0 1 min 2 ώρες
Πόσο ακρίβυναν τα αυτοκίνητα από το 2018 έως σήμερα και τι ισχύει για τα ηλεκτρικά μοντέλα
Η μέση διαφορά τιμής μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έχει μειωθεί θεαματικά την τελευταία εξαετία.

Η ακριβότερη τιμή αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί τον σημαντικότερο ανασχετικό παράγοντα για γρηγορότερη αύξηση των πωλήσεων τους.

Ωστόσο, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μια τεχνολογία σε εξέλιξη, άρα υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτιώσεων κυρίως στην κατασκευή φθηνότερων μπαταριών.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι μπαταρίες επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και κάθε μείωση της τιμής τους γίνεται αισθητή στον τελικό καταναλωτή.

Αντιθέτως, τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης γίνονται ολοένα ακριβότερα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, αλλά και των αυστηρότερων προδιαγραφών ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Κλείνει θεαματικά η ψαλίδα

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας JATO Dynamics έφερε στο φως εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με την πορεία των τιμών των καινούργιων Ι.Χ. την τελευταία εξαετία ανάλογα με την τεχνολογία των κινητήρων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι πληρώνουν σήμερα για ένα ηλεκτρικό Ι.Χ. 11% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2018, ενώ η μείωση στις ΗΠΑ ανέρχεται για το συγκεκριμένο διάστημα σε 26%.

Να διευκρινίσουμε, ότι οι ερευνητές δεν έχουν λάβει υπόψη τους τα οικονομικά κίνητρα και τις επιδοτήσεις, που προβλέπονται σε αρκετές χώρες για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ οι τιμές των οχημάτων είναι οι πραγματικές, αφού έχει συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα για τα Ι.Χ. με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρωζώνη, όπου παρατηρείται μια μέση πραγματική αύξηση της τάξης του 7%. Χάρη στις συγκεκριμένες εξελίξεις μίκρυνε εντυπωσιακά η ψαλίδα τιμών μεταξύ των ακριβότερων ηλεκτροκίνητων μοντέλων και την φθηνότερων βενζίνης και πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, το 2018 κόστιζε στην Ευρώπη το μέσο αμιγώς ηλεκτρικό Ι.Χ. 42% ακριβότερα από ένα αντίστοιχο μοντέλο με κινητήρα συμβατικής τεχνολογίας, ενώ η διαφορά έπεσε το 2024 στα επίπεδα του 19%, κάνοντας έτσι τα οχήματα μηδενικών ρύπων πιο ελκυστικά στους αγοραστές, ακόμη και χωρίς επιδοτήσεις και άλλου είδους κίνητρα.

Η Κίνα είναι η Μέκκα της ηλεκτροκίνησης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το χάσμα των τιμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταξύ των δυτικών χωρών και της Κίνας.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι το μέσο ηλεκτρικό όχημα κόστιζε το 2024 στο Ευρωζώνη 61.676 ευρώ και στις ΗΠΑ 62.044 ευρώ, αλλά στην Κίνα μόνον 29.682 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα μισά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι πέρυσι απορροφήθηκε το 51% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικών μοντέλων από την αγορά της Κίνας.

Το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων και βενζινοκίνητων ή ντιζελοκίνητων μοντέλων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, ενδεχομένως μάλιστα με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς λόγω της μείωσης του κόστους των μπαταριών και της μαζικότερης παραγωγής τους.

Αν το συνδυάσουμε με τη συνεχιζόμενη αύξηση τιμών στα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας, τότε δεν θα αργήσει η ημέρα, που θα κοστίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα φθηνότερα από αντίστοιχα μοντέλα βενζίνης και πετρελαίου, χωρίς επιδοτήσεις και άλλου είδους κίνητρα.

Φυσικά, θα υπάρχουν ακόμη αγκάθια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, όπως η περιορισμένη αυτονομία και οι ελλείψεις του δικτύου υποδομών, ωστόσο θα έχει εξαλειφθεί το μειονέκτημα της ακριβότερης τιμής, που αποτελεί σήμερα το υπ’ αριθμόν Ένα πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.