0 1 min 2 ώρες
Σκάνδαλο με την άδεια για ξενοδοχείο στο Σαρακήνικο Μήλου: Πετάει το «μπαλάκι» στην Πολεοδομία το υπουργείο Τουρισμού
Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού μετά τον σάλο που ξέσπασε με την άδεια για ξενοδοχείο στο Σαρακήνικο της Μήλου.

Στον σάλο που προκλήθηκε μετά την αποκάλυψη των εργασιών για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην πασίγνωστη «σεληνιακή» παραλία Σαρακήνικο της Μήλου, απαντά μέσα ανακοίνωσής του το υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, με δηλώσεις του στο Mega, αυτή δεν είναι η μοναδική άδεια που έχει δοθεί στην περιοχή.. «Μπορεί να βγουν και τρεις ή τέσσερις τις επόμενες ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έτσι, μετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έδωσε εντολή για παύση των εργασιών, επίσημη θέση για την υπόθεση αναγκάστηκε να λάβει και το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο πετά το «μπαλάκι» των ευθυνών στην Πολεοδομία.

Η ανακοίνωση του υπουργείο Τουρισμού αναφέρει:

«Η αρμοδιότητα της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) του Υπουργείου Τουρισμού συνίσταται στην θεώρηση της δήλωσης προτύπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (ΠΠΔ) όταν πρόκειται για ανέγερση νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ως ρητά ορίζεται από τον Νόμο.

Η θεώρηση της ΠΠΔ λαμβάνει χώρα μετά από υποβολή υπογεγραμμένης και συμπληρωμένης δήλωση Υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ από τον φορέα του Έργου ή τον μελετητή του, η οποία και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για όσα αναφέρει.

Εν προκειμένω η θεώρηση της απόφασης Υπαγωγής σε ΠΠΔ από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων (ΠΥΤ) έλαβε χώρα στις 24/07/2024 μετά την υποβολή της δήλωσης και του συνόλου των δικαιολογητικών. H ΠΠΔ, η οποία κατατέθηκε ήδη συμπληρωμένη θεωρήθηκε αφού πληρούνταν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις και πρωτίστως είχε υποβληθεί η με αρ. πράξη 1056681/17.5.2024 βεβαίωση όρων δόμησης και απαιτούμενων εγκρίσεων από την ΥΔΟΜ Δήμου Μήλου, η οποία ενέκρινε το σύνολο της εγκατάστασης ως σύμφωνη με τις οικείες πολεοδομικές και χωροταξικές διατάξεις, διαπίστωσε ότι αυτή δεν βρίσκεται σε ζώνη προστασίας και ειδικών όρων δόμησης και αφού έλαβε υπόψιν της (ως καταγράφεται) σχετικές εγκρίσεις από την Δασική Υπηρεσία, την Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, έχει δε λάβει χώρα έγκριση οριοθέτησης αιγιαλού και οριοθέτησης ρέματος.

Η ως άνω υπηρεσία (ΠΥΤ) αφού διαπίστωσε ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες από τον εφαρμοστέο κανόνα δικαίου πραγματικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του (ΚΥΑ 59845/2012) , βάσει των άνω δικαιολογητικών που κατατέθηκαν και καταδείκνυαν το επιτρεπτό της δόμησης ήταν υποχρεωμένη να θεωρήσει την διοικητική πράξη της ΠΠΔ.

Μετά ταύτα η όποια εμπλοκή ή παράλειψη διαπιστώνεται πρέπει να αναζητηθεί στις οικείες βεβαιώσεις που εκδόθηκαν από λοιπές υπηρεσίες και αρχές, που μνημονεύονται στην πράξη έγκρισης των όρων δόμησης από την οικεία Πολεοδομία του Δήμου Μήλου προ της θεώρησης της ΠΠΔ από την ΠΥΤ.

Τα παραπάνω στηρίζονται στις διατάξεις του οικείου νόμου και δη της ΚΥΑ με αριθμ. 59845/2012 των υπουργών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ − ΥΓΕΙΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που ορίζεται ότι:

“………….. Ο φορέας του Έργου ή της δραστηριότητας ή ο μελετητής του υποβάλει στην κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση Υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ….”.

“……Η παραπάνω δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ υποβάλλεται μαζί με τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της αντίστοιχης άδειας, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελούν οι ΠΠΔ και η …..Η κατά τα ανωτέρω Δήλωση Υπαγωγής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του μελετητή ή του φορέα του έργου κατά το Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75), όπως εκάστοτε ισχύει…………. Ειδικότερα, για νέα έργα που αδειοδοτούνται από τον ΕΟΤ (ήδη Υπουργείου Τουρισμού) ……….. εκτός των προαναφερόμενων στα εδάφια 1.1, 1.2 και 1.3, βεβαίωση από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία περί υπαγωγής ή μη της περιοχής του γηπέδου ή οικοπέδου του έργου σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού (Ειδικό πλαίσιο Τουρισμού, Περιφερειακά Πλαίσια, ΓΠΣ, ΣΧΟΑΑΠ, κ.λπ.)…..”».

Τι είπε ο δήμαρχος Μήλου για την άδεια

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μικέλης ανέφερε επί του θέματος πως «έχει βγει μία ακόμη άδεια για την άλλη μεριά του ρέματος, όπως πληροφορήθηκα χθες το βράδυ και υπάρχουν κι άλλες» και πρόσθεσε: «Μπορεί να βγουν και τρεις ή τέσσερις τις επόμενες ημέρες».

Συνεχίζοντας, εξήγησε πως «για να βγει άδεια πρέπει να πάρει να πάρει από κάποιες υπηρεσίες μελέτες και εγκρίσεις για να καταλήξει στην Πολεοδομία της Μήλου. Αν έχει όλες τις εγκρίσεις δίνει το πράσινο φως η Πολεοδομία της Μήλου που κάνει έλεγχο αδειών, όχι αν είναι σωστές ή όχι».

Ο δήμαρχος της Μήλου εστίασε στον τρόπο έκδοσης αδειών, που όπως είπε μπορεί να γίνει πλέον με ευθύνη μηχανικού της εκάστοτε εταιρείας, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του νησιού. «Μία πολεοδομία που είναι για τέσσερα νησιά έχει ένα δόκιμο και έναν πολεοδόμο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Την άδεια την ανεβάζει και έχει την ευθύνη ο μηχανικός της εκάστοτε εταιρείας».

Τέλος, ο κ. Μικέλης επέρριψε ευθύνες και στον ΕΟΤ, καθώς -όπως τόνισε- ήταν εκείνος που έδωσε την άδεια καταλληλόλητας και τα περιβαλλοντικά για το Σαρακήνικο. «Ποιος έδωσε την άδεια καταλληλότητας και τα περιβαλλοντικά για το Σαρακήνικο; Ο ΕΟΤ τα έδωσε αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μόλις σε 10 ημέρες είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στην πασίγνωστη παραλία», σημείωσε.

«Ίσως αυτό να δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι να φοβήθηκαν κάποια πράγματα και να δούλεψαν με τέτοια ταχύτητα» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Μήλου. «Θα ελεγχθούν όλες οι άδειες. Ο ΕΟΤ μπορεί να βγάζει άδεια καταλληλόλητας για το Σαρακήνικο; Ποιος είναι αυτός που έχει υπογράψει; Ποιος είναι αυτός που χαντακώνει το νησί μας χωρίς τη γνώμη μας;», πρόσθεσε ο δήμαρχος Μήλου.

Καταλήγοντας, ο Μανώλης Μικέλης έκανε λόγο και για απειλές που έχει δεχθεί, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.