![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/3279390effb4237c2adf7a6b4a65cb77_XL-I9SbRz.avif)
![Τζάρεντ Κούσνερ: Ο γαμπρός του Τραμπ πίσω από το σχέδιο για τη «Ριβιέρα στη Γάζα»](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/3279390effb4237c2adf7a6b4a65cb77_XL.jpg)
Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για ισραηλινή Ριβιέρα στη Λωρίδα της Γάζας έχει συνταράξει τη Μέση Ανατολή αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ πανηγυρίζει χαρακτηρίζοντάς τον μια «εξαιρετική ιδέα», ενώ οι Παλαιστίνιοι βλέπουν να οργανώνεται ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους: Μια δεύτερη Νάκμπα, ένας δεύτερος μαζικός ξεριζωμός, σχεδόν 80 χρόνια μετά, από τα όποια εδάφη τους έχουν απομείνει.
Δυτικοί ηγέτες, ακόμη και πολιτικοί εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, εμφανίζονται σοκαρισμένοι και καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς Τραμπ και Νετανιάχου, ενώ στον αραβικό κόσμο οι αντιδράσεις είναι οργισμένες και διαμηνύεται πως το εν λόγω σχέδιο που ισοδυναμεί με «εθνοκάθαρση» δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
Η εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας από Παλαιστίνιους και η μετατροπή της σε ένα πολυτελές παραλιακό θέρετρο, υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, δεν είναι κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την αναβίωση ενός σχεδίου που είχε διατυπώσει ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, πριν από έναν χρόνο.
Ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν την εκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως η Γάζα θα μπορούσε να είναι «καλύτερη από το Μονακό» εάν ανοικοδομηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.
«Μεγάλης οικονομικής αξίας η Γάζα» – «Αν ήμουν το Ισραήλ θα έδιωχνα τους Παλαιστίνιους»
Η ιδέα είχε προβληθεί για πρώτη φορά λίγο μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο εβραϊκό κράτος, στις 7 Οκτωβρίου, την πιο φονική μετά από μισό αιώνα και τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, Αμερικανός επενδυτής ακινήτων και σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, υπήρξε κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ κορυφαίος σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Είχε κεντρικό ρόλο στην προώθηση των «Συμφωνιών του Αβραάμ» που είχαν ως στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με άλλα αραβικά κράτη στην περιοχή και κυρίως τη Σαουδική Αραβία.
Τον Φεβρουάριο του 2020, και ενώ εξελισσόταν η σφαγή στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Τζάρεντ Κούσνερ είχε δηλώσει σε εκδήλωση του Χάρβαρντ πως «η παραθαλάσσια περιουσία της Λωρίδας της Γάζας θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας, αν οι άνθρωποι επικεντρώνονταν να φτιάξουν τα μέσα βιοπορισμού τους».
«Είναι κάπως ατυχής η κατάσταση εκεί, αλλά νομίζω ότι από την οπτική γωνία του Ισραήλ, θα έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να απομακρύνω τους ανθρώπους και μετά να εκκαθαρίσω την περιοχή», τόνισε και συμπληρώνοντας τη σκέψη του, ο Κούσνερ πρότεινε τη μεταφορά των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο ή στην έρημο Νεγκέβ. «Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή, ώστε να μπορέσεις να μπεις και να ολοκληρώσεις τη δουλειά».
Η Γάζα ως ευκαιρία για μπίζνες Real Estate
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο γαμπρός του αντιλαμβάνονται τη Γάζα ως πεδίο για «μπίζνες» Real Estate και την αραβοϊσραηλινή διαφορά ως μια διαμάχη οικοπέδων. Εξάλλου και οι δύο είναι επιχειρηματίες ακινήτων και μπορούν να κερδίσουν πολλά από τέτοιες «επενδύσεις» και ο Κούσνερ κάνει ήδη δουλειές με κράτη της Μέσης Ανατολής.
Η εταιρεία του έχει λάβει κεφάλαια από πολλές χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία, και σύμφωνα με το Reuters έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για επενδύσεις στη Γάζα. Επιχειρηματίας του Real Estate είναι και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ο Στίβ Γουίτκοφ. Κατά τον ίδιο θα χρειαστούν περίπου 10 με 15 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας και το κόστος εκτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ενθουσιασμούς στους Ισραηλινού εποίκους – «Εβραϊκοί οικισμοί παντού»
Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις των οργανώσεων που προωθούν τους εποικισμούς του Ισραήλ με πολλούς να επικαλούνται μια «βιβλική σύνδεση» με την περιοχή και άλλους να υποστηρίζουν πως στο παρελθόν ο παλαιστινιακός θύλακας υπήρξε ένας δημοφιλής προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες.
Από καιρό ονειρεύονται να «λιάζονται» σε ξαπλώστρες στην παραλία της Γάζας και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως σημειώνει το Reuters, έχει αρκετούς αξιωματούχους που πρόσκεινται στο κίνημα των εποίκων. «Προετοιμασία για την επανεγκατάσταση της Γάζας», ήταν ο τίτλος μιας διάσκεψης που διοργάνωσε πέρυσι το κίνημα Nachala, το οποίο προωθεί τον εβραϊκό εποικισμό στη Δυτική Όχθη.
Σε αυτήν συμμετείχαν και πολιτικοί του κόμματος Likud του Νετανιάχου, ενώ το όσα ακούστηκαν σε αυτήν συνοψίζονται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα και την ανοικοδόμηση ισραηλινών οικισμών. «Αν υποθέσουμε ότι τα σχόλια του Τραμπ για τη μεταφορά των κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες μεταφραστούν στην πράξη, πρέπει να βιαστούμε και να δημιουργήσουμε εποικισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η ομάδα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Κανένα μέρος της γης του Ισραήλ δεν πρέπει να μείνει χωρίς εβραϊκούς οικισμούς».