Δεν σταματάει να σείεται η γη κάτω από τη θάλασσα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, με τις τελευταίες μετρήσεις των απανωτών σεισμικών δονήσεων να δείχνουν πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μέσα σε διάστημα 25 λεπτών έχουν εκδηλωθεί 5 σεισμοί με κοινό χαρακτηριστικό το μέγεθός τους – είναι όλοι πάνω από 4 Ρίχτερ.
Πιο συγκεκριμένα:
Τετάρτη 5/2 | Μέγεθος σεισμών |
13:08 | 4,7 R |
13:10 | 4,8 R |
13:10 | 4.4 R |
13:26 | 4.4 R |
13:33 | 4.5 R |
Και οι πέντε σεισμικές δονήσεις ήταν επιφανειακές, με το εστιακό τους βάθος να κυμαίνεται μεταξύ 8-10 χλμ.
Όπως θα δείτε παρακάτω, οι δονήσεις την τελευταία εβδομάδα είναι τόσες πολλές που στον χάρτη έχουν σχεδόν εξαφανίσει τη θάλασσα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Αισιόδοξος ο Παπαζάχος για τη σεισμική ακολουθία – Λέκκας: Μεγάλοι κατολισθητικοί κίνδυνοι στη Σαντορίνη
Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για τα σεισμικά φαινόμενα σε Σαντορίνη και Αμοργό, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εύη Νομικού.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη σεισμική ακολουθία, αναφέροντας πως η κατάσταση σε Σαντορίνη και Αμοργό φαίνεται ότι πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα.
Ωστόσο, ανέφερε πως οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, συνιστώντας ψυχραιμία στους κατοίκους.
Δεν απέκλεισε, όμως το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο σεισμό, καθώς όπως είπε, «η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ενδιάμεσα που μπορεί να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό».
«Φαίνεται, όμως, ότι τα σενάρια είναι καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να έχουν δονήσεις και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, καθώς πάμε προς το θετικό σενάριο».
Από την πλευρά της η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό των σεισμών, εξηγώντας πώς συμπεριφέρεται η Καλδέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού, όπου σημειώνονται οι δονήσεις.
«Υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπος. Φανταστείτε ότι είναι μια τεράστια χοάνη. Μέσα στον Κολούμπο οι πλαγιές είναι από ελαφρόπετρα, εκτός από λίγες που είναι από λάβα. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες καμινάδες, που είναι “αναπνοές” του ηφαιστείου», είπε σχετικά με το ηφαίστειο για το οποίο έχει γίνει μεγάλος ντόρος το τελευταίο καιρό.
Δείτε την ενημέρωση:
{https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/2263681640676520}
Οι περιοχές που κινδυνεύουν με κατολισθήσεις
Από την πλευρά του ο Ευθύμης Λέκκας επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί της Σαντορίνης, παραθέτοντας τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.
«Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες τον χρόνο».
Αυτές είναι:
- ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Λιμάνι Αθηνιού
- Οία – περιοχή Αμμούδι
- Οία – περιοχή Αρμένης
- Θηρασιά – Οικισμούς Κόρφου
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει κάνει η Πολιτεία , επισημαίνοντας πως στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό.