0 1 min 2 ώρες
Σεισμοί Σαντορίνη - Αμοργός: Τι είναι το βουητό που ακούγεται
Γιατί οι ειδικοί «προτιμούν» έναν σεισμό στην Αμοργό, παρά στη Σαντορίνη. Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τα φαινόμενα στις Κυκλάδες και το περίεργο βουητό.

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο τρίγωνο Σαντορίνη – Ανάφη – Αμοργός είναι στραμμένα τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας, λόγω της πυκνής σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, στην οποία αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης (4/2) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμοί, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες να απομακρυνθούν από τη Σαντορίνη, την ώρα που στο νησί έχει εγκατασταθεί ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους.

«Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από τη Σαντορίνη»

Σχετικά με τη μετατόπιση των δονήσεων και το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ, προς Αμοργό». «Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από τη Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από τη Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές», υπογράμμισε.

Τι είναι το βουητό

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα νησιά, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι είναι το αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού.

Όπως είπε, προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων και αλλού είναι έντονο και αλλού δεν είναι. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.