Την προσπάθειά του να κάνει… αμερικανικό το TikTok συνεχίζει ο Ντόναλντ Τραμπ και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε τη Δευτέρα (3/2) ένα εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο δίνει εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου να ιδρύσουν ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αγοράσει τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εφαρμογή αυτή, που έχει περίπου 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, τέθηκε για λίγες ώρες εκτός λειτουργίας στις 19 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, όταν εφαρμόστηκε ο νόμος που απαιτεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, την κινεζική ByteDance, να την πουλήσει για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ υπέγραψε άλλο εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο ανέστειλε για 75 ημέρες την εφαρμογή αυτού του νόμου.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι συζητά με διάφορους επενδυτές την εξαγορά του TikTok και πιθανότατα θα λάβει μια απόφαση για το μέλλον της δημοφιλούς εφαρμογής την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.
Ο Τραμπ έκανε… deals για το TikTok
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους για την αγορά του TikTok και πιθανότατα θα λάβει απόφαση για το μέλλον της μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.
«Έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους για το TikTok και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Air Force One κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς τη Φλόριντα.
Νωρίτερα μέσα στη διάρκεια εκείνης της ημέρας, το Reuters ανέφερε ότι δύο άτομα με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για τη διάσωση του TikTok, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση της εταιρείας λογισμικού Oracle και μια ομάδα εξωτερικών επενδυτών για να αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο των εργασιών της εφαρμογής.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που διαπραγματεύεται ο Λευκός Οίκος και όπως δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters, ο ιδιοκτήτης του TikTok με έδρα την Κίνα, η ByteDance, θα διατηρήσει μερίδιο στην εταιρεία, αλλά η συλλογή δεδομένων και οι ενημερώσεις λογισμικού θα επιβλέπονται από την Oracle, η οποία ήδη παρέχει τα θεμέλια της διαδικτυακής υποδομής του TikTok.
Ωστόσο, στα σχόλιά του στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είχε μιλήσει με τον Λάρι Έλισον της Oracle για την αγορά της εφαρμογής.
Ερωτηθείς αν ετοιμάζει συμφωνία με την Oracle και άλλους επενδυτές για τη διάσωση του TikTok, είχε απαντήσει: «Όχι, όχι με την Oracle. Πολυάριθμοι άνθρωποι μου μιλούν, πολύ σημαντικοί άνθρωποι, για την αγορά του και θα πάρω αυτή την απόφαση πιθανότατα μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Το Κογκρέσο έχει δώσει προθεσμία 90 ημερών. Αν μπορέσουμε να σώσουμε το TikTok, νομίζω ότι θα ήταν καλό πράγμα».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι όροι οποιασδήποτε πιθανής συμφωνίας με την Oracle ήταν ρευστοί και πιθανότατα θα άλλαζαν.
Μια άλλη πηγή δήλωσε ότι το πλήρες πεδίο των συζητήσεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, καθώς και άλλες περιοχές.
Άλλοι που διεκδικούν την εξαγορά της TikTok, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας επενδυτών με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Φρανκ ΜακΚορτ και μιας άλλης στην οποία συμμετέχει ο Τζίμι Ντόναλντσον, ευρύτερα γνωστός ως το αστέρι του YouTube Mr. Beast, δεν αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης της Oracle, δήλωσε μία από τις πηγές.
Ο κρίσιμος ρόλος της Oracle
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Oracle θα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση θεμάτων εθνικής ασφάλειας.
Η TikTok σύναψε αρχικά μια συμφωνία με την Oracle το 2022 για την αποθήκευση των πληροφοριών των χρηστών των ΗΠΑ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με την παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης.
Η διοίκηση της TikTok θα παραμείνει στη θέση της, για να λειτουργήσει την εφαρμογή σύντομων βίντεο, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Η εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας για τους χρήστες λίγο πριν τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου ένας νόμος που έλεγε ότι πρέπει να πωληθεί από την ByteDance για λόγους εθνικής ασφάλειας ή να απαγορευτεί.
Ο Τραμπ, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του μία ημέρα αργότερα, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιδιώκει να καθυστερήσει κατά 75 ημέρες την εφαρμογή του νόμου που τέθηκε σε ισχύ, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι στο πλαίσιο της ByteDance υπήρχε κίνδυνος να γίνει κατάχρηση δεδομένων πολιτών των ΗΠΑ.
Μάλιστα, τις κινήσεις Τραμπ όσον αφορά το TikTok, φαίνεται ότι συμμερίζονται και οι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση της δημοφιλούς πλατφόρμας, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν.