0 1 min 2 ώρες
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Κανείς μόνος του
Η 4η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και το ζητούμενο είναι η ενημέρωση όλων και η πρόληψη. 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (Union for International Cancer Control, U.I.C.C.), η οποία αναδεικνύει ως βασικό μήνυμα για το 2025 το «Ενωμένοι, αλλά και μοναδικοί», ζητώντας από όλους μας να στηρίξουμε ενεργά τα άτομα με καρκίνο.

Οι μεμονωμένες νόσοι που έχουμε τοποθετήσει υπό την ομπρέλα του όρου «καρκίνος» βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με την Ιατρική, τη Βιοτεχνολογία, την Ιατροτεχνολογία και υποκατηγορίες των Επιστημών αυτών, που κάθε μέρα φέρνουν την Ανθρωπότητα πιο κοντά στην πλήρη ίαση από κάθε είδος καρκίνου. Μέχρι τότε, μετατρέπουν τα περισσότερα από αυτά τα είδη σε χρόνιες νόσους…

Από τη μεν αδιάκοπη και με επαναστατικά αποτελέσματα έρευνα στο πεδίο αυτό, έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια καινοτόμες θεραπείες που από τη μία πλευρά σώσουν ανθρώπινες ζωές, και από την άλλη πλευρά, τείνουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση τα ασφαλιστικά συστήματα των δυτικών χωρών… Κατανοητό αν αναλογιστούμε ότι για να αναπτυχθεί μία τέτοια θεραπεία έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ και τουλάχιστον 10 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης…

Η Ευρώπη προσπαθεί τον τελευταίο χρόνο να βάλει ένα πλαίσιο και να εξασφαλίσει από τη μία πλευρά ότι θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες που χρειάζονται τα ακριβά, καινοτόμα φάρμακα, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν θα ζημιώνουν τις παρασκευάστριες εταιρίες αλλά ούτε και τις εταιρίες με γενόσημα και βιοομοειδή (το τρόπον τινά «γενόσημο» του βιοτεχνολογικού φαρμάκου) που περιμένουν αρκετά χρόνια να λήξει η πατέντα ενός πρωτότυπου για να μπορέσουν να το αντιγράψουν… Η εξίσωση είναι δύσκολη αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται να επικρατεί διάθεση να βρεθεί η χρυσή τομή.

Κινητές μονάδες μαστογραφίας

Στην Ελλάδα, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσαν χθες ότι εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η υλοποίηση προληπτικών διαγνωστικών τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου μέσω κινητών μονάδων, συνολικού προϋπολογισμού 4.564.544 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχει κάθε γυναίκα πολίτης της χώρας που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-74 και διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.). Από το ανωτέρω δικαίωμα εξαιρούνται οι γυναίκες που ανήκουν μεν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα του προγράμματος, όμως είτε έχουν διενεργήσει την ίδια προληπτική εξέταση εντός του προηγούμενου έτους, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.
Στους σκοπούς της δράσης συμπεριλαμβάνονται επίσης, η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, ο περιορισμός του κόστους θεραπείας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών στις απομακρυσμένες περιοχές, η βελτίωση στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε μη προνομιούχες ομάδες του γυναικείου πληθυσμού, καθώς και η καταγραφή και δυνατότητα επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο προγραμματισμός και η εφαρμογή πολιτικών προαγωγής της υγείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης των 27. Οι γυναίκες που προλαβαίνουν να διαγνωστούν έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού, έχουν πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία μετά τη διάγνωσή τους, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντιδιαστολή, οι γυναίκες των οποίων η διάγνωση γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο εκδήλωσης του καρκίνου, έχουν πιθανότητα επιβίωσης μόνο 38%.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι ο καρκίνος σημαίνει είσοδο στο σύστημα υγείας, υψηλά κόστη, απώλεια εργασίας, μοναξιά και φόβο. Γι’ αυτό συμμετέχει ενεργά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, δημιουργώντας βίντεο που θα προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας από 3 ως και 8 Φεβρουαρίου και στο οποίο τονίζεται η μοναδικότητα του κάθε ασθενούς, καθώς και ο ρόλος του θεράποντα ιατρού.

Από τον ΠΙΣ σημειώνουν ότι στην ΕΕ «έχουμε ετησίως περί τις 450 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Τα θλιβερά πρωτεία στους θανάτους από καρκίνο στη χώρα μας διατηρεί ο καρκίνος του πνεύμονα, εξαιτίας κυρίως της καπνιστικής συνήθειας.

Η Πολιτεία, αντιλαμβανόμενη έστω και τώρα την μεγάλη ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης, υλοποιεί προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου στο πλαίσιο του Προγράμματος Δοξιάδη και μέσω κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά ταύτα μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, με σημαντικότερο την κάλυψη όλης της χώρας με Ογκολογικές Κλινικές, ώστε το 50% των καρκινοπαθών που μετακινείται σήμερα σε άλλο νομό για να λάβει την απαραίτητη θεραπεία να μετακινούνται οι ελάχιστοι αναγκαίοι.

