Οι ανακλήσεις αυτοκινήτων γίνονται κάθε χρόνο περισσότερες παρά το γεγονός, ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν τεράστια ποσά στην εξέλιξη νέων μοντέλων χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες τεχνολογίες.
Μάλιστα οι συγκεκριμένες ενέργειες πραγματοποιούνται οριζόντια και αφορούν τόσο μάρκες μαζικής παραγωγής, όσο και κατασκευαστές ακριβών και πολυτελών οχημάτων. Οι περισσότερες αστοχίες εντοπίζονται στον κινητήρα, τους αερόσακους και τα φρένα με ανάλογους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα επιβατών και πεζών, αλλά και με επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Τρεις είναι οι σημαντικότεροι λόγοι, που έχουν γίνει πλέον οι ανακλήσεις αυτοκινήτων ρουτίνα.
Ο πρώτος αφορά στην πολυπλοκότητα των οχημάτων νέας γενιάς σε σχέση με τα παλαιότερα. Κάθε επιπρόσθετο σύστημα που τοποθετείται σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο απαρτίζεται από πολλά διαφορετικά μέρη, καθένα από τα οποία αποτελεί εν δυνάμει πηγή βλάβης.
Ο δεύτερος έχει σχέση με τη χρήση κοινών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών σε επίπεδο αυτοκινητιστικών ομίλων για μείωση του κόστους εξέλιξης και παραγωγής. Άρα ένα εξάρτημα, που αποδεικνύεται ελαττωματικό ενδέχεται να τοποθετείται σε πολλά μοντέλα, οπότε δημιουργείται ένα ντόμινο και παίρνουν οι ανακλήσεις μεγάλες διαστάσεις.
Ορισμένες φορές μάλιστα προέρχεται το λάθος από τον προμηθευτή και αφορά οριζόντια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το σκάνδαλο των επικίνδυνων αερόσακων της Takata, που ήρθε στο φως πριν 14 χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ακόμη και σήμερα την παγκόσμια, αλλά και την ελληνική, αγορά αυτοκινήτου.
Τρίτη αιτία είναι ο…φόβος των κατασκευαστών μην προκύψουν προβλήματα εξαιτίας αστοχιών στα αυτοκίνητα τους, οπότε παρεμβαίνουν προληπτικά και τα ανακαλούν, για να προλάβουν το κακό, τη δυσφήμιση και ενδεχομένως αποζημιώσεις στους παθόντες. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται πολλές φορές έλεγχοι και αντικαταστάσεις εξαρτημάτων, χωρίς να τους πάρει είδηση ο κάτοχος του οχήματος, στο πλαίσιο του προβλεπόμενου σέρβις στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο.
Οι 10 εταιρείες αυτοκινήτων με τις περισσότερες πανευρωπαϊκές ανακλήσεις αυτοκινήτων το 2024 ήταν οι εξής:
1. Mercedes, 24 ανακλήσεις 22 διαφορετικών μοντέλων.
2. ΒΜW, 23 ανακλήσεις 21 διαφορετικών μοντέλων.
3. Citroen, 15 ανακλήσεις 12 διαφορετικών μοντέλων.
4. Ford, 13 ανακλήσεις 12 διαφορετικών μοντέλων.
5. Volkswagen, 12 ανακλήσεις 16 διαφορετικών μοντέλων.
6. Ηyundai, 12 ανακλήσεις 12 διαφορετικών μοντέλων.
7. Opel, 12 ανακλήσεις 10 διαφορετικών μοντέλων
8. Lexus, 12 ανακλήσεις 7 διαφορετικών μοντέλων.
9. Peugeot, 11 ανακλήσεις 12 διαφορετικών μοντέλων
10. Toyota, 11 ανακλήσεις 14 διαφορετικών μοντέλων.