Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη, τόσο για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου όσο και για τους εκατοντάδες σεισμούς που έχουν καταγραφεί στο τρίγωνο Σαντορίνη – Αμοργός – Ανάφη.
Οι κάτοικοι βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ κάποιες οικογένειες έχουν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί στέλνοντας κλιμάκια στην περιοχή και δίνοντας τις πρώτες οδηγίες.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης» – Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (3/2) στο MEGA, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το σενάριο για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, είναι ακραίο.
«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων», τόνισε.
Αναφορικά με τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από πλευράς πολιτείας, ο κ. Λέκκας σημείωσε:
«Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».
«Το φαινόμενο δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα»
Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε:
«Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί».
«Η σεισμική ακολουθία δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης» – Το καλό και το άσχημο νέο
Πάνω από 200 σεισμοί έχουν καταγραφεί στα ανοιχτά της Σαντορίνης μέσα σε μόλις 48 ώρες, οδηγώντας πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν το νησί.
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Πολιτική Προστασία, ενώ στο νησί έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους.
«Ήταν ένα δύσκολο 48ωρο, κυρίως για τους κατοίκους που έχουν ανησυχία. Η ανησυχία προκύπτει πρωτίστως από τα επιστημονικά δεδομένα, που αυτά ήταν που στήριξαν τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας», είπε στο MEGA ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από την Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό. Οι αποστάσεις από τα επίκεντρα των σεισμών είναι 10 με 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από Σαντορίνη και Αμοργό. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας. Είναι μία απόσταση ασφαλείας που ακόμα κι αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών, νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν ουσιαστικά τα νησιά», πρόσθεσε.
«Το άσχημο νέο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμών κι αυτό το βλέπουμε τη σταδιακή αύξησή τους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον. Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών: αύξηση πλήθους σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων τους, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη δεν συνδέεται με το ηφαίστειο.
«Όλη αυτή η σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών που έχουν σχέση με ενεργά ρήγματα της περιοχής. Δεν έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», είπε.
Τι λέει για τους κατοίκους που εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ο κ. Λέκκας ήταν ξεκάθαρος:
«Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη».
«Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο», συμπλήρωσε, ενώ για τους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το νησί, επισήμανε:
«Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».
Οικογένειες εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη – Ανάρπαστα τα αεροπορικά εισιτήρια, όσοι έμειναν κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα
Την ίδια ώρα, γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα ταξιδεύουν από τη Σαντορίνη, σύμφωνα με το cyclades24.gr.
Κάτοικοι και τουρίστες έχουν τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα να φεύγουν άρον άρον από το νησί ώστε να μην ζήσουν μία μεγαλύτερη δόνηση.
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής και έξω από γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα Φηρά, στη Σαντορίνη.
Άνθρωποι με μία βαλίτσα στο χέρι, έσπευσαν να αγοράσουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τους για να απομακρυνθούν από το νησί.
Όπως φαίνεται, μέσα στις επόμενες ημέρες όλο και περισσότεροι κάτοικοι θα φύγουν από τη Σαντορίνη, μέχρι τουλάχιστον να ηρεμήσει η σεισμική δραστηριότητα.
Λόγω της τεράστιας ζήτησης, έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια για τις πτήσεις των αεροπλάνων της Aegean και της Sky Express, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή να έχουν φτάσει στα 200 ευρώ.
Ειδικά στη Σαντορίνη υπάρχει πανικός με τη σεισμική δραστηριότητα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε εξωτερικούς χώρους.
Ενδεικτικά της ανησυχίας που επικρατεί στο νησί είναι και τα όσα είπε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος.
«Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια ανησυχία […]. Κάποιοι έφυγαν. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πιο ψύχραιμοι. Δεν έχουμε βέβαια ένα φαινόμενα γενικευμένες φυγής. Είναι κάποιοι που επειδή ανησυχούν φεύγουν», σημείωσε.
«Χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ η Σαντορίνη – Πάνω από 55 σεισμοί τη νύχτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τη νύχτα που πέρασε καταγράφηκαν τουλάχιστον 55 μικροί σεισμοί, με τη μεγαλύτερη δόνηση να σημειώνεται στη 01:54 π.μ.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10,6 χλμ, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στην ίδια περιοχή που καταγράφονται όλες οι δονήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, 23 χλμ νότια -νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κ. Μητσοτάκη – Τι συζητήθηκε
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Εκτός από τον πρωθυπουργό, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητης Φυσικων Καταστροφων Κωστας Συνολάκης.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, ακόμα και τα δυσμενέστερα, σχετικά με πιθανούς σεισμούς στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, από τους ειδικούς δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας σεισμός ακόμα και 6 Ρίχτερ, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο κ. Λέκκας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο.
Στα δυσμενέστερα σενάρια, καταγράφεται και ο φόβος για το πώς ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και το ηφαίστειο στη Σαντορίνη.
Μάλιστα, για να είναι όλοι προετοιμασμένοι ακόμα και για τα χειρότερα σενάρια, κάτι που προφανώς όλοι απευχόμαστε, εξετάζονται τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ακόμα και στην πιθανότητα ενός τσουνάμι, μετά από μεγάλο σεισμό στην περιοχή.
Έτσι, από τους αρμόδιους, γίνεται προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.
«Προληπτικά τα μέτρα» σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια
Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια έγινε «ευρεία σύσκεψη και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους επιστήμονες». Ο κ. Κικίλιας αποσαφήνισε πως «εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας» και πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά».
«Σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους καθότι συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου. Παρακαλώ τους συμπολίτες μας να ακούν τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση», συμπλήρωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ερωτηθείς για το ποσό ανησυχητικό είναι το φαινόμενο ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Σας είπα τα μέτρα είναι προληπτικά, εγρήγορση υπάρχει και οργάνωση και στο πεδίο».
Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων – Τα μέτρα που «τρέχουν»
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.
Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.
Ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.
Η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:
«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας
Λίγο αργότερα, ο δήμος Θήρας προέβη στην ανακοίνωση της λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Θέμα: «Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».
Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας υπ ́αριθ. 27/2025 Ο Αντιδήμαρχος Θήρας Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),
2. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,
3. Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝΚΟΕ),
4. Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Αποφασίζουμε
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025.
Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025.
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Ως προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».