Ένας δυνητικά θανατηφόρος ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Αλαμπάμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για τον ιό «Camp Hill», ο οποίος εντοπίστηκε σε μυγαλές (μικρά θηλαστικά που θυμίζουν ποντίκια) και έχει προκαλέσει φοβίες ότι θα μπορούσε να «περάσει» στον άνθρωπο μέσω των δεξαμενών των ζώων και να επιφέρει μια εκτεταμένη επιδημία.
Ο ιός Camp Hill ανήκει σε μια οικογένεια παθογόνων που ονομάζονται henipaviruses, συμπεριλαμβανομένου του ιού Nipah – που μεταδίδεται από νυχτερίδες και σκοτώνει έως και το 70% των ανθρώπων που μολύνει.
Ο ιός Camp Hill, ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε ανθρώπους και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα ή το ποσοστό θνησιμότητας.
Ο πλησιέστερος ιός στον Camp Hill που έχει μολύνει ανθρώπους είναι ο ιός Langya, ο οποίος πέρασε από τις μυγαλές στους ανθρώπους, στην Κίνα. Προκαλεί πυρετό, κόπωση, βήχα, μυϊκούς πόνους, ηπατική δυσλειτουργία και νεφρική βλάβη.
«Μπορεί να είναι πιο διαδεδομένος ιός από ό,τι πιστεύαμε»
Ο Δρ Rhys Parry από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού στις μυγαλές της Αλαμπάμα, δήλωσε: «Αυτό δείχνει ότι μπορεί να συμβεί μετάδοση από μυγαλή σε άνθρωπο. Η ανακάλυψη ενός ιού των henipaviruses στη Βόρεια Αμερική είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς υποδηλώνει ότι αυτοί οι ιοί μπορεί να είναι πιο παγκόσμια διαδεδομένοι από ό,τι πιστεύαμε».
Παράλληλα, σε μία νέα επιστημονική έκθεση, αναφέρεται ότι «δεδομένων των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας των περιπτώσεων που σχετίζονται με τους henipaviruses», η ανίχνευση του ιού Camp Hill στη Βόρεια Αμερική «εγείρει ανησυχίες σχετικά με παρελθοντικά και πιθανά μελλοντικά γεγονότα μετάδοσης». Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο ιός Camp Hill απειλεί τον άνθρωπο.
* Μυγαλή
Οι «συγγενείς» του ιού Camp Hill
Ο Δρ Parry δήλωσε: «Οι Henipaviruses έχουν προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και θάνατο σε ανθρώπους και ζώα σε άλλες περιοχές. ‘Ένας από τους πιο επικίνδυνους είναι ο ιός Hendra, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας και έχει ποσοστό θνησιμότητας 70%. ‘Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ιός Nipah, ο οποίος έχει καταγράψει ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 40% και 75% σε επιδημίες στη Νοτιοανατολική Ασία, μεταξύ άλλων στη Μαλαισία και το Μπαγκλαντές».
Ο Hendra και ο Nipah μπορούν να προκαλέσουν γρίπη και συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέρειας, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας. Ο ιός Hendra μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, επιληπτικές κρίσεις, σύγχυση και κώμα.
Ο ιός Nipah μπορεί επίσης να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, καθώς και φλεγμονή του εγκεφάλου, αποπροσανατολισμό, σύγχυση και κώμα μέσα σε μόλις 24 ώρες.
Και για τους δύο ιούς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.
Τι ξέρουμε για τον Camp Hill
Οι αυστραλιανές νυχτερίδες φρούτων είναι οι τυπικοί ξενιστές του ιού Camp Hill, αλλά η ανακάλυψη του ιού σε ένα βορειοαμερικανικό θηλαστικό για πρώτη φορά θα μπορούσε να αλλάξει τις προηγούμενες πεποιθήσεις σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης του ιού, δήλωσαν οι επιστήμονες.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός Camp Hill είναι γεωγραφικά ευρύτερα διαδεδομένος από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες προηγουμένως και ότι έχει εξελιχθεί ώστε να επιβιώνει σε διαφορετικά είδη ζώων.
Η βόρεια κοντόουρη μυγαλή απαντάται σε θαμνώδη δάση και βάλτους, συνήθως στον νότιο Καναδά και στις ανατολικές και κεντρικές ΗΠΑ.
Οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό στις μυγαλές το 2021, αν και έδωσαν την έκθεση στη δημοσιότητα μόλις αυτή την εβδομάδα.
Ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο παρελθόν σε άλλα ζώα εκτός από νυχτερίδες, ούτε έχει μολύνει ποτέ ανθρώπους.
Οι επιστήμονες αιχμαλώτισαν τέσσερις τέτοιες μυγαλές (Blarina brevicauda) στην Αλαμπάμα στο πλαίσιο μιας μελέτης για τη γήρανση των θηλαστικών. Ανέλυσαν δείγματα ιστών από τις μυγαλές και ανακάλυψαν γενετικό υλικό από τον ιό Camp Hill.
Ο ιός βρέθηκε κυρίως στα νεφρά των μυγαλών, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα προσβάλει τα ίδια όργανα και στους ανθρώπους.
Ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Dr Ariel Isaacs, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη εμβολίων για αυτή την οικογένεια ιών.
Οι Henipaviruses, όπως οι Nipah και Hendra, μολύνουν τα κύτταρα προσκολλώντας σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνεια του κυττάρου-ξενιστή.
Χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη G για να προσκολληθούν σε κυτταρικούς υποδοχείς και μια άλλη πρωτεΐνη, την πρωτεΐνη F, για να συγχωνεύσουν τη μεμβράνη τους με τη μεμβράνη του κυττάρου ξενιστή. Αυτό επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στο κύτταρο και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται.
Ο Dr Ariel Isaacs δήλωσε ότι το επόμενο βήμα στην έρευνα αυτή είναι να μελετηθούν οι σημαντικές επιφανειακές πρωτεΐνες του ιού που παίζουν ρόλο στην είσοδο στα κύτταρα, προκειμένου να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για αυτήν την οικογένεια ιών και να βρούμε καλύτερους τρόπους προστασίας από αυτόν.