0 1 min 3 ώρες
Τα «έσπασαν» Ερντογάν – Σταϊνμάιερ: «Τουρκία και Γερμανία τα βλέπουν όλα από διαφορετικές οπτικές γωνίες»
«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση δύο κρατών», είπε για τη Γάζα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, την Τετάρτη (5/2) ζήτησαν να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν αφού «τα βλέπουν όλα από διαφορετικές οπτικές γωνίες», όπως ανέφεραν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το TRT World, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για διπλωματία και προειδοποίησαν για ενέργειες που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα να επικεντρωθεί στη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση, λέγοντας: «Όλοι έχουν μεγάλες ευθύνες για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Ως διεθνής κοινότητα, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση δύο κρατών». Ο Τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη συνεργασία της Τουρκίας με τη Γερμανία σε βασικά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Γάζα, στη Συρία και στην Ουκρανία.

Πέρα από τη Γάζα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ευρύτερες περιφερειακές προκλήσεις, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει τη σημασία της μακροπρόθεσμης ειρήνης στη Συρία. «Μια Συρία όπου θα επικρατεί διαρκής ειρήνη και ευημερία είναι η επιθυμία όλων μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Επίσης, εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τον αντίκτυπό τους στην τουρκική κοινότητα.

Η επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει τις στρατιωτικές του ενέργειες στη Γάζα. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και η Γερμανία συνεχίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την πλοήγηση σε βασικές περιφερειακές συγκρούσεις και την ενίσχυση των διμερών δεσμών.

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: «Απαράδεκτη λύση»

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε έντονα την πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ να «καταλάβουν» τη Γάζα και να μετεγκατασταθεί μόνιμα ο παλαιστινιακός πληθυσμός της περιοχής σε γειτονικές χώρες, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη. «Μια λύση που αγνοεί ή και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας και τόνισε ότι μια διαρκής ειρήνη πρέπει να παρέχει «ασφάλεια για το Ισραήλ και αυτοδιάθεση για τους Παλαιστίνιους».

Μάλιστα, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία πριν φτάσει στην Τουρκία, σημείωσε ότι οι περιφερειακοί ηγέτες ήταν συντριπτικά αντίθετοι με το σχέδιο. «Συνάντησα μόνο απογοήτευση, πολλές ανησυχίες και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματική οργή για το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, που έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκάλεσαν ευρεία διεθνή καταδίκη. Πάντως, η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ απορρίφθηκε από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

Επίσης, ο Γερμανός Πρόεδρος ανέφερε: «Νομίζω ότι και οι δύο συμφωνούμε σε ένα πράγμα. Αυτή είναι μια πολύ δυναμική περίοδος στη Μέση Ανατολή και σε αυτή την περιοχή. Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Έχει σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων. Κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο, το τέλος του καθεστώτος Άσαντ και μια νέα αρχή στη Συρία. Η Γερμανία και η Τουρκία τα βλέπουν όλα αυτά από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά έχουμε κοινό συμφέρον για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε αυτό. Ο Πρόεδρος και εγώ συμφωνούμε σε αυτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες μπροστά σε όλες αυτές τις εντάσεις. Και θέλουμε μια ειρηνική και διαρκή ανάπτυξη στην περιοχή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.