Όπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (EKE), καθηγητής Κωνσταντίνος Τούτουζας, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ με το οποίο καθορίζονται οι νέες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Για να καθοριστούν οι βέλτιστες για τους πολίτες προδιαγραφές εργάστηκε το Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. σε συνεργασία με την ηγεσία του ΥΥΚΑ αλλάζοντας ουσιαστικά τις προηγούμενες οδηγίες που κρίθηκαν από τους καρδιολόγους ανεπαρκείς.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αφορά Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια, σε ηλικία από 30 έως και 70 ετών και έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.). Εξαιρούνται της δράσης οι ήδη πάσχοντες από διαγνωσμένες καρδιακές νόσους.
Στο πρώτο στάδιο, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβληθούν στις παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις:
α) ολική χοληστερόλη (TCHOL),
β) χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C),
γ) χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C),
δ) τριγλυκερίδια (Tgs),
ε) Non-HDL-C,
στ) σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL),
ζ) γενική αίματος και
η) προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α .
Μετά από την εκτέλεση αυτών των εξετάσεων, θα εκδίδεται αυτόματα μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης παραπεμπτικό ιατρικής εξέτασης, με χρονική διάρκεια ισχύος τριών (3) μηνών, για την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από γιατρό.
Ο γιατρός με βάση τις παραπάνω εξετάσεις, το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση, θα κατατάσσει τον ασθενή με βάση την κλίμακα εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου (heart score). Ασθενείς που θα βρεθούν με σχετικά υψηλό heart score (>10%) παραπέμπονται για πιο εξειδικευμένο έλεγχο από καρδιολόγο, με σκοπό να ελεγχθεί αν υπάρχει πιθανότητα παρουσίας στεφανιαίας νόσου. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να χρειαστεί να εκτελεστούν εξετάσεις όπως δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echocardiography) με χορήγηση παράγοντα αντίθεσης (υπερηχοκαρδιογραφία αντίθεσης – contrast echocardiography) είτε με σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου (SPECT).
Στη δράση δύνανται να συμμετέχουν: α) για τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που εκτελούν βιοχημικές εξετάσεις, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών και οι ιδιωτικές κλινικές, β) για τη διενέργεια αρχικής εξέτασης οι ιατροί ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή/και Παθολογίας ή/και Καρδιολογίας, καθώς και οι προσωπικοί ιατροί όλων των κατηγοριών, γ) για τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου του οι ειδικοί καρδιολόγοι και δ) για τις εξειδικευμένες εξετάσεις τα αντίστοιχα πιστοποιημένα κέντρα.
Στους παρόχους της δράσης δεν εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και το μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης (rebate).
Ομάδες Εργασίας ΕΚΕ
Ξεκίνησαν χθες Πέμπτη τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που θα πραγματοποιηθούν στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.
Πρόκειται για συνέδριο-θεσμό στην Καρδιαγγειακή Ιατρική και -ευρύτερα- ανάμεσα στα μεγάλα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια της χώρας, με συμμετοχή και παρουσία άνω των 1.500 συνέδρων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου κάθε Ομάδα Εργασίας της ΕΚΕ, από τις 20 συνολικά, παρουσιάζει την επιστημονική και ερευνητική της δραστηριοποίηση καθώς και κάθε νέα επιστημονική εξέλιξη από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πεδίο της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νόσων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν Στρογγυλά Τραπέζια και ειδικές διαλέξεις για κάθε πεδίο της Καρδιολογίας, διαδραστικά φροντιστήρια, ενδιαφέροντα Hands on, εκπαιδευτικό σχολείο Καρδιολόγων στη διακοπή του καπνίσματος κ.ά. διαμορφώνοντας έτσι ένα πολύπλευρο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο των Σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ ένα σημαντικό διεθνές επιστημονικό γεγονός συνδιοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με την Ευρωπαϊκή Kαρδιολογική Εταιρεία για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Πρόκειται για το ESC Cardiology Practice Conference 2025, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 7-8 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα LIBRARY).
Με το δεδομένο της βασικής στρατηγικής της ΕΚΕ για μείωση των καρδιαγγειακών νόσων στη χώρα, το ESC Cardiology Practice Conference 2025 έρχεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενημέρωση του κλινικού Καρδιολόγου συνολικά για τα Guidelines (Κατευθυντήριες Οδηγίες), το περιεχόμενό τους και τα προβλήματα που προκύπτουν στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη.
Στόχος του συνεδρίου είναι να αποκωδικοποιήσει τα πρόσφατα δεδομένα και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας όσον αφορά την καθημερινή πρακτική και να βελτιώσει τις γενικές δεξιότητες και γνώσεις του γενικού καρδιολόγου μέσω της επιστημονικής γνώσης που θα προκύψει από τις εργασίες του συνεδρίου.