναφορικά με τη στρατηγική τους για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ δεν έχουν «ανακοινώσει» πότε θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ένα τέτοιο σχέδιο, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Καθώς το σχέδιο Τραμπ είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ο Κέλογκ και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις τελευταίες ημέρες να πιέσουν την Ουκρανία να συμφωνήσει σε εκλογές ως μέρος μιας αρχικής εκεχειρίας με τη Ρωσία, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση των συνομιλιών και ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που ενημερώθηκε για την πρόταση για την διεξαγωγή εκλογών.
Οι αξιωματούχοι του Τραμπ συζητούν αν θα πιέσουν για αρχική κατάπαυση του πυρός πριν προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για μια πιο μόνιμη συμφωνία, δήλωσαν οι ίδιες (ανώνυμες) πηγές.
Εάν διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ο νικητής θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση μιας πιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη Μόσχα, είπαν.
«Άγνωστη» η αντίδραση από το Κίεβο στην πρόταση Τραμπ
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διεξάγει εκλογές φέτος, εάν τερματιστούν οι μάχες και υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών.
Ανώτερος σύμβουλος του Κιέβου και ουκρανική κυβερνητική πηγή δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ζητήσει επίσημα από την Ουκρανία να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές μέχρι το τέλος του έτους.
Η πενταετής θητεία του Ζελένσκι θα έληγε το 2024, αλλά οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν υπό στρατιωτικό νόμο, τον οποίο η Ουκρανία επέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ουάσιγκτον έθεσε το θέμα των εκλογών σε ανώτερους αξιωματούχους στο γραφείο του Ζελένσκι το 2023 και το 2024 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν.
Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο αναφερόμενοι στο σενάριο διεξαγωγής των εκλογών εν μέσω του πολέμου, είπαν στους αξιωματούχους του Μπάιντεν ότι η διοργάνωση εκλογών σε μια τόσο ασταθή στιγμή στην ιστορία της Ουκρανίας θα διχάσει την ουκρανική ηγεσία και ίσως προσκαλέσει ρωσικές εκστρατείες επιρροής.
Σε ερώτηση του Reuters για τις παραπάνω πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν έχουμε αυτές τις πληροφορίες».
Η διαφωνία για τις διαπραγματεύσεις
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι ο Ζελένσκι είναι νόμιμος ηγέτης γιατί δεν έχει ανανεωθεί η εκλογική εντολή και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει το νομικό δικαίωμα να υπογράψει δεσμευτικά έγγραφα σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει να ανακαλέσει διάταγμα του 2022 που υπέγραψε και απαγορεύει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για όσο διάστημα ο Πούτιν είναι επικεφαλής.
Η ουκρανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το θέμα των εκλογών ως «δικαιολογία» για να διαταράξει τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. «Ο ίδιος στήνει παγίδα, ισχυριζόμενος ότι αν η Ουκρανία δεν πραγματοποιήσει εκλογές, μπορεί αργότερα να αγνοήσει οποιεσδήποτε συμφωνίες».
Η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών υπό στρατιωτικό νόμο. Ο αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ για εκλογές, λέγοντας ότι η άρση του στρατιωτικού νόμου θα μπορούσε να επιτρέψει στους στρατευμένους να εγκαταλείψουν τον στρατό και να ωθήσει μεγάλο αριθμό ανδρών σε ηλικία στράτευσης να «τρέξουν προς τα σύνορα».
Παράλληλα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική αστάθεια, είπε η πηγή αμβλύνοντας τη δύναμη και την επιρροή του Ζελένσκι, τροφοδοτώντας μια προεκλογική διαδικασία με άλλους πιθανούς διεκδικητές.
Εάν ο Τραμπ πιέσει τον Ζελένσκι να συμφωνήσει σε εκλογές, θα έμοιαζε σαν η Ουάσιγκτον να αποδεχόταν τις δηλώσεις του Πούτιν που αμφισβητούν τη νομιμότητα του Ουκρανού ηγέτη, δήλωσε ο δυτικός πρώην αξιωματούχος με γνώση για το θέμα.
«Ο Τραμπ αντιδρά, κατά την άποψή μου, σε … ρωσική ανατροφοδότηση», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η Ρωσία θέλει να δει το τέλος του Ζελένσκι».
Επιφυλακτικοί για εκεχειρία ή εκλογές
Την ίδια ώρα, Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας τους επόμενους μήνες ή ως προς τη διεξαγωγή εκλογών το 2025, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν ως προς τον τρόπο έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Όμως, ο Γουίλιαμ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει δείξει πραγματική διάθεση για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι από την πλευρά του ζητά αμερικανικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας ξένης στρατιωτικής δύναμης στις γραμμές του μετώπου για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία τηρεί οποιαδήποτε εκεχειρία.