Η Κίνα αναζωπύρωσε τις αντιμονοπωλιακές έρευνες κατά της Google και της Nvidia, ενώ εξετάζει μια νέα έρευνα κατά της Intel, καθώς το Πεκίνο αναζητά μοχλό πίεσης στις συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η Κρατική Διοίκηση Ρύθμισης της Αγοράς της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη 4/2 ότι άνοιξε έρευνα για τον ανταγωνισμό στην Google, η οποία, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, θα επικεντρωθεί στην κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος Android του αμερικανικού ομίλου και σε τυχόν ζημία που προκλήθηκε σε κινεζικές εταιρείες κατασκευής τηλεφώνων, όπως η Oppo και η Xiaomi, οι οποίες χρησιμοποιούν το λογισμικό.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν παρόμοια αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Nvidia τον Δεκέμβριο, εξετάζουν τώρα επίσης την έναρξη επίσημης έρευνας για την Intel, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Ανάλυση BBC: Η απάντηση της Κίνας
Σε απάντηση των δασμών Τραμπ το Πεκίνο στοχεύει συγκεκριμένα αμερικανικά αγαθά, επιβάλλοντας δασμούς, μεταξύ άλλων μέτρων.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, οπότε μια συμφωνία μπορεί ακόμα να επιτευχθεί. Ωστόσο, αν η Κίνα προχωρήσει με την απάντησή της στις 10 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματίσει, ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος;
Το BBC επιχειρεί μία απάντηση της Κίνας στους αμερικανικούς δασμούς.
Μέρος των αντιποίνων της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ είναι η επιβολή δασμών 10% στον αμερικανικό άνθρακα και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και 15% στο αργό πετρέλαιο.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που επιθυμούν να εισάγουν ορυκτά καύσιμα από τις ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνουν τον σχετικό δασμό.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, κυρίως από την Ινδονησία, αλλά και από τη Ρωσία, την Αυστραλία και τη Μογγολία.
Σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει αυξήσει τις εισαγωγές LNG από τη χώρα, με τους όγκους σχεδόν διπλάσιους από το 2018, σύμφωνα με κινεζικά τελωνειακά δεδομένα.
Εκτός από τα καύσιμα, η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς 10% σε γεωργικά μηχανήματα, pick-up και ορισμένα μεγάλα αυτοκίνητα.
Όμως, η Κίνα δεν εισάγει πολλά pick-up από τις ΗΠΑ και προμηθεύεται τα περισσότερα αυτοκίνητά της από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, οπότε ο δασμός 10% δεν θα επηρεάσει σημαντικά τους καταναλωτές.
Η Κίνα έχει επενδύσει σε γεωργικά μηχανήματα για να αυξήσει την παραγωγή και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, ενισχύοντας την επισιτιστική της ασφάλεια.
Παράλληλα, η Κίνα πρόσθεσε την PVH, την αμερικανική εταιρεία που κατέχει τις Calvin Klein και Tommy Hilfiger, στη λίστα «μη αξιόπιστων οντοτήτων», κατηγορώντας την για «διακρίσεις στη μεταχείριση κατά κινεζικών επιχειρήσεων».
Η λίστα δημιουργήθηκε το 2020 εν μέσω εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις.
Για τις φίρμες Calvin Klein και Tommy Hilfiger, αυτό σημαίνει δυσκολίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κίνα, πιθανές κυρώσεις, πρόστιμα και ανάκληση βίζας για ξένους υπαλλήλους τους.
Έλεγχοι σε εργοστάσια των εταιρειών θα γίνουν από τις κινεζικές αρχές.
Πέρα από τους δασμούς, η Κίνα επέβαλε ελέγχους εξαγωγών σε 25 σπάνια μέταλλα, σημαντικά για ηλεκτρονικά προϊόντα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η Κίνα κατέχει την τεχνογνωσία στην επεξεργασία αυτών των μετάλλων, παράγοντας σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η σχετική λίστα περιλαμβάνει το βολφράμιο, κρίσιμο για τη βιομηχανία αεροδιαστημικής.
Ασαφές το αντικείμενο της έρευνας στην Intel
Ωστόσο, η φύση της έρευνας για την αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ παρέμεινε ασαφής, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, προσθέτοντας ότι το αν ξεκίνησε επίσημα θα μπορούσε να επηρεαστεί από την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να μιλήσει με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες.
