![](https://alithenia.eu/wp-content/uploads/2025/02/809703f332b11c636b30d451958da187_XL-1vRVS5.avif)
![Σαντορίνη: «Η Καλντέρα κινδυνεύει» - Νέο αρνητικό σενάριο](https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/809703f332b11c636b30d451958da187_XL.jpg)
Η Σαντορίνη έχει ερημώσει, οι σεισμοί συνεχίζονται, το ίδιο και οι δηλώσεις των Ελλήνων επιστημόνων, σεισμολόγων και άλλων ειδικών, που είτε επικεντρώνονται στο ηφαίστειο, είτε στον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ άλλοι επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό.
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, μίλησε για τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο νησί.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να «πέσει η Καλντέρα», αλλά ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει εάν θα γίνει κάτι τέτοιο, είναι το από πού θα έρθει ο σεισμός.
Είπε χαρακτηριστικά στο Action24:
«Στη Σαντορίνη έχουν γίνει υποσκαφές και εκμετάλλευση του περιβάλλοντος μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Ακόμα και χωρίς σεισμό, με αέρα και βροχή, μπορεί να έχουμε κατολισθήσεις στο “φρύδι” της Σαντορίνης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 6 Ρίχτερ δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα». Και συμπλήρωσε: «Γιατί εξαρτάται από πού έρχεται ο σεισμός και από ποια απόσταση, πόσα χιλιόμετρα μάκρια και από το βάθος που είναι το επίκεντρο».
Ο κ. Καρύδης τόνισε:
«Σημαντικότερο όλων από που έρχεται το πλήγμα. Αν ο σεισμός έρχεται στην Καλντέρα από τη θάλασσα, λόγω αδράνειας θα πέσουν προς τη θάλασσα όλα τα κτίσματα. Αντιστρόφως αν έρθει από πίσω, από ανατολάς, θα έρθουν να στερεωθούν προς την πλευρά του βουνά».
Πάντως, ο ίδιος εκτιμά ότι «καλύτερα να γίνει ο σεισμός», καθώς «δεν θα είναι τόσο τραγικός».
Όπως υποστηρίζει:
«Και στο δυσμενέστερο σενάριο, υπάρχει χρόνος αντίδρασης, δεν πέφτουν ακαριαία τα κτίρια για τον συγκεκριμένο σεισμό και τη συγκεκριμένη θέση».