Κλειστά μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (14/2) θα παραμείνουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
Παράλληλα, όπως διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών, η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).
Τα νέα στοιχεία και οι αποφάσεις της Επιτροπής Σεισμολόγων για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), την οποία συγκάλεσε εκ νέου το μεσημέρι του Σαββάτου (8/2) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού και μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια, του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους διαδικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών ο Κώστας Παπαζάχος
Εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
Για την καλύτερη, ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού- της οποίας η διάρκεια φαίνεται να παρατείνεται χρονικά- με πρωτοβουλία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ορίζεται ως εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Οικογένειες από τη Σαντορίνη στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων
Την αγκαλιά του άνοιξε ο δήμος Αθηναίων για τους κατοίκους των Κυκλάδων που πλήττονται από την έντονη σεισμική δραστηριότητα. Από σήμερα και για όσο χρειαστεί, ξεκίνησε να φιλοξενεί 104 άτομα από τη Σαντορίνη στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων που διατηρεί στον ‘Αγιο Ανδρέα, κοντά στη Νέα Μάκρη, ενώ ήδη έχει δεχθεί αιτήσεις για να υποδεχθεί κι άλλους.
Τα σπιτάκια, πλήρως εξοπλισμένα, καθαρά και θερμαινόμενα σε μια ιδιαίτερα κρύα ημέρα, ήταν πανέτοιμα από το πρωί για να δεχθούν οικογένειες με μικρά παιδιά, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πρώτοι 53 έφτασαν με πούλμαν γύρω στις 11 το πρωί και τους υποδέχθηκε η αντιδήμαρχος Όλγα Δούρου.
Φυσικά η κατασκήνωση, πέρα από τα σπίτια, διαθέτει μεγάλους καταπράσινους χώρους μέσα στη φύση, γήπεδα για παιχνίδι, εντευκτήριο, χώρο αναψυχής, ενώ παρέχει και ίντερνετ.
Μιλώντας η κ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε: «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου Χάρη Δούκα, με σκοπό να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να βρουν ένα σπίτι μέχρι την παύση αυτής της έκτακτης ανάγκης. Εδώ, στις παιδικές εξοχές του δήμου Αθηναίων, θα φιλοξενήσουμε από σήμερα 104 άτομα, οικογένειες με παιδιά. Έχουμε τη δυνατότητα να παραχωρήσουμε 25 σπίτια, ήδη βρισκόμαστε στα 23. Από εκεί και πέρα, χρειαζόμαστε επιπλέον βοήθεια και από την Πολιτεία, ώστε να καλυφθούν ανάγκες, γιατί δεχόμαστε συνεχώς αιτήματα. Μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί πάνω από 300 αιτήματα για προσωρινή στέγαση από κατοίκους της Σαντορίνης».
Για το ζήτημα της βοήθειας από την Πολιτεία, που ανέφερε, η κ. Δούρου εξήγησε: «Όσο περισσότερο διάστημα κρατήσει αυτό το σεισμικό φαινόμενο, τόσο περισσότερες ανάγκες θα υπάρχουν προσωρινής διαμονής, ίσως και σίτισης στο μέλλον. Και δεν το ζητάμε ως δήμος, αλλά νομίζω πως όταν εκτοπίζεται ένας τόσο μεγάλος πληθυσμός, διότι η κατάσταση στον χώρο που ζει είναι επικίνδυνη, πρέπει να υπάρξει και μια οργανωμένη παρέμβαση της Πολιτείας, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή το οικείο περιβάλλον, που θα μπορεί να τους φιλοξενήσει για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα. Και οι δικές μας δυνατότητες είναι φυσικά πεπερασμένες, όπως καταλαβαίνετε».
Και για τον χώρο φιλοξενίας, η αντιδήμαρχος Αθηναίων είπε: «Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, οι χώροι θερμαινόμενοι όπως είδατε, προσφέρουμε θέρμανση, κλινοσκεπάσματα, θα προσφέρουμε και σίτιση γι’ αυτό το σαββατοκύριακο και από τη Δευτέρα θα υπάρχει η υποδομή, ώστε η κάθε οικογένεια να έχει το δικό της κουζινάκι και να μπορεί να μαγειρέψει το φαγητό της. Είναι και μια περιοχή, η οποία έχει πρόσβαση σε πολλά σημεία, που μπορούν να κινηθούν, υπάρχει δίκτυο συγκοινωνίας και ταυτόχρονα είναι ένας χώρος φρουρούμενος, οπότε υπάρχει και ασφάλεια. Και είναι ένας πολύ όμορφος χώρος, μέσα στη φύση».
«Με χαμόγελο και χωρίς πανικό», λέει η μικρή Σελίνα
Σύμβολο δύναμης και αισιοδοξίας γίνεται η μικρή Σελίνα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Πηγαίνει στην Ε’ Δημοτικού, έφτασε στον ‘Αγιο Ανδρέα με την οικογένειά της και συνοδευόμενη από τον πατέρα της είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Δυστυχώς έπρεπε να εγκαταλείψουμε τη Σαντορίνη λόγω των σεισμών. Πολλοί φεύγουν κι έχουμε στεναχωρηθεί, αλλά ελπίζουμε τώρα που ήρθαμε στην Αθήνα, τα πράγματα να είναι καλύτερα. Δεν έχουμε πια αυτό το άγχος για τους σεισμούς. Η αλήθεια είναι ότι τρόμαξα αρκετά αυτές τις μέρες, ήταν δυνατοί σεισμοί».
Ωστόσο η Σελίνα αντιμετωπίζει με χαμόγελο την κατάσταση. «Προσπαθώ σε τέτοιες καταστάσεις να μην στεναχωριέμαι και να μην έχω τον πανικό και προσπαθώ να έχω χαμόγελο και να δίνω κουράγιο στον μπαμπά μου και στην αδελφή μου», λέει και προσθέτει ως μήνυμα σε όσους έχουν μείνει στο νησί της:
«Για μένα είναι στενάχωρο που έκλεισε το σχολείο. Θέλω να πω στους συμμαθητές μου να μην αγχώνονται, αλλά να αντιμετωπίζουν τα στενάχωρα πράγματα με χαμόγελο. Και να μην πανικοβάλλονται, γιατί όταν πανικοβάλλονται, γίνεται χειρότερη η κατάσταση. Να δίνουν κι αυτοί κουράγιο στους γονείς τους και οι γονείς κουράγιο στα παιδιά».
Ο δήμος Αθηναίων περιμένει και άλλες αφίξεις, ενώ αύριο Κυριακή αναμένεται να επισκεφτεί τους φιλοξενούμενους ο δήμαρχος Χάρης Δούκας.