![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/905a39568cfe3a129e16ad7487efdb8e_XL-3wYqGE.avif)
![Νέα δεδομένα για τη Σαντορίνη - «Η εκτόνωση ίσως έρθει αυτή την εβδομάδα»](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/905a39568cfe3a129e16ad7487efdb8e_XL.jpg)
Τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή μετέφερε το πρωί της Παρασκευής (7/2) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.
«Δεν περιμένουμε σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1, καθησυχάζοντας τους κάτοικους που έχουν παραμείνει αυτές τις ημέρες στη Σαντορίνη.
Ωστόσο, όπως είπε, το ότι δεν υπήρξε άλλος σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ, «δεν μπορεί να θεωρηθεί αισιόδοξο μήνυμα, αφού πρέπει να κοιτάζουμε τη συνολική εικόνα».
Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι «η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στην εβδομάδα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι μεγαλύτερη των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε.
«Κυρίαρχο θέμα είναι οι κατολισθήσεις»
Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας κάλεσε κατοίκους των νησιών στις Κυκλάδες που δοκιμάζονται «να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις». «Θα πρέπει να ξέρουν τους χώρους συγκέντρωσης του δήμου όπου κατοικούν» δήλωσε εκτιμώντας ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι «οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις».
Μιλώντας για τις Επιτροπές Κινδύνου Αντισεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Επικινδυνότητας και την Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου, που όπως είπε «είναι σε εγρήγορση», επισήμανε ότι σε αυτές γίνεται μια συντεταγμένη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ 18 περίπου επιστημόνων.
Ερωτηθείς αν θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Σαντορίνη ο καθηγητής απάντησε: «Αναμένουμε τον κ. Πρωθυπουργό να τον ενημερώσουμε σε επιστημονικό επίπεδο για την εξελισσόμενη διαδικασία. Ένα κυρίαρχο θέμα είναι οι κατολισθήσεις, εκεί που συσσωρεύεται κόσμος».
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις είναι σε πέντε σημεία. Αναφορικά με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση και παραμένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα εκδήλωσης σεισμικότητας».
Σχολιάζοντας τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες. «Όταν σε ένα κτήριο παρατηρούμε ρωγμές τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μεγάλη τρωτότητα», επισήμανε.
«Από την πρώτη στιγμή τα κρίσιμα κτήρια ελέγχονται από μηχανικούς» πρόσθεσε ο καθηγητής, λέγοντας μέσα σε 6 μήνες έχουν ελεγχθεί 12.500 κτήρια σε όλη την Ελλάδα και «αυτή τη στιγμή δίνουμε προτεραιότητα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μέγιστος πιθανός σεισμός που μπορεί να δώσει η περιοχή απάντησε ότι είναι 6 Ρίχτερ και κάτω. «Είμαστε σε καλή πορεία για το απίθανο αυτό σενάριο, για το σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες εκδήλωσης με το οποίο αναπτύχθηκε όλη η επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νησί».
Ερωτηθείς για το εάν ο πρωινός σεισμός στην Πάτρα συνδέεται με τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα».
Ήσυχη νύχτα, «άγριο» ξύπνημα με δύο 4άρια στη Σαντορίνη
Την ίδια ώρα, οι σεισμοί ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό δεν σταματούν, με τους κατοίκους που δεν εγκατέλειψαν τη Θήρα να περνούν ένα σχετικό ήσυχο βράδυ – δεν σημειώθηκαν πολύ ισχυρές δονήσεις – αλλά να παραμένουν σε «κόκκινο» συναγερμό.
Το ξημέρωμα τους βρήκε, ωστόσο, με νέα δόνηση της τάξεως των 4,3 Ρίχτερ.
Η νέα σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Ακολούθηκε ακόμη μία δόνηση στις 7 το πρωί, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο κρατικός μηχανισμός και οι επιστήμονες παραμένουν σε ετοιμότητα στις Κυκλάδες, καθώς το μπαράζ σεισμικών δονήσεων συνεχίζεται, με τη μεγαλύτερη έως τώρα, να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ.
Χθες, σ Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου.
Το πιο βασικό ερώτημα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.