Επίσης, πρέπει να δοθεί τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία αναμονής των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των απαραίτητων σκευασμάτων. Επιπλέον, η πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα των συνανθρώπων μας που πάσχουν χωρίς να υποβάλλονται σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες. Τέλος η Πολιτεία οφείλει να αποζημιώνει και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού τις οποίες σήμερα θεωρεί αισθητικής φύσεως».

Ο ΠΙΣ υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και για τον σκοπό αυτό δημιούργησε σχετικό βίντεο το οποίο προβάλλεται και στους σταθμούς του μετρό της Αθήνας 3-8 Φεβρουαρίου.

Πακέτα προληπτικών εξετάσεων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ προσφέρει ειδικά σχεδιασμένα πακέτα προληπτικών εξετάσεων που περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχο Καρκινικών Δεικτών: Εξετάσεις CEA, α-FP, CA15-3, CA19-9, CA125.
  • Έλεγχο Προστάτη: Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο Ορού (PSA).
  • Έλεγχο Θυρεοειδούς: Εξετάσεις T4, T3, TSH, ANTI-TPO, ANTI-TG, Καλσιτονίνη.

Σημειώνεται πως η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμμετέχει στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ενισχύοντας με το διευρυμένο δίκτυο των διαγνωστικών της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα την επίτευξη του στόχου του Προγράμματος για την προστασία της υγεία του πληθυσμού.

Οδηγίες για βασικό προληπτικό έλεγχο με στόχο την πρώιμη διάγνωση καρκίνων:

  • Ετήσια μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40 ετών
  • PAP test για τις ενήλικες και όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες
  • PSA εξέταση ετησίως για τους άνδρες άνω των 50 ή άνω των 40 αν υπάρχει κληρονομικότητα,
  • κολονοσκόπηση από τα 50 έτη και μετά και ανά 5 έτη για άνδρες και γυναίκες
  • εξέταση από πνευμονολόγο για τους καπνιστές σε ετήσια βάση.

Παρά ταύτα, ακόμα κι αν ασθενήσουμε από κάποιο είδος καρκίνου, η γνώση ότι στις μέρες μας υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες και καινοτόμες, εξατομικευμένες θεραπείες οι οποίες μετέτρεψαν πολλά είδη καρκίνου σε χρόνιες νόσους, πρέπει να διατηρήσουμε το ηθικό μας ακμαίο και την ελπίδα της ίασης ζωντανή, γνωρίζοντας ότι το ιατρικό προσωπικό της χώρας με επιστημονική επάρκεια και ανθρωπιά είναι εδώ.

Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγεται από χθες στην Αθήνα το συνέδριο της ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου). Οι ενότητες περιλαμβάνουν εισηγήσεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και παρουσιάσεις μελετών και ερευνών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, επιστημόνων, πολιτικών και εκπροσώπων των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα η θεματολογία του 9ου Συνεδρίου θα εστιάσει στους εξής άξονες:

  • Το πλαίσιο εφαρμογής του εξαγγελθέντος Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης του Καρκίνου και την αντίστοιχη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.
  • Τη διασύνδεση και συνεργασία των νομοθετικών σωμάτων της χώρας μας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά για την προτεραιοποίηση του καρκίνου ως μείζονος ζητήματος υγείας.
  • Την ποιότητα & και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  • Τα νέα εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου ως καίριας στρατηγικής επιλογής της χώρας στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
  • Το σχεδιασμό υλοποίησης Εθνικού Κόμβου «Αποστολής για τον Καρκίνο».
  • Τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως σημείο εκκίνησης των συστημάτων υγείας.
  • Τρόπους αντιμετώπισης των πολυεπίπεδων ανισοτήτων στην ογκολογική περίθαλψη και την ασυνέχεια της ογκολογικής περίθαλψης στον παιδιατρικό καρκίνο.
  • Το ρόλο της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για τις εκβάσεις και την ποιότητα ζωής τους.
  • Την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τα οφέλη του για τους ασθενείς και τους παρόχους.
  • Την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου διαχείρισης οικονομικών της υγείας.
  • Τις κλινικές μελέτες που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το κύριο όχημα εισόδου στη νέα εποχή αντιμετώπισης του καρκίνου.
  • Τα πολυδιάστατα οφέλη από τη δημιουργία οργανισμού Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (HTA).
  •  Την υιοθέτηση νέου πλαισίου έγκρισης & αποζημίωσης βιοδεικτών.
  • Τις τελευταίες καινοτόμες εξελίξεις στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και το ρόλο τους στην ογκολογική περίθαλψη.
  • Την παρουσίαση της μελέτης της All.Can International «Action Guide For Efficient Cancer Care» για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλο το ταξίδι του ασθενούς.
  • Την παρουσίαση της έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα.
  • Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έκθεσης σχετικά με την εμπειρία των ογκολογικών ασθενών από την επαφή τους με το ελληνικό σύστημα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.