0 1 min 3 ώρες
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: «Η πρόσβαση στη σωστή θεραπεία, τη σωστή στιγμή, πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος»
«Η πρόσβαση στις νέες θεραπείες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη.

Τα πράγματα στη… θέση τους έβαλε η πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, μιλώντας σε συνέδριο παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Αφενός είναι υποχρέωση η παροχή απρόσκοπτης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες για όλους τους ασθενείς, αφετέρου η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύσεις για το clawback και να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος του PIF και διευθύνουσα σύμβουλος της AbbVie, συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Επενδύοντας σε ένα αποτελεσματικό μοντέλο χρηματοδότησης», στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας.

«Ως PhARMA Innovation Forum, με 29 κορυφαίες, καινοτόμες εταιρείες, στεκόμαστε δίπλα στον ασθενή», σημείωσε με έμφαση η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, προσθέτοντας: «Οι εξελίξεις στην Ογκολογία έχουν αλλάξει το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής, αποδεικνύοντας ότι η πρόσβαση στις νέες θεραπείες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Η σωστή θεραπεία, τη σωστή στιγμή, για κάθε ασθενή, είναι ο κοινός μας στόχος».

Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την επίσημη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Ασθενειών, η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη σχολίασε: «Η ανακοίνωση μάς βρίσκει σύμφωνους και ιδιαίτερα χαρούμενους, όπως και οι εξελίξεις σχετικά με τους βιοδείκτες. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι το μέλλον, και κάθε μέρα μετράει για τους ασθενείς μας. Η καινοτομία δεν μπορεί να περιμένει. Ούτε οι ασθενείς!».

Ωστόσο, η πρόεδρος του PIF ήταν σαφής και για τη συμφωνία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων με το Υπουργείο Υγείας, λέγοντας: «Το Σύμφωνο Συνεργασίας δεν είναι απλώς μια δέσμευση, είναι ο δρόμος για ένα
βιώσιμο σύστημα υγείας. Η δίκαιη κατανομή πόρων, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η αποσύνδεση οριζόντιων μέτρων, όπως το clawback, είναι μόνο μερικά από τα βήματα που θα μας επιτρέψουν να εξασφαλίσουμε όχι μόνο ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό Σύμφωνο Συνεργασίας, αλλά και ένα value based medicine σύστημα με πραγματικές λύσεις για τον ασθενή στην Ελλάδα».

Να θυμίσουμε ότι, από την εποχή των Μνημονίων και μετά, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώνουν υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ μέσω των rebates, αλλά χρηματοδοτούν μέχρι και 8 στα 10 φάρμακα που λαμβάνουμε μέσω του clawback. Ενός ετήσιου, κλειστού προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη, τη διαφορά από τον οποίο καταβάλλουν στο ακέραιο σαν να είναι το ασφαλιστικό μας Ταμείο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.