Θα ήταν «μεγάλο λάθος» να αναπτυχθούν βρετανικά, γαλλικά και άλλα συμμαχικά στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Τετάρτη (5/2) ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στο Sky News, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση θα «έδινε πλεονέκτημα στη Ρωσία», τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι μια αποκλειστικά ευρωπαϊκή επιλογή για την αποτροπή της μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας στον απόηχο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας εκεχειρίας με τη Μόσχα θα ήταν αρκετά ισχυρή.
Any peacekeeping force without US troops would be ‘major mistake’, Zelenskyy says
Read more?https://t.co/kmqZqH7uTk
— Sky News (@SkyNews) February 5, 2025
Επίσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με τις δαπάνες τους για την ενίσχυση του στρατού τους, ειδάλλως «διακινδυνεύουν να βρεθούν στη θέση της Ουκρανίας – δηλαδή σε πόλεμο – και να αναγκαστούν να επενδύσουν ολόκληρο τον προϋπολογισμό τους στην άμυνα».
Η συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντέιβιντ Λάμι
Κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να διαχειριστούμε τη συνάντησή μας και τα δικά μας σχέδια με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τους Ευρωπαίους ηγέτες, τους εταίρους μας. Πρέπει να έχουμε μια κοινή ατζέντα μεταξύ μας και, στη συνέχεια, να τη μοιραστούμε ακόμη και με τον εχθρό. Με κάθε τρόπο βήμα προς βήμα».
Ένα πιθανό βήμα που συζητείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και αρκετούς άλλους Ευρωπαίους συμμάχους είναι η πιθανή ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στην Ουκρανία για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά ύστερα από μια ειρηνευτική συμφωνία. Αν και είναι ακόμη μόνο μια ιδέα, συζητείται όλο και περισσότερο.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Ντέιβιντ Λάμι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί στρατοί από μόνοι τους έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν τη Ρωσία ή αν μόνο μια διεθνής δύναμη που θα περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ θα ήταν αξιόπιστη. Ο Ουκρανός Πρόεδρος απάντησε το εξής: «Όταν μιλάμε γι’ αυτό, είναι η Ευρώπη αρκετή; Όχι, γιατί αυτό δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. Πρόκειται για τον επιμερισμό της ευθύνης και την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας».
Ακόμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσθεσε: «Αυτό δεν μπορεί να επιδιωχθεί χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο λάθος. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επιθυμία της Ρωσίας, να δει την Ευρώπη να υπερασπίζεται και να υποστηρίζει την Ουκρανία χωρίς τις ΗΠΑ. Αυτό θα έδινε στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα και πιστεύω ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια γεωπολιτική και στρατηγική νίκη γι’ αυτήν. Όταν μιλάμε για εγγυήσεις ασφαλείας, χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ ως τον πρωταρχικό εγγυητή της ασφάλειας, μαζί με τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ε.Ε. συν το Ηνωμένο Βασίλειο – αυτά τα ευρωπαϊκά έθνη είναι ζωτικής σημασίας για εμάς».
I met with UK Foreign Secretary David Lammy. I am grateful to Prime Minister Keir Starmer, the UK government, and the British people for their steadfast support of Ukraine.
We focused on how to strengthen our warriors on the front lines, intensify sanctions against Russia, and… pic.twitter.com/AQroj3yAd7
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 5, 2025
Η στάση των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν έχει εξηγήσει πώς. Σκοπεύει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, και η ομάδα του συνομιλεί με την πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακόμη και αν οι ΗΠΑ συμφωνούσαν να συμβάλουν σε μια διεθνή δύναμη ασφαλείας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα για το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους Ευρωπαίους εταίρους.
Πάντως, οι αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσον ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να αναλάβει τον ρόλο αυτό με αξιόπιστο τρόπο χωρίς σοβαρή αύξηση των αμυντικών δαπανών και ανασυγκρότηση των συρρικνωμένων δυνάμεών του.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε: «Δεν ξέρω πόσο πρέπει να συνεισφέρετε – 2%, 3%. Aκούστε, όμως, ξοδεύουμε ολόκληρο τον Προϋπολογισμό μας αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι αυτή είναι η απάντησή σας. Αν δεν θέλετε να ξοδεύετε ολόκληρο τον Προϋπολογισμό σας για την άμυνα στο μέλλον, επενδύστε το απαραίτητο ποσοστό σήμερα και λάβετε μέτρα για την ενίσχυση της άμυνάς σας τώρα».