0 1 min 3 ώρες
Θα δουλεύουν λιγότερο, θα πληρώνονται το ίδιο - Μείωση ωρών της εργάσιμης εβδομάδας στην Ισπανία
Η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, δήλωσε ότι το σχέδιο μείωσης της εβδομαδιαίας εργασίας «θα εκσυγχρονίσει» τη χώρα.

Η μειοψηφική αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε, την Τρίτη (4/2), ένα σχέδιο για τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας στις 37,5 ώρες σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το RFI, το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να περάσει και από το κοινοβούλιο της Ισπανίας, καθησυχάζοντας τους επιχειρηματίες που φοβούνται ότι θα καταπνίξει την ανάπτυξη. Οι Σοσιαλιστές δεσμεύτηκαν να μειώσουν την εργάσιμη εβδομάδα από 40 ώρες σε 37,5 ώρες χωρίς καμία απώλεια μισθού μέχρι το τέλος του 2025 ως μέρος της συμφωνίας για κυβέρνηση συνάσπισμου με το ακροαριστερό κόμμα Sumar.

Σε ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία της Ισπανίας

Επισημαίνεται ότι η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας, που συμφωνήθηκε ύστερα από έναν χρόνο – και πλέον – πολιτικής διαμάχης, θα επηρεάσει περίπου 12 εκατομμύρια εργαζόμενους, κυρίως στο λιανικό εμπόριο, στον τουρισμό και στη γεωργία. Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη εβδομαδιαία εργασία 37,5 ωρών.

Η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, δήλωσε ότι το σχέδιο θα «εκσυγχρονίσει την Ισπανία» και θα ενισχύσει την παραγωγικότητα, την αχίλλειο πτέρνα μιας οικονομίας που αναπτύχθηκε πέρσι κατά 3,2%. «Πρόκειται για αποτελεσματικότητα στην εργασία» και «δίνει ελπίδα» στους εργαζόμενους, όπως δήλωσε η επικεφαλής του Sumar σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πάντως, η συμφωνία αυτή ακολουθεί μια συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας, αλλά χωρίς τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ύστερα από 11 μήνες συνομιλιών.

Οι επιχειρηματίες ανησυχούν ότι η αγορά εργασίας της Ισπανίας παρουσιάζει ήδη σημάδια ευθραυστότητας, αφού η ανεργία αυξήθηκε τον Ιανουάριο και τονίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα βλάψει ορισμένους τομείς. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, επίσης, το δύσκολο έργο να βρει εταίρους για να περάσει το μέτρο στο κοινοβούλιο, ιδίως δεδομένης της επιφυλακτικότητας των δύο βασικών φιλοεπιχειρηματικών καταλανικών και βασκικών αυτονομιστικών κομμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.