0 1 min 3 ώρες
Ασφαλιστικό: «Παγώνουν» 5 εκκρεμότητες - Κατέβασαν μολύβια στα υπουργεία
Οι πέντε εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες στερώντας τους εισοδήματα.

Σε παλαιοκομματικούς-προεκλογικούς ρυθμούς έχουν εισέλθει τα υπουργεία. Οι πολιτικές ηγεσίες, και εν όψει ανασχηματισμού, δεν «ανοίγουν» κανένα φάκελο, ενώ αποφεύγουν τις δύσκολες υποθέσεις.

Η εν εξελίξει πολιτική κρίση σε ολόκληρη την πολιτειακή ηγεσία, από τον (επόμενο) Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρμόδιους υπουργούς επ’ αφορμή τη συγκάλυψη των στοιχείων για το έγκλημα των Τεμπών, έχουν αναστείλει κάθε κυβερνητική δραστηριότητα…

Και όπου υπάρχουν εκκρεμότητες (δικαστικές αποφάσεις, αναπόδραστες ημερομηνίες κ.α.), αυτές αφήνονται στους υπερεσιακούς παράγοντες και τα δικαστήρια. Με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το κόστος και τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης. Δηλαδή… λύνονται με ρυθμούς ελληνικής γραφειοκρατίας και Δημόσιας Διοίκησης. Αρκεί να μην είναι εμφανής η κυβερνητική εμπλοκή και υπάρχει κίνδυνος καταλογισμού πολιτικού κόστους…

Ενδεικτική περίπτωση είναι το Ασφαλιστικό, όπου υπάρχουν 5 εκκρεμότητες, οι οποίες όχι μόνο χρονίζουν, αλλά ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες στερώντας τους εισοδήματα. Μάλιστα, σε κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας όταν τέθηκε, επί παραδείγματι, με.. προσεκτικό τρόπο ένα εκ των θεμάτων, το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως το «πάγωσε» με το βλέμμα της…

1. Η κατανομή των «μπόνους» για την επίτευξη των στόχων έχει προκαλέσει τριβές στο προσωπικό του ΕΦΚΑ. Τη μερίδα του λέοντος έχουν λάβει οι διευθυντές, με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να νιώθουν αδικημένοι από τον… αλγόριθμό της διοίκησης.

Ταυτόχρονα, οι διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι προσελήφθησαν με τον νόμο Χατζηδάκη, απολαμβάνουν έως και τριπλάσιες αποδοχές, έναντι των συναδέρφων που προέρχονται από την διοικητική ιεραρχία…

2. Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει, σε πολλές περιπτώσεις (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) και καταβάλει το 70%  της σύνταξης χηρείας και μετά την 3ετία (σε περίπτωση συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος ή απασχόλησης). Με αποτέλεσμα, οι ασφαλισμένοι να εμφανίζονται σαν οφειλέτες («αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά) και να μην μπορούν να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους. Όταν δε… ενεργοποιείται ο ΕΦΚΑ, αρχίζει και παρακρατεί ακόμη και το 50% της σύνταξης, προκειμένου να ανακτήσει τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Τακτική που χαρακτήρισε παράνομη το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να καταβάλλονται εύλογα ποσά σύνταξης, μετά τις «διορθώσεις», για την άνετη διαβίωση του συνταξιούχου.

Ωστόσο, στη διάρκεια της περιόδου που το Ταμείο δεν εφάρμοζε τον νόμο και έδινε «υψηλότερες» αποδοχές, ταυτόχρονα ο ασφαλισμένος υποχρεωνόταν σε μεγαλύτερο φόρο, υψηλότερες εισφορές υγείας, ενώ πλήρωνε και Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Άρα, δεν εισέπραξε τα ποσά που αναφέρονται στη συνταξιοδοτική πράξη. Ένα μεγάλο ποσό των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» παρακράτησε το Δημόσιο. Αλλά και αυτά καλείται να τα επιστρέψει στον ΕΦΚΑ…

3. Οι συντάξεις χηρείας έχουν εκφυλιστεί, σε πολλές περιπτώσεις, σε απλά επιδόματα. (Σ.σ. στο 35% μιας σύνταξης των 600 ή 800 ευρώ). Πρόσθετα, υπάρχει η πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου για μη καταβολή του τμήματος της εθνικής σύνταξης στις περιπτώσεις χηρείας, εφόσον υπάρχει και σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος…

Ωστόσο, τουλάχιστον για το δημόσιο τομέα υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για περιορισμό τα σύνταξης στο 50%, από 70%, μετά την πρώτη 3ετία σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος. Και όχι στο 35%, ποσοστό που τελικά εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ σαν σύνταξη λόγω θανάτου…

4. Δύο δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι πρέπει να γίνει επανακαθορισμός των συντάξεων του (πρώην) Ταμείου Επιστημόνων (ΕΤΤΑ), θα προχωρήσουν μόνο κατά το μέρος που αφορά μόνο στους προσφεύγοντας. Έτσι αν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι διεκδικούν να λάβουν, ξανά, σύνταξη με βάση τα συμβόλαια που είχαν συνάψει (και στα οποία επιβαλλόταν κοινωνικός πόρος, απ’ όπου τεκμαίρονταν οι ασφαλιστικές εισφορές), θα πρέπει να καταφύγουν στα Πρωτοδικεία και, στη συνέχεια, στα Εφετεία προκριμένου να δικαιωθούν.

5. Οι εισφορές της παράλληλης ασφάλισης οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον υπολογισμό της σύνταξης στους παλαιούς ασφαλισμένους, γιατί προ του νόμου 4387/16 λαμβανόταν υπόψη για το συντάξιμο μισθό ο μέσος όρος της καλύτερης/τελευταίας 5ετίας κ.λπ.) καθώς και ο ασφαλιστέος χρόνος προ της ασφάλισης σε Ειδικό Ταμείο ΔΕΚΟ/Τραπεζιών πέραν της 35ετίας (σ.σ. χρόνος ο οποίος δεν προσέθετε στο κλάσμα της σύνταξης, αφού με την 35ετία έφθανε στο 80%), δεν σχεδιάζεται να επαναξιολογηθούν. Καίτοι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να έχουν σήμερα «προσωπική διαφορά» και δεν λαμβάνουν αύξηση κατά τα τελευταία τρία χρόνια…

Καμία από τις ανωτέρω εκκρεμότητες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας. Οι «καυτοί» φάκελοι δεν ανοίγουν σε… ολισθηρές πολιτικές περιόδους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.