Οι έρευνες στον τομέα της τεχνολογίας «μπορεί να αποτελούν μέρος των αντιποίνων», που λαμβάνει η Κίνα ως απάντηση στους νέους δασμούς του Τραμπ κατά της χώρας, δήλωσε ο Liu Xu, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Tsinghua.
Ο Xu πρόσθεσε ότι η χρήση των αντιμονοπωλιακών ερευνών ως εργαλείο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των κινεζικών εταιρειών που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς.
«Θα προκαλούσε αναπόφευκτα διαμάχη», είπε.
Η προσπάθεια του Πεκίνου να δημιουργήσει υποθέσεις κατά επιφανών αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας έρχεται καθώς αυτές βρίσκονται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.
Άνοιξε ξανά η έρευνα για την Google
Η έρευνα της Google, την οποία οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2019, είχε αναβληθεί για χρόνια, αλλά άνοιξε εκ νέου τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η κίνηση αυτή έγινε λίγο πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ, ο οποίος είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος να επιβάλει υψηλούς δασμούς κατά των κινεζικών προϊόντων.
Δεδομένης της νέας επείγουσας ανάγκης για την έναρξη της έρευνας, οι ρυθμιστικές αρχές της SAMR επισκέφθηκαν τα γραφεία της Google στο Πεκίνο τον Ιανουάριο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ και απαίτησαν την παράδοση σχετικών πληροφοριών, σύμφωνα με τους ανθρώπους.
Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε επίσης τους τελευταίους μήνες της για να εντείνει τους ελέγχους των εξαγωγών σε προηγμένα τσιπ, επιδιώκοντας να περιορίσει τις αυξανόμενες δυνατότητες της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η SAMR ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι διερευνούσε ισχυρισμούς σχετικά με την παραβίαση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Nvidia κατά την εξαγορά της Mellanox Technologies το 2019, μιας ισραηλινής εταιρείας που κατασκευάζει εξοπλισμό δικτύωσης υπολογιστών.
H Nvidia είχε συνάντηση με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας
Η SAMR ενέκρινε την εξαγορά το 2020 με όρους για την αποτροπή αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών και τη διασφάλιση των προμηθειών στην Κίνα και αμέσως μετά άρχισε να συλλέγει αθόρυβα παράπονα από τη βιομηχανία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Η έρευνα αποτέλεσε έκπληξη για την Nvidia, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή προηγμένων ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.
Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της SAMR, στελέχη της Nvidia συναντήθηκαν με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για να συζητήσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας κατασκευής τσιπ αξίας 2,9 δισ. δολαρίων στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο άτομα που είχαν γνώση της συνάντησης.
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του Mofcom συμβούλευσαν «η Nvidia είναι ευπρόσδεκτη να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στην Κίνα». Η χώρα αντιπροσωπεύει το 13% των παγκόσμιων πωλήσεών της κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.
Οι έρευνες μπορεί να φέρουν πρόστιμα
Οι αντιμονοπωλιακές έρευνες σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα που συνδέονται με τα παγκόσμια έσοδα των εταιρειών ή στην απώλεια ορισμένης πρόσβασης στην αγορά σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές τους.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά της Intel παγκοσμίως, ξεπερνώντας την πατρίδα της. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ κατέγραψε πωλήσεις ύψους 15,5 δισ. δολαρίων στη χώρα το 2024, που αντιστοιχούν στο 29% των παγκόσμιων εσόδων της, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.
Ενώ η μηχανή αναζήτησης της Google είναι αποκλεισμένη στην Κίνα, μαζί με τις περισσότερες επιχειρήσεις της μητρικής της εταιρείας Alphabet, η αμερικανική εταιρεία κερδίζει από τις διαφημίσεις κινεζικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Οι κινεζικοί κατασκευαστές τηλεφώνων χρησιμοποιούν επίσης ως επί το πλείστον το λειτουργικό της σύστημα Android.
Η Alphabet δεν αναλύει τα έσοδά της από την Κίνα, αλλά η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνεισέφερε το 17% των πωλήσεων το 2023.