Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να μεταβεί στο νησί και ο πρωθυπουργός, αύριο, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδέψει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως εξηγεί ο δήμος Θήρας σε ανάρτησή του:
«H κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συντρέχει σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, μέσα και υλικά των Φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό, ή εθνικό επίπεδο, και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι όπως ορίζεται στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο, από τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις εγκυκλίους και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, αναφορικά με την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Τυχόν ειδικότερα ζητήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκάστοτε συναρμόδιου Υπουργού. Πρόκειται για ενέργεια που βοηθά να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κυρίως θέματα της δημόσιας διοίκησης».
Τρεις σεισμολόγοι -Ευθύμιος Λέκκας, Κώστας Παπαζάχος και Αθανάσιος Γκανάς- μίλησαν ανέλυσαν σήμερα την κατάσταση, τονίζοντας πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επιφυλακή.
Ευθύμιος Λέκκας: «Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με έντονο ρυθμό»
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη παραμένει έντονη και τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η συνέχιση της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας για μερικές ημέρες ή εβδομάδες.
Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει την εκδήλωση ενός σεισμού γύρω στα 5,5 Ρίχτερ, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «εκτόνωση» του φαινομένου.
Ωστόσο, το τρίτο και πιο ακραίο σενάριο αφορά σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ, που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές σε παλαιότερα, ασυντήρητα κτίρια και ενδεχομένως κατολισθήσεις στην περιοχή της Καλντέρας.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι φορείς είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ενώ το Σάββατο αναμένεται σύσκεψη επιστημόνων για την αξιολόγηση της κατάστασης.
Κώστας Παπαζάχος: «Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι»
Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, επισήμανε ότι, παρά τη σχετική σταθερότητα της σεισμικής δραστηριότητας, το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Η αλήθεια είναι ότι είμαι αισιόδοξος. Απλά το θέμα δεν είναι μόνο το επιστημονικό, όπως καταλαβαίνετε, αλλά είναι και το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το ψυχολογικό.
»Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις.
»Ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6, λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου. Αλλά αυτή τη στιγμή το δυσμενέστερο σενάριο στο μυαλό μας και στο μυαλό των μελών της επιτροπής παραμένει αυτό.
»Είναι γνωστό ότι οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν κάποια αυξημένη υδροθερμική ροή στα ηφαίστεια. Η Μήλος, για παράδειγμα, τον 4ο αιώνα είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους γιατί υπήρχαν έντονα τέτοια φαινόμενα πάνω στο νησί και σε πολλές περιπτώσεις που γίνονται σεισμοί τα ηφαίστεια εμφανίζουν αυξημένες ροές στα υδροθερμικά πεδία. Άλλο όμως αυτό και άλλο η έκρηξη.
»Δεν υπάρχει, λοιπόν, το σενάριο για έκρηξη λόγω του σεισμού. Σενάρια λοιπόν, επιτρέψτε μου, τύπου Χόλιγουντ, ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας. Πρέπει να βασιζόμαστε στα στοιχεία που έχουμε και όχι σε στοιχεία και σε υποθέσεις που κάνει κανένας υποκειμενικά από το μυαλό του. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 και θα συνεχίσουμε έτσι και το επόμενο διάστημα»
Αθανάσιος Γκανάς: «Υπάρχουν ρήγματα που μπορεί να δώσουν 6 Ρίχτερ»
Ο καθηγητής Γεωφυσικής, Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στο Action 24, αναφέρθηκε στις γεωλογικές μεταβολές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Καλντέρας, οι οποίες ενδέχεται να εξηγούν την έντονη σεισμική δραστηριότητα.
«Η Καλντέρα φαίνεται να έχει μετατοπιστεί, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και σίγουρα εντείνει τις ανησυχίες. Παρότι η μετατόπιση είναι μικρή, δείχνει ότι τα γεωλογικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη», δήλωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η περιοχή διαθέτει ενεργά ρήγματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σεισμό 6 Ρίχτερ, αν και το ενδεχόμενο παραμένει μικρό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής, ωστόσο οι αρχές πρέπει να εστιάσουν στην πρόληψη και στην ενημέρωση των κατοίκων.
Αναφοικά με τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης, τόνισε πως «έδωσε νέα ενέργεια στο ρήγμα» εκτιμώντας ότι το φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί για 1-2 εβδομάδες ακόμα
Οι τρεις επιστήμονες συμφωνούν ότι το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Παρότι οι πιθανότητες για ένα τέτοιο γεγονός δεν είναι υψηλές, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει υπό στενή παρακολούθηση.