Για ένα σχετικά ήρεμο βράδυ στη Σαντορίνη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας για την εξέλιξη του φιανομένου στο Mega. Οι συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία συνεχίζονται, με τη Σαντορίνη να οχυρώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.
Ο κ. Λέκκας επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, εξαιτίας της διυπουργικής σύσκεψης, λέγοντας πως τόσο η Σαντορίνη όσο και η Αμοργός παραμένουν σε «κόκκινο» συναγερμό.
«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέφω στην Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση».
Τόνισε πως η έξαρση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, λέγοντας πως με αυτούς τους σεισμούς το φαινόμενο εκτονώνεται αργά και σταδιακά.
Ανέφερε πως ο ίδιος θα ήθελε έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις.
Μέχρι πόσα Ρίχτερ αντέχει η Σαντορίνη
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ένας σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ πιθανότατα δεν θα έχει κάποια επίπτωση στο νησί.
Αναφορικά με το σενάριο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ, είπε:
«Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός.Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».
Για την μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης:
«Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές».