0 1 min 3 ώρες
Σαντορίνη: Δεν σταματούν οι σεισμοί – Ανησυχία για τις κατολισθήσεις στο νησί
Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι επιτροπές των ειδικών για τη Σαντορίνη υπό το πρίσμα των τελευταίων δεδομένων.

Μέρα με την ημέρα απομακρύνεται το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, αλλά αυτό που ανησυχεί πλέον τους ειδικούς είναι οι κατολισθήσεις στο νησί.

Σήμερα συνεδριάζουν οι δύο επιτροπές των επιστημόνων – του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου – και με βάση τα τελευταία δεδομένα της σεισμικότητας αναμένεται να προτείνουν επιχειρησιακές δράσεις.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι – παρότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – πλέον ο ρυθμός βαίνει μειούμενος. Ο Ευ. Λέκκας δήλωσε αισιόδοξεος. Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε πως η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή της Σαντορίνης, απομειώνεται.

«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες, ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ, τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Ertnews.

«Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε και είμαστε στο 6 μείον. Είναι ευνοϊκό γιατί οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα. Απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και η οποία δημιούργησε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα εικοσιτετράωρο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (7/2) το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.

Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν οι ακυρώσεις – Παύση στις κρατήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει στους φορείς της Σαντορίνης ενόψει της τουριστικής περιόδου, καθώς το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ την ίδια ώρα κανείς από τους ειδικούς δεν εμφανίζεται βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Τα πρώτα «πλήγματα» στον τουρισμό του νησιού έχουν αρχίσει να εμφανίζονται καθώς το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, το «VIKING STAR», που επρόκειτο να «ανοίξει» φέτος την σεζόν, αλλάζει ρότα και αντί για την Καλντέρα θα προσεγγίσει στις 10 Φεβρουαρίου τα Χανιά.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, για τον Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένες μόλις δύο κρουαζιέρες, από το ίδιο πλοίο, στις 10 και στις 15 Φεβρουαρίου. Οι επόμενες κρουαζιέρες, επίσης από το «Viking Star», αναμένονται από τις 11 Μαρτίου, ενώ συνολικά τον Μάρτιο αναμένονται δέκα κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αυτό που θα κληθούν να διαχειριστούν εταιρείες και το λιμενικό ταμείο, είναι το που θα προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, εφόσον ισχύσουν και αργότερα τα μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη 6/2, και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

Σημειώνεται πως η Σαντορίνη αποτελεί την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, υποδεχόμενη περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες.

Την ίδια ώρα, ξενοδόχοι της Σαντορίνης, σημειώνουν ότι δεν καταγράφονται ακυρώσεις.

«Υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων για το επόμενο διάστημα, ως τον Απρίλιο κατά βάση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι βλέπουμε παύση σε νέες κρατήσεις» είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μέλος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος, στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν το έτος 2023, τα τουριστικά έσοδα της χώρας μας, ανήλθαν στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 820 εκατομμύρια να έρχονται από τη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Σαντορίνη δραστηριοποιούνται 1216 επιχειρήσεις με καταλύματα και 712 επιχειρήσεις εστίασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.