0 1 min 3 ώρες
Η Αρκτική εκπέμπει SOS – Θερμοκρασίες ακόμη και 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο
Βέβαια, η Αρκτική θερμαίνεται σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξήθηκαν, την Κυριακή (2/2), περισσότερους από 20 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο, ξεπερνώντας το όριο για το λιώσιμο των πάγων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, οι θερμοκρασίες βόρεια του Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία είχαν ήδη αυξηθεί, το Σάββατο (1/2), κατά 18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σύμφωνα με μοντέλα από μετεωρολογικές υπηρεσίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τις πραγματικές θερμοκρασίες να βρίσκονται κοντά στο σημείο τήξης του νερού στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Temperatures at north pole 20C above average and beyond ice melting point

[image or embed]

— The Guardian (@theguardian.com) February 4, 2025 at 6:58 PM

Μέχρι την Κυριακή (2/2), η θερμοκρασιακή ανωμαλία είχε ανέλθει σε περισσότερους από 20 βαθμούς Κελσίου. «Πρόκειται για ένα πολύ ακραίο φαινόμενο θέρμανσης του χειμώνα», δήλωσε ο Μίκα Ράντανεν, επιστήμονας του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας: «Πιθανότατα όχι το πιο ακραίο που έχει παρατηρηθεί ποτέ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο ανώτατο όριο του τι μπορεί να συμβεί στην Αρκτική».

Η καύση ορυκτών καυσίμων έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, αλλά οι πόλοι θερμαίνονται πολύ ταχύτερα καθώς λιώνουν οι θαλάσσιοι πάγοι. Μάλιστα, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε αύξηση των εξαιρετικά θερμών καλοκαιριών και των ανησυχητικά ήπιων χειμώνων.

Ο Τζούλιεν Νίκολας, επιστήμονας στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Copernicus» της Ε.Ε., δήλωσε ότι οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες στα βάθη του πολικού χειμώνα συνδέονται με ένα βαθύ σύστημα χαμηλής πίεσης πάνω από την Ισλανδία, το οποίο κατευθύνει μια ισχυρή ροή θερμού αέρα προς τον Βόρειο Πόλο. Οι εξαιρετικά θερμές θάλασσες στον βορειοανατολικό Ατλαντικό ενισχύουν την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τον άνεμο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε: «Αυτού του είδους τα φαινόμενα είναι σχετικά σπάνια, αλλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τη συχνότητά τους χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Γνωρίζουμε ότι ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη τον Φεβρουάριο του 2018».

Τα δεδομένα του «Copernicus» έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες ήταν, την Κυριακή (2/2), πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο κοντά στον Βόρειο Πόλο. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από μια αρκτική σημαδούρα χιονιού, η οποία κατέγραψε απόλυτες θερμοκρασίες 0,5 βαθμών Κελσίου την Κυριακή (2/2). Οι επιστήμονες εκτιμούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες μέσω της εκ νέου ανάλυσης δισεκατομμυρίων μετεωρολογικών μετρήσεων από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ωστόσο, σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η κεντρική Αρκτική, όπου υπάρχουν λιγότερα σημεία άμεσης παρατήρησης, ήταν «δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής θερμοκρασιακή ανωμαλία», δήλωσε ο Μίκα Ράντανεν, λέγοντας: «Όλα τα μοντέλα που έχω δει, δείχνουν μια θερμοκρασιακή ανωμαλία πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου. Θα έλεγα ότι 20-30 βαθμούς Κελσίου είναι η τάξη μεγέθους».

Συναγερμός για τον Αρκτικό Ωκεανό

Η Αρκτική θερμαίνεται σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, από το 1979, και η ακραία ζέστη έχει γίνει πιο ζεστή και πιο συχνή. Οι θερμοκρασίες που ανεβαίνουν πάνω από το μηδέν, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία επειδή λιώνουν τους πάγους, δήλωσε ο Ντιρκ Νοτς, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

«Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση με αυτό το γεγονός και καμία διαπραγμάτευση με το γεγονός ότι οι πάγοι θα εξαφανίζονται όλο και περισσότερο όσο οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μια μελέτη που συνέταξε ο Ντιρκ Νοτς, το 2023, διαπίστωσε ότι οι καλοκαιρινοί θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής θα χαθούν ακόμη και με δραστικές περικοπές στη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη. «Αναμένουμε ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα χάσει την κάλυψη από θαλάσσιο πάγο το καλοκαίρι για πρώτη φορά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες», δήλωσε ο επιστήμονας, τονίζοντας: «Αυτό θα είναι πιθανότατα το πρώτο τοπίο που θα εξαφανιστεί εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο ισχυροί έχουμε γίνει εμείς οι άνθρωποι στη διαμόρφωση του προσώπου του πλανήτη μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.