Ακόμα και έξι σεισμοί την ώρα, άνω των 4 Ρίχτερ σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες, στο «τρίγωνο της φωτιάς» ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη. Η σεισμική ακολουθία παίρνει διαστάσεις «καταιγίδας».
Η εικόνα από τον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, όπως διαμορφώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, είναι ενδεικτική:
Υπολογίζεται ότι το τελευταίο 48ωρο έχουν γίνει πάνω από 200 σεισμοί, ενώ μέσα στη νύχτα -Κυριακή προς Δευτέρα- καταγράφηκαν περίπου 60 σεισμικές δονήσεις. Την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειωθεί πάνω από 500 σεισμοί!
Πριν από λίγο, μάλιστα, εστάλη και μήνυμα του 112 για τον κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
{https://x.com/112Greece/status/1886357745449812330}
«Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης» – Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (3/2) στο MEGA, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το σενάριο για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, είναι ακραίο.
«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων», τόνισε.
ΔΕΙΤΕ LIVE: Όλες τις εξελίξεις για το ηφαίστειο της Σαντορίνης και τους σεισμούς ΕΔΩ
Αναφορικά με τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από πλευράς πολιτείας, ο κ. Λέκκας σημείωσε:
«Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».
«Το φαινόμενο δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα»
Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε:
«Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί».
Το καλό και το άσχημο νέο για την έκρηξη
Πάνω από 200 σεισμοί έχουν καταγραφεί στα ανοιχτά της Σαντορίνης μέσα σε μόλις 48 ώρες, οδηγώντας πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν το νησί.
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Πολιτική Προστασία, ενώ στο νησί έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους.
«Ήταν ένα δύσκολο 48ωρο, κυρίως για τους κατοίκους που έχουν ανησυχία. Η ανησυχία προκύπτει πρωτίστως από τα επιστημονικά δεδομένα, που αυτά ήταν που στήριξαν τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας», είπε στο MEGA ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από την Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό. Οι αποστάσεις από τα επίκεντρα των σεισμών είναι 10 με 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από Σαντορίνη και Αμοργό. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας. Είναι μία απόσταση ασφαλείας που ακόμα κι αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών, νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν ουσιαστικά τα νησιά», πρόσθεσε.
«Το άσχημο νέο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμών κι αυτό το βλέπουμε τη σταδιακή αύξησή τους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον. Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών: αύξηση πλήθους σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων τους, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη δεν συνδέεται με το ηφαίστειο.
«Όλη αυτή η σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών που έχουν σχέση με ενεργά ρήγματα της περιοχής. Δεν έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», είπε.