Σύγκριση τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα που ήταν σε προσφορά στις 6 Δεκεμβρίου στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε σχέση με σήμερα, αποκαλύπτει ότι όχι απλώς έχουν κοπεί οι προσφορές και έχει ανέβει η τιμή, αλλά υπάρχει επιπλέον αύξηση.
Το ρεπορτάζ του MEGA αποτυπώνει αναλυτικά τις τιμές πριν και μετά, αποκαλύπτοντας ότι οι τιμές σε κάποια βασικά προϊόντα (γάλα, φρυγανιές, κλπ.) έχουν πάρει άνοδο πλέον της αρχικής τιμής κατά 10 λεπτά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, φρυγανιές στις 6/12/2024, είχαν τιμή 1,83 ευρώ με προσφορά από 2,29 ευρώ αρχική τιμή. Σήμερα πωλούνται 2,39 ευρώ, έχουν αύξηση 10 λεπτά σε δύο μήνες.
Δείτε αναλυτικά:
Τέλος οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ – Το νέο πλαίσιο
Από 1η Μαρτίου 2025 τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αποφυγή των λεγόμενων «παραπλανητικών εκπτώσεων» στα σούπερ μάρκετ. Στόχος είναι να εξαλειφθούν προσφορές οι οποίες δεν είναι πραγματικές, αλλά «κρύβονται» πίσω από το πολυδαίδαλο σύστημα των εκπτώσεων και των προσφορών.
Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προανήγγειλε πως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους (με βάση το περιθώριο κέρδους του 2021) που υπάρχει από το 2022 σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, καύσιμα, πρώτες ύλες κ.α.) θα παραταθεί και το 2025 ενώ μίλησε και για το θέμα των παραπλανητικών εκπτώσεων, εξηγώντας πως αυτή την περίοδο γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στη βιομηχανία, τους προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ και επειδή υπάρχουν στην αγορά εκπτώσεις και προσφορές που τρέχουν «είμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης που δεν θα πάρει πάνω από 2 μήνες προκειμένου να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση συμμόρφωση με το νόμο». Πάντως διαβεβαίωσε πως το θέμα θα έχει λυθεί εντός 2μήνου.
Το νέο πλαίσιο ρίχνει το βάρος στις προσφορές και στα λεγόμενα «δεμένα προϊόντα», δηλαδή σε αυτά που πωλούνται 1+1, 2+1 δώρο ή 5+1 δώρο κ.ο.κ.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης εστιάζει – σύμφωνα με πληροφορίες – στο γεγονός πως όλες οι εκπτώσεις και οι προσφορές έχουν αφετηρία την λεγόμενη «τιμή τιμοκαταλόγου». Αυτό στην περίπτωση των συνδυαστικών εκπτώσεων και προσφορών καταλήγει συχνά σε στρεβλώσεις και σε αναληθείς προσφορές.