0 1 min 2 εβδομάδες
Κόσοβο: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
Το Κόσοβο, με πληθυσμό 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι κάλπες άνοιξαν σε όλο το Κόσοβο, την Κυριακή (9/2), για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται με φόντο την προβληματική οικονομία και την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euronews, οι εκλογείς με δικαίωμα ψήφου θα ψηφίσουν για να εκλέξουν 120 βουλευτές μεταξύ 26 πολιτικών κομμάτων και έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, στο πλαίσιο μιας σημαντικής εκλογικής δοκιμασίας για τον νυν πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι. Είναι η πρώτη φορά από την ανεξαρτησία του 2008 που το κοινοβούλιο του Κοσόβου ολοκληρώνει μια πλήρη τετραετή θητεία.

Πρόκειται για την ένατη κοινοβουλευτική ψηφοφορία στο Κόσοβο μετά το τέλος του πολέμου του 1998-1999 μεταξύ των σερβικών κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών, οι οποίοι απώθησαν τις σερβικές δυνάμεις ύστερα από 78 ημέρες αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008. Το αριστερό κόμμα Vetevendosje! ή Κίνημα Αυτοδιάθεσης του Άλμπιν Κούρτι θεωρείται επικρατέστερο, αλλά δεν αναμένεται να κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι να ενώσουν τις γραμμές τους, εάν δεν καταφέρει να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία στο Κόσοβο

«Στις 9 Φεβρουαρίου ψηφίζουμε για το μέλλον», δήλωσε ο Άλμπιν Κούρτι. προσθέτοντας: «Ψηφίζουμε για το Vetevendosje!». Οι άλλοι διεκδικητές είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK), οι πρώην ηγέτες του οποίου βρίσκονται στο Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου και ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Κοσσυφοπεδίου (LDK), το παλαιότερο κόμμα της χώρας που έχασε μεγάλο μέρος της υποστήριξής του μετά τον θάνατο, το 2006, του ηγέτη του, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα κόμματα έδωσαν μεγάλες δεσμεύσεις για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας και την καταπολέμηση της φτώχειας. Ωστόσο, δεν εξήγησαν από πού θα προέλθουν τα χρήματα, ούτε πώς θα προσελκύσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις.

«Έχουμε ένα σχέδιο για κάθε πόλη, κάθε οικογένεια, κάθε άτομο», δήλωσε ο Μπέντρι Χάμζα του PDK. «Έχουμε μια εναλλακτική λύση για να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Λουμίρ Αμπντιτζίκου του LDK. Το Κόσοβο, με πληθυσμό 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με ετήσιο ΑΕΠ λιγότερο από 6.000 ευρώ ανά άτομο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.