0 1 min 2 ώρες
Τράπεζες και ΕΛΤΑ απομυζούν τις συντάξεις - Το κόλπο με 2,5 εκατ. πελάτες
Πώς η κυβέρνηση επιβάλει «χαράτσι» στις συντάξεις για χάρη των προβληματικών Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Τράπεζες και ΕΛΤΑ απομυζούν τις συντάξεις – Το κόλπο με 2,5 εκατ. πελάτες

Ο ΕΦΚΑ βάζει τις συντάξεις αυστηρά και μόνο σε τέσσερις (συστημικές) τράπεζες. Οδηγώντας 2,5 εκατ. πολίτες κάθε μήνα στα ΑΤΜ και κατακρατώντας τα λεφτά τους χωρίς επιτόκιο.

Και όταν είναι να πάνε τα χρήματα στο σπίτι, τα (κρατικά) ΕΛΤΑ παρακρατούν 6,9 ευρώ. Πρόκειται για το πιο ακριβό… delivery.

Κάθε φορά που τα κόμματα της αντιπολίτευσης (σ.σ. αριστερά της κυβέρνησης) ή οι καταναλωτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τις προμήθειες στις τράπεζες ή για τα υψηλά κόστη για μεταφορά χρημάτων, η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι υπό κρατικό έλεγχο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ότι είναι Ανώνυμες Εταιρείες και συμπεριφέρονται ελεύθερα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ωστόσο, τα ΕΛΤΑ τα ελέγχει απόλυτα, όχι απλώς το κράτος αλλά, η ίδια η κυβέρνηση. Άρα, το τεράστιο κόστος για να πάει η σύνταξη στο σπίτι του κατάκοιτου συνταξιούχου, το ορίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής… Προκειμένου να ρεφάρουν τα προβληματικά, από οικονομικής άποψης, Ελληνικά Ταχυδρομεία, πληρώνουν αδρά οι συνταξιούχοι…

Απομονωμένοι στα χωριά

Άρα, μπορούμε να πούμε ότι η ΝΔ επιβάλλει χαράτσι σχεδόν 14 ευρώ το μήνα σε ζευγάρια γερόντων που ζουν σε απομονωμένα χωριά όπου, όχι μόνο δεν υπάρχει ΑΤΜ για να «σηκώσουν» λεφτά, άρα υποχρεούνται να περιμένουν τον ταχυδρόμο, αλλά δεν περνάει ούτε λεωφορείο του ΚΤΕΛ για τα αναγκαία ψώνια…

Ως προς του λογαριασμούς πίστωσης των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ ζητεί έναν τραπεζικό λογαριασμό. Εάν αυτός έχει ανοιχτεί στη Συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου ή Σερρών, σου ζητάει από τις «μεγάλες» τράπεζες.
Εκεί κάθε μήνα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υποδέχονται πάνω από 2,4 δισ. ευρώ (πλην 200 εκ. που υπολογίζεται ότι διακινούν οι ταχυδρόμοι, καθώς η μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ).

Τα χρήματα που (απο)μένουν σαν αποταμίευση στον λογαριασμό κάθε συνταξιούχου, στον βαθμό που περισσεύουν, δεν τοκίζονται!
Έτσι διαιωνίζεται το μεγαλύτερα σκάνδαλο των ολιγοπωλίων: οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν τα μικρότερα, σχεδόν μηδενικά, επιτόκια καταθέσεων και τα μεγαλύτερα επιτόκια χορηγήσεων. Μια απόκλιση (ECART) που ξεπερνά τις 4 ή 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά συνέπεια, όταν η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τα κόμματα και την κοινή γνώμη, καταφεύγει σε λεονταρισμούς κατά των τραπεζών, τότε οι «τέσσερις» εμφανίζονται να μειώνουν τις προμήθειες. Οι οποίες όμως αποτελούν το 25% των εσόδων τους…

Μηδενικά επιτόκια

Αλλά, διατηρούν στο ακέραιο την τεράστια απόκλιση στα επιτόκια μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων. Κατακλέβοντας έτσι κυρίως τους μικρο-αποταμιευτές, καθώς δεν δίνουν τόκο με επίσημο πληθωρισμό 3,1% (στοιχεία Eurostat για τις τιμές Ιανουαρίου). Μικροκαταθέτες οι οποίοι δε μπορούν καν να διαπραγματευτούν κάτι διαφορετικό, πέρα από ένα απλό και… άτοκο λογαριασμό καταθέσεων.

Και όλα αυτά για εξυπηρέτηση από το ΑΤΜ, χωρίς μεσολάβηση υπαλλήλου που… κοστίζει. Αλλά και εκεί απαιτείται ο κάθε συναλλασσόμενος να στηθεί στην «ουρά» καθώς είναι ελάχιστα, σχεδόν όσα και τα εναπομείναντα τραπεζικά καταστήματα. Ενώ εάν ζητήσει κανείς να κάνει ανάνηψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, το κόστος είναι 1,9 ευρώ ακόμη και για 100 ευρώ. Και αυτή η προμήθεια θεωρείται.. φιλική και είναι μετά το «τρίξιμο» των δοντιών από την κυβέρνηση…

Τα ασφάλιστρα

Αν δεχθούμε ότι σε μια ελεύθερη οικονομία το κράτος δεν μπορεί να ορίζει τα επιτόκια, τότε δεν μπορεί να ορίζει ούτε τ’ ασφάλιστρα.

Γιατί η κυβέρνηση, με δικό της (της πλειοψηφίας) νόμο επέτρεψε στις εταιρείες να τα διαμορφώνουν ελεύθερα με «πειραγμένους» αλγόριθμους, καίτοι υφίστανται συμβόλαια με πελάτες για σταθερές συνδρομές και παγιωμένες αποδόσεις. Έτσι «έσπασαν» συμβόλαια πολλών αιτών…

Ακόμη και ο φιλικός προς τις εταιρείες αλγόριθμος δεν άλλαξε. Όλα παραπέμφθηκαν για το 2026. Για το τρέχον έτος ας αρκεστούμε σε έναν… αυτοπεριορισμό των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.